Football Talk

Ντροπή της FIFA: Υπόθεση παρενόχλησης κατέληξε να γίνει… μια τρύπα στο νερό!

Ντροπή της FIFA: Υπόθεση παρενόχλησης κατέληξε να γίνει… μια τρύπα στο νερό!

Η δουλειά των ονείρων μιας γυναίκας μετατράπηκε σε χώρο παρενόχλησης και στη συνέχεια δεν υπήρξε η παραμικρή τιμωρία.

Σχετικά Άρθρα

 «Η FIFA λαμβάνει πολύ σοβαρά κάθε ισχυρισμό για αδικήματα στον εργασιακό χώρο και διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς για όποιον καταγγείλει κάτι τέτοιο». Λόγια που ακούγονται καλά στο αυτί, προϊδεάζοντας για ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά όπως φαίνεται η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αυτό μας δείχνει η ιστορία μιας γυναίκας που δέχθηκε για μεγάλο διάστημα λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση από υψηλόβαθμο μέλος της FIFA, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ποινή για το συμβάν.

Υπάρχει ένα γνωστό πρόγραμμα με ονομασία FIFA Legends όπου είναι μέλη 7000 ποδοσφαιριστές και προπονητές οι οποίοι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Μιγκέλ Μασέντο είναι επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων, βοηθώντας τον Ινφαντίνο στην εκστρατεία του να γίνει πρόεδρος της FIFA και χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των πρώην ποδοσφαιριστών.

Μια εσωτερική επιτροπή ανθρωπίνου δυναμικού και ένας εξωτερικός διαμεσολαβητής έβγαλαν το συμπέρασμα πως ο Μιγκέλ Μασέντο είχε παρενοχλήσει ένα μέλος του προσωπικού, αλλά δεν υπήρξε καμία επίπτωση. Παρότι η υπόθεση έγινε γνωστή εντός FIFA, με επαρκείς αποδείξεις παρενόχλησης σύμφωνα με τον εξωτερικό διαμεσολαβητή, ο Μασέντο συνέχισε κανονικά στη θέση που κατείχε. Μάλιστα η FIFA αρνήθηκε να διαθέσει τον Μασέντο σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Πέμπτη (27/01)! Σύμφωνα με τους New York Times, υπήρξε κι άλλο περιστατικό, στο οποίο ο Μασέντο προσέβαλε αξιωματούχους του Κατάρ, με συνέπεια να ζητηθεί να σταματήσει η FIFA να τον στέλνει στη χώρα!

Macedo.jpg

Η δουλειά των ονείρων κατέληξε σε... εφιάλτη

Το ξεκίνημα ήταν ονειρικό, καθώς η 30χρονη γυναίκα έκανε εσωτερική μετακίνηση από το νομικό τμήμα της FIFA, καθώς στη νέα θέση θα είχε την ευκαιρία για περισσότερα ταξίδια και την δυνατότητα να συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κόσμου. Προφανώς στη νέα θέση θα συνεργαζόταν στενά με τον Μασέντο, ο οποίος έχει τον έλεγχο στον ετήσιο προϋπολογισμό των FIFA Legends και διευθύνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όμως πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων της, η 30χρονη δέχθηκε πρόστυχα σχόλια και υποδείξεις για το πως πρέπει να ντύνεται από τον Μασέντο. Την προσκαλούσε συχνά σε δείπνο, για ποτό, ακόμα και σε σουίτα ξενοδοχείου, λέγοντάς της να έρθει μόνη της, με τη γυναίκα να αρνείται. Για να αποφεύγει τον Μασέντο έλεγε πως είναι σε σχέση, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ίσχυε. Αναγκαζόταν να περιπλανιέται στις αίθουσες της FIFA έτσι ώστε να μην μένει μόνη της με τον Μασέντο στο γραφείο και έβαζε το κινητό της σε λειτουργία αεροπλάνου ώστε να μην επικοινωνεί μαζί του!

Όπως περιγράφει η 30χρονη, έζησε μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής της όταν ο Μασέντο της χούφτωσε τα οπίσθια ψιθυρίζοντάς της κάτι προκλητικό για το σώμα της. Η λεκτική παρενόχληση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών το 2019 στη Γαλλία, με τον Μασέντο να στέλνει πολλά ακατάλληλα μηνύματα. Ουσιαστικά ο Πορτογάλος αξιωματούχος συμπεριφερόταν με τον χειρότερο τρόπο θέλοντας να εκμεταλλευτεί πως μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για προαγωγή στη 30χρονη ή ακόμα και για μόνιμη δουλειά στη FIFA.

