Football Talk

Γάτες, Ρομά και… γκολ του Ράμσεϊ: Οι 5 περιπτώσεις που η «γρουσουζιά» είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο!

Γάτες, Ρομά και… γκολ του Ράμσεϊ: Οι 5 περιπτώσεις που η «γρουσουζιά» είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο!

Το BN Sports σας παρουσιάζει κάποιες από τις φορές κατά τις οποίες οι κατάρες αλλά και η γρουσουζιά, πιστεύεται πως έφεραν τα άνω – κάτω στον αθλητισμό.

Μπορεί για πολλούς η λέξη γρουσουζιά και ό,τι συνεπάγεται με αυτήν να είναι κάτι το αδιάφορο. Για άλλους ωστόσο, αποτελεί ένα κομμάτι που εμπλέκεται κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό με την καθημερινότητά τους και κατ’ επέκταση και τον αθλητισμό. Αν κατατάσσεστε λοιπόν στους… δεύτερους, τότε αυτό το κείμενο είναι για εσάς!

Πόσες φορές έχετε ακούσει στην παρέα σας να μιλά για γούρικα καπέλα, κασκόλ, μπλουζάκια ή ακόμη και εσώρουχα που μπορεί να φορούν οι φίλοι σας στο γήπεδο, πιστεύοντας πως έτσι η ομάδα που υποστηρίζουν σίγουρα δεν θα χάσει και σε περίπτωση που αυτά λείπουν τότε θα της φέρει «γρουσουζιά»;

Αυτό αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη πως οι δεισιδαιμονίες είναι καλώς ή κακώς ρητά συνδεδεμένες με το ποδόσφαιρο καθώς τα γούρια ισχύουν και για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, αλλά και πολλά είναι τα γεγονότα «κακοτυχίας» που αρκετοί τα αντιστοιχίζουν με… κατάρες!

Το BN Sports σας παρουσιάζει μερικές από τις πιο γνωστές περιπτώσεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κατά τις οποίες γεγονότα έχουν συνδεθεί με την γρουσουζιά:

ramsey_1.jpg

1. Καλύτερα ο Άαρον Ράμσεϊ να είναι πάντα… οφσάιντ

Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις γρουσουζιάς στον ποδοσφαιρικό κόσμο, η οποία υποστηρίζει μια τρομακτική σχέση του Άαρον Ράμσεϊ με την επίτευξη γκολ και τους… θανάτους. Μπορεί ο Ουαλός να μην σκοράρει συχνά ωστόσο κάθε φορά που το κάνει οι συγκυρίες το φέρνουν κάπως και μία διασημότητα πεθαίνει μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Το γεγονός έκανε τον γύρο του διαδικτύου το 2018 όταν ο τότε 28χρονος μέσος της Άρσεναλ είχε σκοράρει με εκπληκτικό τρόπο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και λίγο αργότερα ο πρωταθλητής στα βελάκια, Έρικ Μπρίστοου, έπαθε ανακοπή καρδιάς.

Συνολικά από τα 74 γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του, τις 23 φορές κάποια διασημότητα έχει πεθάνει! Στην σχετική λίστα κατατάσσονται ονόματα όπως αυτά των Ντέιβιντ Μπάουι, Γουίτνεϊ Χιούστον, Πολ Γουόκερ, Ρόμπιν Γουίλιαμς και πολλά ακόμη. Το 2015 ο ίδιος σχολίασε επί του θέματος χαρακτηρίζοντάς το «τρελό» και «γελοίο», ωστόσο στο μέλλον ίσως θα ήταν καλύτερα να σκοράρει λιγότερο

guttman.jpg

2. Μπενφίκα – Ευρώπη, σημειώσατε κουβά

Ένα αρνητικό ρεκόρ οκτώ χαμένων ευρωπαϊκών τελικών μετράει τα τελευταία χρόνια η Μπενφίκα (1963, 1965, 1968, 1983, 1988, 1990, 2013, 2014), όλους εξαιτίας μιας κατάρας που κυνηγά τον σύλλογο από τον άλλοτε προπονητή της Μπέλα Γκούτμαν που ξεκίνησε κάτι παραπάνω από 60 πριν. 

Αφού οδήγησε τον σύλλογο στους διαδοχικούς θριάμβους του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1961 και το 1962, ο Γκούτμαν αιτήθηκε την αύξηση του μισθού του. Ωστόσο, μετά την απόρριψη αυτού του αιτήματος, ο Ούγγρος παραιτήθηκε και φέρεται να δήλωσε ότι «ούτε σε εκατό χρόνια από τώρα η Μπενφίκα δεν θα είναι ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης». Έτσι λοιπόν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με τις τελευταίες ήττες τους να έρχονται στους τελικούς του Europa League του 2013 και του 2014.

