Football Talk

Κλάτενμπεργκ στην εκπομπή Monday FC: «Τοξικό το περιβάλλον στην Ελλάδα, ας κάνουν σε εμένα τα παράπονα τους»

Κλάτενμπεργκ στην εκπομπή Monday FC: «Τοξικό το περιβάλλον στην Ελλάδα, ας κάνουν σε εμένα τα παράπονα τους»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μίλησε στην εκπομπή «Monday FC» στα κανάλια «Novasports» για την ελληνική διαιτησία, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση του να κοπούν πλέον οι αναλύσεις των φάσεων μέσω βίντεο.

Παράλληλα, ζήτησε πίστωση χρόνου σημειώνοντας ότι θέλει να κάνει επαγγελματική τη διαιτησία και να βάλει το VAR στη Super League 2, ενώ για τις απειλές που φέρεται να δέχθηκε και τις εκμυστηρεύτηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη (όπως ο τελευταίος αποκάλυψε), είπε ότι ήταν από οπαδούς σε λογαριασμούς του στα social media. 

Ποιές ήταν οι αρμοδιότητες και οι στόχοι όταν πήρατε τη θέση;

"Ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση καθώς μόλις είχα τελειώσει τη διαιτητική μου καριέρα στην Κίνα, οπότε είχε έρθει η ώρα να επεκτείνω την εμπερία μου στη διοίκηση της διαιτησίας. Είχα μια πρώτη εμπειρία στην Σαουδική Αραβία πριν από την Κίνα οπότε όταν ήρθε η ευκαιρία για τη θέση στην Ελλάδα ήταν μία πρόκληση που πάντα ήθελα. Μου αρέσουν οι μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις μολονότι ήξερα ότι επρόκειτο για ένα τοξικό περιβάλλον αλλά ήθελα να χρησιμοποιήσω τη μεγάλη εμπειρία που είχα από την Premier League. Έτσι το πρώτο μου μέλημα ήταν να δείξω εμπιστοσύνη στους διαιτητές και να δουλέψω πιο στενά με τις ομάδες ώστε να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση. Ήθελα να εκπαιδεύσων τους διαιτητής, κάτι το οποίο ήταν πολύ δύσκολο, εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίοδο επειδή δε μπορούσαμε να έχουμε συναντήσεις με τους διαιτητές σε σταθερή βάση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό όταν τελειώσει η πανδημία. Το μεγάλο πράγμα που υποσχέθηκα, ήταν ότι θα προσπαθήσω να κάνουμε τη διαιτησία επαγγελματική. Αυτό προσπαθώ να κάνω με την ΕΠΟ και την Κυβέρνηση, να κάνουμε τη διαιτησία επαγγελματική για να γίνουν οι διαιτητές πιο ανεξάρτητοι και απομονωμένοι ώστε να τους ελέγχουμε καλύτερα και να τους κάνουμε καλύτερους και πιο ασφαλείς".

Για τις επαφές που είχε με το Big 4:

"'Ήταν δύο άνθρωποι για τη συνέντευξη με τους Big-4 αλλά η απόφαση πάρθηκε από την UEFA και την ΕΠΟ και όχι από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες. Στη συνέντευξη μου έκαναν μια σειρά από ερωτήσεις, τους έδωσα τις απαντήσεις μου, οι οποίες σίγουρα τους άρεσαν. Ωστόσο παρά το ότι η συνέντευξη έγινε με τους Big-4 δεν το βλέπω σαν το "κλειδί" καθώς κάθε ομάδες της Super League έχει το δικαίωμα. Έχω μιλήσει με όλους τους προέδρους καθώς για μένα δεν είναι μόνο το Big 4. Αυτό αφορά όλες τις ομάδες, να νιώθουν ότι έχουν τους καλύτερους διαιτητές στο πρωτάθλημα οι οποίοι θα παίρνουν τις πιο δίκαιες αποφάσεις. Αυτό προσπαθώ να κάνω κάθε εβδομάδα ώστε να σιγουρέψω ότι οι ομάδες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τώρα νιώθω ότι βλέπω το ελληνικό ποδόσφαιρο σε καλύτερη θέση επειδή οι "μικρότερες" ομάδες μπορούν να νικήσουν τις "μεγαλύτερες" και αυτό είναι πολύ καλό για το πρωτάθλημα το ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικούν όσο οι διαιτητές είναι δίκαιοι. Σίγουρα φέρνουμε και ξένους διαιτητές αλλά αυτό ήταν μία απόφαση που πάρθηκε πριν έρθω στην Ελλάδα.

