Football Talk

Από το ματς της χρονιάς του 1971, στις 4άρες και τις ολικές ανατροπές: Οι 5+1 νίκες του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού μέσα στη Τούμπα! (video)

Από το ματς της χρονιάς του 1971, στις 4άρες και τις ολικές ανατροπές: Οι 5+1 νίκες του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού μέσα στη Τούμπα! (video)

Από τη μία ο ΠΑΟΚ και από την άλλη ο Παναθηναϊκός. Δύο μονομάχοι που στο πέρασμα των χρόνων έχουν χαρίσει στιγμές… μαγείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε οποιαδήποτε βαθμολογική θέση και αν βρισκόντουσαν ή κατάσταση. Το BN Sports σας παρουσιάζει τις 5+1 αξέχαστες νίκες του Δικεφάλου μέσα στην Τούμπα επί του «τριφυλλιού».

Η αγωνιστική της Superleague έχει στρέψει τα βλέμματά της στο μεγάλο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Ένα παιχνίδι που ανέκαθεν τραβούσε όλο το ενδιαφέρον, καθώς ουκ ολίγες φορές, έχουμε δει ανατροπές, πολλά γκολ αλλά και πλούσιο θέαμα. Πόσο μάλλον στην Τούμπα, όπου η καυτή ατμόσφαιρα συνδυαζόταν με την αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και την τρέλα για ωραίο ποδόσφαιρο.

Βέβαια, ο ΠΑΟΚ, έχει σημειώσει κάποιες από τις μεγαλύτερες νίκες του κόντρα στον Παναθηναϊκό στην συγκεκριμένη έδρα. Ακόμα και όταν το «τριφύλλι» ήταν στα καλύτερά του, ο Δικέφαλος έβρισκε τον τρόπο να γράφει ιστορικές επικρατήσεις και να κάνει το ποδόσφαιρο ακόμα πιο όμορφο. Το BN Sports ξεχώρισε έξι από αυτές και σας βάζει στο κλίμα για το μεγάλο ντέρμπι.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 4-1 (1987/88)

Από τις μεγαλύτερες νίκες του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού. Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Φλεβάρη του 1988, όταν ο Δικέφαλος φιλοξενούσε τους «πράσινους» για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η Τούμπα κατάμεστη και ο Παναθηναϊκός, διένυε μία από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας του. Η κακή κατάσταση επιβεβαιώθηκε (και) στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ΠΑΟΚ, στην κυριολεξία τον διέσυρε.

Ο Ζάετς έβαλε μπροστά στο σκορ τον Παναθηναϊκό μόλις στο 6ο λεπτό, όμως στη συνέχεια ήρθε η απόλυτη καταστροφή. Οι Στέφανος Μπορμπόκης και Κυριάκος Αλεξανδρίδης έκαναν την ολική ανατροπή μέσα σε τρία λεπτά (10’-13’) ενώ ο Γιώργος Σκαρτάδος ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-1, πριν την συμπλήρωση των 45 λεπτών. Ο τελευταίος, ολοκλήρωσε και τον θρίαμβο με 4-1 στο 75ο λεπτό, χαρίζοντας τη μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού μέχρι τότε στην Τούμπα.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1 (1989/90)

Από τις σεζόν που ο ΠΑΟΚ πίστεψε πως μπορεί να φτάσει στην κορυφή της Ελλάδας. Η αρχή της σεζόν 1989/90 ήταν ονειρική για τον Δικέφαλο, καθώς μέχρι και το τέλος του πρώτου γύρου βρισκόταν στην κορυφή ή, τουλάχιστον, σε απόσταση αναπνοής. Στην 17η στροφή του πρωταθλήματος, φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό στην κατάμεστη Τούμπα με στόχο μόνο τη νίκη.

Όπως και το ματς προ διετίας, οι Πράσινοι προηγήθηκαν με τον Πάρη Γεωργακόπουλο στο 13ο λεπτό, όμως ο Δικέφαλος είχε την απάντηση. Στο 22ο λεπτό, ο Μάγκντι Τόλμπα ήταν ο άνθρωπος που έφερε το ματς στα ίσια και έβαλε φωτιά στο γήπεδο. Τελικά, ο Δημήτρης Παλάσκας ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 60ο λεπτό, χαρίζοντας ένα πολύ σημαντικό τρίποντο στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 4-1 (2002/03)

Ο εφιάλτης… επέστρεψε. Μετά το 1988, ο ΠΑΟΚ θριάμβευσε ξανά επί του Παναθηναϊκού με το ευρύ 4-1. Ήταν η πρεμιέρα του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2002/03. Οι Πράσινοι είχαν σταματήσει την κυριαρχία του Ολυμπιακού πριν λίγους μήνες, κατακτώντας το πρωτάθλημα, όμως δεν ξεκίνησαν με τον ανάλογο τρόπο την χρονιά. Ο Γιώργος Γεωργιάδης έκανε την αρχή, βάζοντας μπροστά την ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη, ενώ με εύστοχη εκτέλεση του ίδιου, ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0.

