Football Talk

Η ΑΕΚ τιμωρείται σε όλα τα επίπεδα από το ίδιο το ποδόσφαιρο (video)

Η ΑΕΚ τιμωρείται σε όλα τα επίπεδα από το ίδιο το ποδόσφαιρο (video)

Αγωνιστικά και μεταγραφικά έδειξαν μόνο μέσα σε 24 ώρες το βαθύ πρόβλημα της ΑΕΚ.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Τελειώνει το ημίχρονο του αγώνα με τον Βόλο την Κυριακή. Περίπου 6 το απόγευμα ήταν. Από τότε και μετά προσπαθούμε να συνέλθουμε, μετά τα όσα είδαν τα μάτια μας στο γήπεδο και άκουσαν τα αυτιά μας στη συνέχεια.  Δύσκολο! Η ίδια η ΑΕΚ δεν σε αφήνει να συνέλθεις. Από εκεί που είδαμε ένα πρώτο ημίχρονο με το Βόλο, με καλό επιθετικό ποδόσφαιρο (χάρη την ποιότητα κάποιων παικτών της), αλλά και κακή αμυντική λειτουργία, θα περίμενε κανείς να μπει η ομάδα στην επανάληψη να βγάλει περισσότερη ουσία στο επιθετικό της κομμάτι, να βελτιώσει λίγο την άμυνά της και να πάρει τη νίκη. Το ακριβώς αντίθετο έγινε. Ήττα και από τον Βόλο με όργια Γιαννίκη από τον πάγκο και τραγική κίνηση Τζαβέλλα στη φάση του πέναλτι. Και μετά ήρθε η… διαρροή ότι δεν θα κάνει η ομάδα ούτε μία μεταγραφή!

Αυτό κι αν ήταν σοκ. Έτσι έκλεισε η Κυριακή. Άλλοι με θυμό, άλλοι με απογοήτευση, άλλοι και με τα δυο. Προσωπικά, απογοήτευση ένιωθα περισσότερο. Είναι χειρότερο αυτό το συναίσθημα. Όταν θυμώνεις περιμένεις κάτι να αλλάξει. Όταν απογοητεύεσαι μόνο, δείχνει κούραση…

Και ήρθε η Δευτέρα, με την ΑΕΚ να κάνει τελικά  μεταγραφή παίρνοντας τον Φράνσον! Μην απορήσετε αν γίνει και δεύτερη, από την αγορά των ελευθέρων, παίρνοντας και «6άρι».

Η έλλειψη οργάνωσης και τα μεταγραφικά

Έχουν ειπωθεί τα πάντα. Έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα. Πλέον δεν χρειάζονται κι άλλα λόγια ή ανάθεμα. Το συμπέρασμα είναι ένα και είναι θλιβερό: Η ΑΕΚ τιμωρείται από το ίδιο το ποδόσφαιρο, σε όλα τα επίπεδα! Και αγωνιστικά και μεταγραφικά έρχεται η τιμωρία. Και η ΑΕΚ θα συνεχίσει να τιμωρείται όσο δεν αλλάζει πολιτική και πρόσωπα. Μόνο κατά τύχη θα αλλάξει η ομάδα τη μοίρα της, αν δεν προχωρήσει ο Μελισσανίδης σε ριζικές τομές, φέρνοντας στα βασικά πόστα λειτουργίας της ομάδας ανθρώπους με γνώσεις, διασυνδέσεις και εμπειρία. Ο Μελισσανίδης κανονικά δεν πρέπει να ασχολείται με τίποτα (που λέει ο λόγος). Να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τιμ στα γραφεία και φυσικά στα Σπάτα, που ο Μελισσανίδης να ενημερώνεται απλά και να μην χρειάζεται ούτε τον «μπαμπούλα» να κάνει κάθε τρεις και λίγο, ούτε να αναγκάζεται να παίρνει αυτός πάνω του μεταγραφικές ιστορίες, όπως έκανε στο τέλος των μεταγραφών. Εννοείται η ευθύνη για όσα συμβαίνουν και έχουν συμβεί είναι δική του. Αυτός είναι η κεφαλή. Αυτός καλείται να την διορθώσει οριστικά και για πάντα. Το πώς; Πρέπει να το βρει ο ίδιος, αλλά κακά τα ψέματα η ΑΕΚ θέλει εμπειρία, γνώσεις, τεχνοκράτες που έχουν «περπατήσει» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Θέλει ΟΡΓΑΝΩΣΗ η ΑΕΚ!