Όμως με την ισορροπία που επέρχεται με τους Έλληνες διαιτητές στο γήπεδο και ξένους στο VAR πιστεύω θα μπορέσουμε να δώσουμε στους Έλληνες διαιτητές μεγαλύτερες εμπειρίες από μεγαλύτερα παιχνίδια".

Για το τι του είχαν ζητήσει οι ιδιοκτήτες του Big-4:

"Πιστεύω όλοι οι ιδιοκτήτες έστειλαν το ίδιο μήνυμα. Να είναι η διαιτησία όσο πιο δίκαιη γίνεται. Νομίζω ότι ακόμα όλες οι ομάδες θέλουν κάποιους ξένους διαιτητές. Πέρσι κάποιοι Έλληνες διαιτητές διηύθυναν κάποια ντέρμπι, κάτι που είναι πολκύ σημαντικό για μένα επειδή θέλω να επανέλθουν οι Έλληνες διαιτητές και είμαστε στο σωστό δρόμο. Νομίζω επίσης ότι ακόμα έχουμε προβλήματα. Υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν παράπονα από κάποιες διαιτητικές αποφάσεις. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν παρακολουθείς την Premier League, το πρωτάθλημα της Ιταλίας, όλα τα πρωταθλήματα ανά τον κόσμο, όλοι παραπονιούνται για τη διαιτησία. Από τη δική μου πλευράς τους πιέζουμε να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη ειδικά από τη στιγμή που τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν εμπεριέχουν δόλο. Αυτό προσπαθώ να κάνω κάθε εβδομάδα.

Οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων είναι πολύ ισχυροί άνθρωποι στην Ελλάδα, είναι δυνατοί, αλλά παίρνουν όλοι το ίδιο μήνυμα. Ότι κάνω το καλύτερο δυνατό σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και θα συνεχίσω να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό με βάση τη μεγάλη εμπειρία που είχα ως διαιτητής ώστε να κάνω το ελληνικό πρωτάθλημα και το ελληνικό ποδόσφαιρο όσο καλύτερο μπορώ".

Για την κριτική που γίνεται:

"Ενημερώνομαι για ότι γράφουν τα MEDIA. Είναι αναμφίβολα μια από τις πιο δύσκολες δουλειές. Βλέπουμε τους ανθρώπους της UEFA που έρχονται στην Ελλάδα και βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση. Νομίζω ότι όποτε χάνει μία ομάδα πάντα υπάρχουν παράπονα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεχτούμε στην Ελλάδα. πως πάντα ευθύνεται ο διαιτητής ακόμα κι αν χάσουν με δίκαιο τρόπο. Και είναι κάτι που καταλαβαίνω στο ποδόσφαιρο γιατί οι πρόεδροι έχουν και τους φιλάθλους οι οποίοι δεν είναι χαρούμενοι και κανείς δεν είναι χαρούμενος στην ομάδα, οπότε όποτε χάνουν πάντα υπάρχουν παράπονα. Αν δούμε αυτή τη σεζόν και τις προηγούμενες δεν βλέπω πολλά σκάνδαλα.

Στα πρωταθλήματα του εξωτερικού γίνονται περισσότερα λάθη σε σχέση με τους διαιτητές στην Ελλάδα. Συνεπώς από τη δική μου την πλευρά οι ομάδες μπορούν να παραπονιούνται. Συναντώ όλους τους προέδρους που έρχονται να με ρωτήσουν, είναι ανοιχτή η πόρτα μου, και αυτό είναι κάτι που οι προηγούμενοι επικεφαλής της ΚΕΔ δεν το έκαναν. Είμαι πάντα ανοικτός στο να συναντήσω κάποιον πρόεδρο αν έχει παράπονα. Αναλύουμε το παράπονο και μπορούμε να πάμε παρακάτω. Και θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι κάνω το καλύτερο δυνατό και ότι μαζί με τους προέδρους προσπαθώ να κάνω το ελληνικό ποδόσφαιρο το καλύτερο που μπορεί".