Ο Γιασούμι κατάφερε να μειώσει όμως, πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, ο ΠΑΟΚ πήρε εκ νέου προβάδισμα δύο γκολ, χάρη στον Σπάσιτς. Τελικά, ο Δικέφαλος ισοφάρισε τη μεγαλύτερη νίκη του επί του Παναθηναϊκού, με το τέρμα του Χένρικσεν στο 58ο λεπτό ενώ έχασε αρκετές ευκαιρίες να μεγαλώσει το σκορ ακόμα περισσότερο.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1 (2013/14)

Η ανατροπή είχε γίνει τρόπος… συνήθειας. Ο ΠΑΟΚ πάντα έβρισκε τρόπο να γυρνάει… τούμπα τα ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό μέσα στην Τούμπα. Έτσι και το 2013/14. Στην 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος, οι Πράσινοι προηγήθηκαν με 1-0 με την υπέροχη κεφαλιά του Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος είχε ως αγαπημένο θύμα τον Δικέφαλο.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει, όταν ο Μίροσλαβ Στοχ εκμεταλλεύτηκε το πέναλτι που κέρδισε ο Σαλπιγγίδης και ισοφάρισε για τον ΠΑΟΚ. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ήρθε και η ολική ανατροπή. Ο Στέφανος Αθανασιάδης έδειξε τις εκτελεστικές του ικανότητες και με κεφαλιά νίκησε τον Καπίνο για το 2-1. Από την άλλη, ο Χακόμπο έγινε ο ήρωας, όταν απέκρουσε το πέναλτι του Μπεργκ στο 81’, διατηρώντας το 2-1.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 4-0 (2017/18)

Μπορεί μέχρι τότε, το 4-1 να ήταν η πιο μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ. Το 2017/18, κατάφερε να κρατήσει το… μηδέν και να μετατρέψει το ματς σε ιστορικό. Στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Superleague, ο Δικέφαλος φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό σε ένα επεισοδιακό πρωτάθλημα που εν τέλει κατέκτησε η ΑΕΚ, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να τερματίζει δεύτερη. Οι Πράσινοι δεν ήταν και στο καλύτερο φεγγάρι και στην Τούμπα φάνηκε για τα… καλά.

Ο Δημήτρης Πέλκας άνοιξε το σκορ μόλις στο 8ο λεπτό, ξεκινώντας το πάρτι στις εξέδρες. Ωστόσο, η καταιγίδα ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Έλληνας διεθνής διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του ενώ ο Ευθύμης Κουλούρης ευστοχεί σε πέναλτι στο 68ο λεπτό, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου. Τη μεγάλη νίκη επισφράγισε ο Πρίγιοβιτς στο 77’.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-2 (1970/71)

Το παιχνίδι που… καθρεφτίζει το πόσο ιδιαίτερα είναι τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η 6η μέρα του Ιουνίου του 1971. Σε λιγότερο από μήνα, οι Πράσινοι θα αντιμετώπιζαν τον Άγιαξ στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, γράφοντας ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την άλλη, ένα μήνα πριν, ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει το «τριφύλλι» από το κύπελλο Ελλάδας με μία τεράστια ανατροπή από 0-2 σε 3-2 μέσα σε λιγότερο από έξι λεπτά.

Τότε, ο Φέρεντς Πούσκας είχε σοκαριστεί, καθώς δεν βρισκόταν στον πάγκο και δεν κατάλαβε πως συνέβη. Τελικά, σε επίπεδο πρωταθλήματος, το έμαθε με τον χειρότερο τρόπο. Ο Παναθηναϊκός προηγείται χάρη στα δύο γκολ του Αντωνιάδη. Η ιστορία, όμως, επαναλαμβάνεται. Οι Ασλανίδης (66') και Σταυρίδης (70', 76'), μέσα σε δέκα λεπτά σόκαραν τους φιλοξενούμενους και πήραν ένα τεράστιο τρίποντο. Από την άλλη, ο Πούσκας, ακόμη δεν μπορούσε να πιστέψει πως έγινε.

paokpao_160107.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0