Ο Κονέ και ο Παπαδημητρίου «χτύπησαν» βαριές πόρτες τον Γενάρη. Πήγαν για το κάτι παραπάνω, χωρίς να έχουν πολλά χρήματα στα χέρια τους. Καλά έκαναν και προσπάθησαν. Δεν είναι αυτό το λάθος τους. Η ευθύνη τους και το λάθος τους είναι πως ενώ γνώριζαν ότι με τα εφόδια που τους δόθηκαν δύσκολα θα έκαναν συμφωνία με σούπερ περιπτώσεις, όπως τις έκριναν οι ίδιοι, δεν είχαν καλές εναλλακτικές από πιο κάτω ράφι. Όπως πήραν τα εύσημα το καλοκαίρι για τη μεταγραφή και το σούπερ deal με τον Τσούμπερ, έτσι τώρα πήραν κάτω από τη βάση. Ούτε άδικοι πρέπει να είμαστε μαζί τους, ούτε τίποτα φυσικά. Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε πως είναι δύσκολο να φέρεις στην Ελλάδα παίκτες υψηλού επιπέδου με τα χρήματα που δεν δίνονται και από το ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου. Όμως άλλο αυτό, άλλο να προσπαθείς για το καλύτερο κι άλλο να πετάς λευκή πετσέτα στο τέλος, όπως πέταξε η ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής και… σήκωσε τη Δευτέρα. Εντάξει δεν μπορείς να πάρεις παίκτη που τον έχεις στο «9» ή στο «10». Πάρε παίκτη του «7» ή του «8», ειδικά από τη στιγμή που αυτοί που έχεις στο κέντρο είναι του «5» και του «6».  Βρες και πάρε! ΑΕΚ είσαι! Τόσοι παίκτες υπάρχουν.

Τα κεντρικά χαφ της ΑΕΚ είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν θέλει τρομερό σκάουτινγκ για να βρεις κάτι καλύτερο. Το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι οικονομικό! Ναι, δεν μπορεί να βγάλει από τα ταμία της 2 ή 3 εκατομμύρια ευρώ και να αγοράσει παίκτες, αλλά ποιος το κάνει στην Ελλάδα; Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι στις διασυνδέσεις και στο κομμάτι του σκάουτινγκ. Χρόνια τώρα… Ο Φράνσον που έρχεται δεν ξέρω τι παίκτης είναι και τι μπορεί να δώσει ο άνθρωπος, όμως σίγουρα είναι ένας κεντρικός χαφ σε καλή ηλικία που θα δώσει κάτι παραπάνω από τους ήδη υπάρχοντες.

Συν τοις άλλοις είναι 8άρι κυρίως. Η ΑΕΚ ήθελε και θέλει και 6άρι και 8άρι. Έψαχνε κυρίως και προσπαθούσε να πάρει «καθαρό 6άρι». Δεν τα κατάφερε και εκεί που δεν θα έκανε μεταγραφή πήρε 8άρι! Το λες και… ζαλάδα! Επειδή ΑΕΚ είσαι δεν θα κάνει καμία εντύπωση αν έρθει και 6άρι. Καλώς να έρθει εννοείται. Ό,τι έρχεται να καλό είναι και θα κριθεί στο γήπεδο. Όταν βλέπεις πως με τους παίκτες που έχεις δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα, κάθε νέα προσθήκη (κι ας είναι χαμηλού οικονομικού ρίσκου) αξίζει να έρθει και με υπομονή να την περιμένεις να σου αποδώσει ή να μη σου αποδώσει φυσικά, δίνοντας χρόνο.