Την παραμονή του σε σχέση με το Big 4:

"Είμαι απογοητευμένος από αυτή την ερώτηση και θα πω το γιατί. Δεν πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με το Big 4. Εάν η ΕΠΟ, η Κυβέρνηση και όλες οι ομάδες στο σύνολο τους και όχι μόνοι οι Big 4 καθώς όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα στη Super League 1, αν όλοι αυτοί πιστεύουν ότι κάνω καλή δουλειά και θέλουν να ανανεώσουν την σύμβαση μου τότε θα μου κάνουν πρόταση αν θέλουν να συνεχίσω τη δουλειά μου. Δεν πιστεύω ότι το Big 4 έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον μου.

Πιστεύω ότι όλοι συμπεριλαμβανωομένων της ΕΠΟ, της Κυβέρνησης και των ομάδων, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για το πρωτάθλημα. Αν δεν πιστεύουν ότι κάνω αρκετά καλή δουλειά, τότε θα αφήσω το συμβόλαιο μου στο τέλος της σεζόν και θα προχωρήσουν σε κάτι διαφορετικό.

Αλλά αν θέλουν να συνεχίσω το πρότζεκτ μου έχω μάθει ότι δεν μπορώ να τα αλλάξω όλα σε μία νύχτα, σε μια μέρα ή σε μια εβδομάδα, χρειάζομαι χρόνο να αλλάξω τους διαιτητές. Αντικατέστησα κάποιους διαιτητές την περασμένη σεζόν και μπορώ να αντικαταστήσω και άλλους στο τέλος αυτής της σεζόν. Μπορώ να εκπαιδεύσω διαιτητές να πάρουν έγκριση VAR κάτι που σημαίνει ότι θα μπορών να διαιτητεύσουν ματς στη Super League 1 αλλά αυτό δεν γίνεται σε μια νύχτα, χρειάζεται χρόνος.

Και κάτι που πάντα θα λέω είναι ότι αν συνεχίσετε να αλλάζετε τους επικεφαλής της ΚΕΔ θα έχετε περισσότερη δουλειά να κάνετε. Δεν έχετε κάποιο πλάνο, απλά αλλάζετε συνέχεια διαφορετικά πλάνα. Εγώ έχω το πλάνο μου, θέλω να κάνω επαγγελματική την ελληνική διαιτησία, αυτό χρειάζεται χρόνο. Θέλω να βάλω και VAR στη Super League 2 και αυτό θέλει χρόνο.

Αν θέλουν να με αντικαταστήσουν τότε θα πρέπει να βρουν κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά. Πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένας ξένος ειδικός να συνεχίσει τη δουλειά για τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια να επαναφέρει τους Έλληνες διαιτητές, όταν επιστρέψει και η εμπιστοσύνη των ομάδων γιατί για μένα το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει Έλληνας επικεφαλής όταν επανέλθει η εμπιστοσύνη των ομάδων".

Τις επαφές του με την ΕΠΟ και τα σεμινάρια:

"Συναντώ συχνά τον πρόεδρο της ΕΠΟ και μιλάμε. Τα διαδικτυακά σεμινάρια δεν είναι ίδιο αλλά εκπαιδεύουμε συνεχώς τους διαιτητές και για τη διαχείριση των αγώνων. Θα ήθελα παραπάνω συναντήσεις αλλά η πανδημία μας δημιούργησε προβλήματα.

Δεν νομίζω ότι οι διαιτητές είναι πλέον υπό πίεση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από πέρυσι. Οι κακοί διαιτητές δεν θα διαιτητεύουν στη Super League. Έχουμε έναν πίνακα αξιολόγησης που έδειξε πως οι διαιτητές που δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε αντικαταστάθηκαν. Δεν θα ανεχθώ λάθη. Προς τους διαιτητές: εάν αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο θα παίρνουν παιχνίδια. Εάν όχι θα φέρνουμε ξένους. Έχουμε πολύ καλούς Έλληνες διαιτητές και τους στηρίζουμε. Λέω στους προέδρους να μην τηλεφωνούν στους διαιτητές. Δεν είναι αποδεκτό να το κάνουν. Λέω στους διαιτητές να μην σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να συγηκεντρώνονται στο να διαιτητεύουν τους αγώνες με δίκαιο τρόπο".