Σε αυτό το στάδιο, εάν η Μπενφίκα μπορούσε να ψηφίσει για τη δική της εκδοχή ενός Brexit από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα το έκαναν.

cat.jpg

3. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (;)

Το να προσπαθείς να υπερτερείς των τοπικών σου αντιπάλων δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι οπαδοί της Ιντεπεντιέντε το πήγαν ένα βήμα παραπάνω το 1967. Ενώ η Ρασίνγκ Κλουμπ πανηγύριζε το τρόπαιο του Διηπειρωτικού Κυπέλλου επί της Σέλτικ, οι φίλαθλοι της Ιντεπεντιέντε εισέβαλαν στην έδρα των γειτόνων τους και έθαψαν επτά νεκρές γάτες κάτω από το γρασίδι!

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια αρκετά αξιοσημείωτη αλληλουχία γεγονότων. Η Ρέισινγκ κατέρρευσε εντός και εκτός γηπέδου: υποβιβάστηκε το 1983 και κήρυξε πτώχευση το 1998!

Για να αρθεί η κατάρα, τον επόμενο χρόνο ένας ιερέας έκανε εξορκισμό στο στάδιο μπροστά σε 100.000 οπαδούς και έξι από τα λείψανα αιλουροειδών βρέθηκαν. Τελικά το γήπεδο σκάφτηκε πλήρως το 2001 υπό τις οδηγίες του νέου μάνατζερ Ρεϊνάλντο Μέρλο προκειμένου να βρεθεί και η έβδομη γάτα και τελικά να σπάσει το ξόρκι. 

Αφού την ξέθαψαν, αυτό λειτούργησε σαν γούρι αφού η ομάδα κέρδισε τον τίτλο εκείνης της χρονιάς. Την επόμενη φορά ίσως καλό θα είναι να υπάρχουν περισσότεροι φύλακες στο στάδιο…

blues.jpg

4. Τα «σπίτια» των Μπέρμινχαμ και Ντέρμπι είχαν αντίτιμο την… κατάρα των Ρομά

Τόσο η Μπέρμινχαμ όσο και η Ντέρμπι υποβλήθηκαν σε κατάρες οι οποίες αμφότερες είχαν μεγάλη διάρκεια. Αφού οι Ρομά οι οποίοι κατοικούσαν εκεί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν για να μπορέσουν οι «μπλε» να χτίσουν το γήπεδό τους το 1906, η κοινότητα φέρεται να καταράστηκε την ομάδα έτσι ώστε να μην μπορεί να καταγράψει νίκη στην έδρα της για τα επόμενα 100 χρόνια. Κάτι τέτοιο όντως συνέβη και εν τέλει έληξε την Boxing Day του 2006 με την επικράτηση κόντρα στην ΚΠΡ.

Για την Ντέρμπι η κατάρα είχε να κάνει με την κατασκευή του γηπέδου της ομάδα μπέιζμπολ το 1890 και την ήθελε να μην κατακτά ποτέ το Κύπελλο Αγγλίας! Μεταξύ 1896 και 1903 έφτασαν σε έξι ημιτελικούς και τρεις τελικούς και έχασαν σε όλους. Αυτό το ξόρκι υποτίθεται ότι άρθηκε όταν στον τελικό του FA Cup το 1946 εναντίον της Τσάρλτον, όταν και η ομάδα τελικά κέρδισε με 4-1.

telikoss.jpg

5. Κράτα τους εχθρούς σου κοντά και τα… χέρια σου κοντύτερα

Είναι γνωστό ότι το να αγγίζεις το κύπελλο πριν από οποιονδήποτε τελικό φέρνει κακή τύχη και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη του γιατί από το πρόσφατο παρελθόν του Champions League. Ο Λουντοβίκ Ζιουλί (2004), ο Τζενάρο Γκατούζο (2005) και ο Ανατόλι Τίμοστσουκ (2012) το έκαναν όλοι και στο τέλος της βραδιάς είδαν τον αντίπαλο να πανηγυρίζει τον τίτλο.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Ίκερ Μουνιαΐν στον τελικό του Copa Del Rey ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Ρεάλ Σοσιεδάδ στα μέσα του Ιανουαρίου, με τον πορτιέρο εν τέλει να θαυμάζει τους Βάσκους μετέπειτα με το τρόπαιο. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμβαίνει και με τον Πέτρο Μάνταλο και τους τέσσερις διαδοχικούς χαμένους τελικούς Κυπέλλου της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια (2017-2020).

Έτσι συμβουλεύουμε τους ποδοσφαιριστές να κρατούν καλύτερα τα χέρια τους για τον εαυτό τους στο μέλλον…

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0