Τρικυμία και στα αγωνιστικά

Κλείνουμε τα μεταγραφικά. Προς το παρόν. Πάμε στα αγωνιστικά. Άλλη τρικυμία εκεί. Η ΑΕΚ έχει χάσει πολλούς αγώνες τον τελευταίο καιρό. Σε κάποιες ήττες, όπως με τον Παναιτωλικό έφταιγαν κυρίως οι παίκτες. Την Κυριακή με το Βόλο η ήττα βαραίνει ξεκάθαρα τον προπονητή. Ο Γιαννίκης είναι ήδη στην ομάδα 4 μήνες. Το πρόσημο ως τώρα είναι αρνητικό. Ξεκάθαρα! Ο Μελισσανίδης τον πιστεύει και τον στηρίζει. Όμως προκαλεί ανησυχία αυτή η ανοργανωσιά της ΑΕΚ και στο αγωνιστικό τμήμα. Τρία είναι τα ανησυχητικά στοιχεία: Πρώτον η έλλειψη δημιουργίας στο επιθετικό κομμάτι. Αν είναι στη βραδιά τους κάποιοι κομβικοί παίκτες (Γκαρσία, Τσούμπερ, Αραούχο) κάτι μπορεί να δούμε, όπως είδαμε στο πρώτο ημίχρονο με το Βόλο. Επίσης, μία σημείωση: Αν τα πάνε καλά μπροστά οι παίκτες, δεν τα πάνε καλά οι πίσω! Μία ισορροπία δεν έχουμε δει. Δεύτερον: Σοκαριστικό είναι πλέον το θέμα με τη φυσική κατάσταση. Δεν είναι ένα ματς, είναι πολλά περισσότερα που η ΑΕΚ «σκάει» ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων, εφόσον στο πρώτο έχει ανεβάσει λίγο ένταση. Δεν γίνεται να περνούν μισάωρα και ημίχρονα και η ΑΕΚ να μην κάνει φάση στον αντίπαλο! Μα ούτε φάση; Και τρίτον η διαχείριση των αγώνων του Γιαννίκη από τον πάγκο: Με το Βόλο ήταν τραγικές οι επιλογές του με τις αλλαγές. Τραγικές! Στο πρώτο ημίχρονο έχεις τον Γκαρσία καλύτερό σου παίκτη και τον περνάς αλλαγή για να βάλεις τον Γιούση ως δεξί εξτρέμ. Και εντάξει θες να βάλεις τον Χρήστο. Βάλτον στη θέση του. Αριστερά παίζει κυρίως το παιδί. Και εντάξει θες να κάνεις αυτές τις κινήσεις. Βλέπεις δε σου βγαίνει και προσπαθείς να το διορθώσεις βγάζοντας τον Γκαρσία; Φέρτον πάλι δεξιά. Δοκίμασε ξανά αυτό που σου δούλεψε το πρώτο ημίχρονο. Η είσοδος Κοσίδη εν τω μεταξύ στο 1-1 ακατανόητη.

Τέλος πάντων. Μη σας κουράζω άλλο. Ό,τι έγινε έγινε. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Και δεν είναι μόνο το ζητούμενο να κερδίσει η ΑΕΚ τον Άρη την Τετάρτη στο Χαριλάου. Σαφώς και είναι αναγκαία η νίκη. Το ζητούμενο είναι να αρχίσει επιτέλους η ομάδα να αποκτά σωστή νοοτροπία και οργάνωση στα Σπάτα και στα γραφεία της. Δεν αρκούν ένα ή δυο καλά στελέχη. Θέλει πολλά περισσότερα. Θέλει οργάνωση, καλή διάθεση και συνεργασία. Λόγια είναι αυτά φυσικά. Στην πράξη είναι το θέμα τι γίνεται και τι μπορεί να γίνει. Μέχρι τότε η ΑΕΚ θα τιμωρείται από το ίδιο το ποδόσφαιρο…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0