Για τις απειλές που ανέφερε ο κ. Αυγενάκης ότι δέχθηκε

"Υπάρχουν διαφορετικές πτυχές απειλών. Στα social media μου, μου επιτίθενται κάθε εβδομάδα οπαδοί ομάδων. Όταν ήμουν διαιτητής λάμβανα τέτοια μηνύματα. Δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα για την παρουσία μου σε ένα εστιατόριο. Μίλησα για αυτές τις απειλές για να μειωθούν. Η υπόθεση έκλεισε και προχωράμε. Πολλές φορές οι ξένοι παίρνουν την πίεση μακριά από τους Έλληνες διαιτητές σε σημαντικά ματς".

Για τα reports και γιατί σταμάτησαν και το χέρι - πέναλτι

"Όταν έφερα το βίντεο ήταν μία ευκαιρία για διαφάνεια. Να δείξουμε την επικοινωνία και τα ηχητικά των διαιτητών. Να γίνουν πιο επαγγελματίες οι διαιτητές. Ήταν σημαντικό να αλλάξουμε το πρότζεκτ. Το εκπαιδευτικό κομμάτι τώρα δεν ήταν τόσο σημαντικό. Εάν οι ομάδες θέλουν να μου μιλήσουν για αποφάσεις μπορώ να τους μιλήσω. Τα εβδομαδιαία βίντεο νιώθω ότι έχασαν το νόημά τους. Τώρα θέλουμε να κάνουμε αυτό για τη Super League 2.

Το χέρι είναι από τις πιο υποκειμενικές αποφάσεις. Δεν χαροποιεί κανέναν η απόφαση. Ένα από τα κριτήρια είναι εάν μεγαλώνει το σώμα. Επίσης άλλαξε ο κανονισμός στο χέρι. Εάν το χέρι είναι πάνω από το κεφάλι είναι πέναλτι. Συνεπώς κοιτάς για διαφορετικά κριτήρια. Υπάρχει αυτό το υποκειμενικό στοιχείο. Εάν κόψω τη μπάλα και κάνω κίνηση με το χέρι είναι παράβαση. Ο VAR έχει όλες τις κινήσεις και μπορεί να πάρει αποφάσεις. Είχαμε περιπτώσεις που δεν θεωρώ ότι ήταν χέρι - παράβαση το τελευταίο διάστημα".

Για το χέρι του Κάργα με τον ΠΑΟΚ μετά από κοντρόλ με το πόδι, για φάση του Άρη με τον Ατρόμητο με το χέρι του Παπαδόπουλου αλλά και και το πέναλτι στον Βούρο στο ΠΑΟΚ - ΟΦΗ:

"Το τρίτο βίντεο από το ΠΑΟΚ - ΟΦΗ είναι λάθος. Είπα στους διαιτητές ότι έκαναν λάθος. Αυτό ήταν λάθος. Ήταν ξεκάθαρο λάθος του διαιτητή και του το μεταφέραμε αυτό. Για το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός ήταν σωστή απόφαση".

Για τους ορισμούς:

"Κάποιες ομάδες από πιο χαμηλές θέσεις παλεύουν με τις πιο μεγάλες. Δεν είμαστε τέλειοι. Θέλω και θέλουμε να προωθήσουμε νέους διαιτητές. Θέλω την ευκαιρία στους Έλληνες διαιτητές να επιστρέψουν στα γήπεδα. Εάν φέρουμε την επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα και φέρουμε κεντρικά τη διαιτησία στην Αθήνα αυτό θα δώσει χρόνο στους διαιτητές να αφοσιωθούν στη διαιτησία. Δεν μπορώ να τους χαροποιήσω όλους. Εάν ένας διαιτητής κάνει λάθος θα το πω. Είμαι ειλικρινής. Εγώ έκανα πολλά λάθη ως διαιτητής. Όσο είναι ανθρώπινα τα λάθη τα αποδεχόμαστε. Το χέρι στο ματς του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ (τη φάση αυτή) δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Το VAR δεν μπορεί να κάνει λάθη. Πιστεύω πως τα λάθη των διαιτητών είναι λιγότερα".

Την απουσία Ελλήνων διαιτητών από μεγάλες διοργανώσεις

"Άλλαξα λίγο τη λίστα με τους διαιτητές για τη FIFA. Μετά τα 45-46 χρόνια δεν μπορεί να διευθύνεις αγώνες. Χρειαζόμαστε χρόνο. Ο Σιδηρόπουλος ήταν μαζί μου στο Euro της Γαλλίας. Ήταν 4ος μαζί μου σε 2 ματς. Είναι θέμα διδακτικής εμπειρίας και μετά είναι θέμα ποιότητας. Πρέπει να βελτιωθούμε".

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0