FIFA.jpg

Η ώρα της αντεπίθεσης με την καταγγελία και η «τρύπα στο νερό»

Η 30χρονη αφού συμβουλεύτηκε τη μητέρα της αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να βάλει τέλος στον εφιάλτη που ζούσε. Προσέγγισε την επικεφαλή του γυναικείου ποδοσφαίρου της FIFA, Σαράι Μπέρμαν, ενημερώνοντάς την για την κατάσταση που βίωνε. Την ρώτησε αν θα τη συνόδευε για να κάνει καταγγελία στην Κίμπερλι Μόρις, μια Καναδή δικηγόρο που εργάζεται ως επικεφαλής ανθρωπίνου δυναμικού της FIFA. Η συνάντηση με τη Μόρις ήταν σκέτη απογοήτευση, καθώς της πρότεινε να σκεφτεί να εργαστεί αλλού! Την περίοδο της συνάντησης της 30χρονης με τη Μόρις, η FIFA απέρριπτε ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών από άνδρες με επιρροή, δηλώνοντας ότι «έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας με βάση το φύλο».

Απογοητευμένη από το πώς αντιμετωπίστηκαν οι ισχυρισμοί της, η γυναίκα άρχισε να μιλά με άλλους ανώτερους αξιωματούχους της FIFA για τις ανησυχίες της. Εβδομάδες αργότερα, η Τζόις Κουκ, τότε η επικεφαλής των ομοσπονδιών μελών της FIFA, ένιωσε αρκετά συγκινημένη από όσα είχε ακούσει και αποφάσισε να συνοδεύσει τη 30χρονη σε μια δεύτερη επίσημη συνάντηση με τη Μόρις.

Αυτή τη φορά κρατήθηκαν σημειώσεις και ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης της καταγγελίας. Συγκεντρώθηκαν καταθέσεις, μεταξύ άλλων από έναν άνδρα συνάδελφο της γυναίκας, ο οποίος είπε ότι είχε δει από πρώτο χέρι ανάρμοστη συμπεριφορά του Μασέντο. Η διαδικασία της καταγγελίας έφτασε στα αυτιά των υψηλόβαθμων της FIFA αλλά πλησιάζοντας στο 2020 δεν είχε γίνει καμία ενέργεια.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως μετά την καταγγελία, ο Μασέντο πήγαινε κανονικά στο γραφείο φέρνοντας σε άβολη θέση την 30χρονη. Η εξωτερική διαμεσολαβητής παρέδωσε έκθεση  στη FIFA βγάζοντας το συμπέρασμα πως τα στοιχεία ήταν αρκετά τεκμηριωμένα για τη λεκτική παρενόχληση, ενώ της δόθηκαν επανειλημμένα ελπίδες να λάβει μόνιμη θέση στη FIFA. Μετά τη λήξη του συμβολαίου της 30χρονης, δεν υπήρξε πρόταση για εργασία από τη FIFA.

Τα παράπονα για τον Μασέντο συνεχίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2021, με παρενόχληση γυναίκας στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων στο Κατάρ. Οι διοργανωτές ζήτησαν από τη FIFA να μην ξαναστείλει τον Μασέντο στη χώρα, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Μήνες αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου 2020, η 30χρονη ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι η καταγγελία της έγινε δεκτή. Της είπαν πως έπρεπε να ζητήσει γραπτή επιβεβαίωση προτού η FIFA της δώσει μια δήλωση που προκάλεσε μεγαλύτερο θυμό:« Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση έγινε δεκτή μόνο σε σχέση με ένα σχόλιο που έκανε ο Μασέντο σε μια συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2018».

Η απόφαση της επιτροπής δεν έκανε καμία αναφορά στα γραπτά μηνύματα που είχε δώσει και δεν περιλάμβανε συγγνώμη. Σημείωσε ότι ο Μασέντο θα τιμωρηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA, αλλά δεν όριζε ποια θα ήταν η τιμωρία. «Δεν ήξερα ποια ήταν η κύρωση, μου φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία ποινή. Νιώθω πως δεν πέτυχα τίποτα, πάλεψα χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Ξέρω πως ο Μασέντο γελάει μέσα του».

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0