Football Talk

Οι 5+1 θρίαμβοι του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα: Το 4-3 του 1972, οι ανατροπές και η... στέψη μετά από 34 χρόνια (video)

Οι 5+1 θρίαμβοι του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα: Το 4-3 του 1972, οι ανατροπές και η... στέψη μετά από 34 χρόνια (video)

Η Τούμπα ήταν ανέκαθεν μία δύσκολη έδρα για όλες τις ελληνικές ομάδες. Καυτή, εκρηκτική και πάντα «αφιλόξενη» για οποιονδήποτε επισκέπτη. Ο Ολυμπιακός δεν θα ήταν η εξαίρεση σε αυτό και το BN Sports σας θυμίζει τις έξι νίκες του ΠΑΟΚ που έμειναν στην ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια, το ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό, έχει ακριβώς δίπλα τη λέξη «τίτλος». Ο Δικέφαλος, στην εποχή Ιβάν Σαββίδη έχει φτάσει σε σημείο να διεκδικεί στα ίσια το πρωτάθλημα από τους «ερυθρολεύκους», με αποκορύφωμα το 2019, που το κατέκτησε κιόλας ως αήττητος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ματς ήταν ανέκαθεν από τα «μεγάλα» της κάθε αγωνιστικής.

Ειδικά στην Τούμπα, όπου τα πράγματα μόνο… ομαλά δεν κυλούσαν πάντα. Επεισόδιά, σκληρές εικόνες αλλά και… αναβολές, είναι μερικά από τα σκηνικά που έχουμε δει σε ντέρμπι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Η καυτή ατμόσφαιρα του γηπέδου, είναι κάτι που λυγίζει την κάθε ομάδα και οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι εξαίρεση. Το BN Sports σύλλεξε τις έξι κορυφαίες νίκες του ΠΑΟΚ που θυμόμαστε ακόμα και τώρα στα ντέρμπι.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-1 (1986/87)

Από τις φορές, που ο Ολυμπιακός στην κυριολεξία, διασύρθηκε από τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Ήταν η σεζόν 1986/87, όταν και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αρκετά αγωνιστικά προβλήματα. Ο Δικέφαλος τα εντόπισε και δεν τα άφησε ανεκμετάλλευτα. Από την αρχή, η ατμόσφαιρα του γηπέδου αλλά και ο τρόπος που μπήκε ο Ολυμπιακός στο ματς, έδειχναν τι θα ακολουθούσε.

Ο Χάρης Μπανιώτης άνοιξε το σκορ στο 16’ και δημιούργησε μία «έκρηξη» στις εξέδρες. Αυτή ήταν η… αρχή. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Σκαρτάδος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0, πριν μειώσει με τον ίδιο τρόπο ο Νίκος Αναστόπουλος. Γρήγορα, η ορμή της μείωσης χάθηκε, όταν ο Αλεξανδρίδης ανέβασε εκ νέου την διαφορά στα δύο γκολ, στο 32’. Τον θρίαμβο ολοκλήρωσε ο Λάκης Παπαϊωάννου στο 59ο λεπτό, διαμορφώνοντας το τελικό 4-1.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-2 (1990/91)

Ματσάρα με όλη τη σημασία της λέξης. Από τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό που… δεν χορταίνεις να βλέπεις. Η κατάμεστη Τούμπα απόλαυσε ένα πολύ ωραίο ματς, τη σεζόν 1990/91 για την 26η αγωνιστική της Α’ Εθνικής. Από την αρχή το παιχνίδι είχε τρελό ρυθμό και ο Δικέφαλος προηγήθηκε με τον Αλέξη Αλεξίου μόλις στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την θερμοκρασία στους φίλους του ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα και στο 14ο λεπτό, βρήκε τον δρόμο της ισοφάρισης με τον Παναγιώτη Σοφιανόπουλο. Το ματς είχε αρκετές φάσεις και από τις δύο πλευρές, με την αγωνία να κορυφώνεται ώσπου στο 65ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ πήρε εκ νέου το προβάδισμα με τον Γιώργο Σκαρτάδο. Η κατάρρευση των φιλοξενούμενων έφερε και τρίτο τέρμα από τον ίδιο παίκτη, στο 78’, τελειώνοντας το θέμα της νίκης. Ωστόσο, του Σάββα Κοφίδη, στο 82’, έκανε το ματς ροντέο στα τελευταία λεπτά, με τον ΠΑΟΚ να παίρνω εν τέλη τη νίκη.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-1 (1997/98)

Σεζόν 1997/98. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα πολύ δυνατό ρόστερ και πάει στην Τούμπα ως το φαβορί για την 6η αγωνιστική. Βέβαια, από την άλλη, ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη δεν είναι ένας απλός αντίπαλος, αφού η ομάδα είχε ξεκινήσει να κάνει μεγάλα βήματα εξέλιξης και αυτό φάνηκε απέναντι στην ομάδα του Πειραιά. Οι φιλοξενούμενοι πάγωσαν την Τούμπα, όταν προηγήθηκαν με τον Πίτερ Οφορίκουε στο 27ο λεπτό.

Ο νεαρός φορ έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στο δοκάρι αλλά στη συνέχεια της φάσης ανέκτησε ξανά την κατοχή και άνοιξε το σκορ. Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΠΑΟΚ ήταν σαφώς καλύτερος. Πίεσε τον Ολυμπιακό και τον έκλεισε στα καρέ του. Ο Κωνσταντίνος Φραντζέσκος ήταν ο άνθρωπος που έβαλε φωτιά στις κερκίδες. Η απίστευτη εκτέλεση φάουλ στο 35’, έφερε το ματς στα ίσια και έδωσε ώθηση για την ολική ανατροπή.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-1 (2010/11)

Ακόμα ένα παιχνίδι που κανείς δεν μπορεί ξεχάσει. Ειδικά όσοι το παρακολούθησαν. Μία χρονιά με το χαμένο πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και η πρώτη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία. Ο Ολυμπιακός έχει βάλει στόχο να τα σαρώσει όλα, όμως στην Τούμπα τα βρήκε… σκούρα. Ο Ραφίκ Τζιμπούρ μπορεί να άνοιξε το σκορ στο 15ο λεπτό και οι «ερυθρόλευκοι» να ήταν καλύτεροι για 45 λεπτά, όμως ένα λάθος ήταν αρκετό.

Οι φιλοξενούμενοι έχουν κερδίσει κόρνερ, οι παίκτες του ΠΑΟΚ σώζουν πάνω στη γραμμή το 2-0 και στην κόντρα, εκμεταλλεύονται τα συνεχόμενα τσαφ του Ολυμπιακού, ισοφαρίζοντας με τον Κουτσιανικούλη στην εκπνοή του πρώτου μέρους. Στο δεύτερο ημίχρονο, είδαμε άλλο ματς, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει στην ολική ανατροπή χάρη στον Βιτόλο, ο οποίος ευστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο Βιεϊρίνια.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1 (2018/19)

Περισσότερο σημαντική είναι η βαρύτητα της νίκης παρά το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ κατάφερε με το 3-1 επί του Ολυμπιακού στην κατάμεστη Τούμπα, να επισφραγίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από 34 χρόνια. Ο Δικέφαλος ήταν σαφώς ανώτερος των «ερυθρολεύκων» και έβαλε από την αρχή τις βάσεις για μία σπουδαία νίκη, όπως εξελίχθηκε.

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια από μακρινή απόσταση νίκησε το Σα για το 1-0 μόλις στο 2ο λεπτό, κάνοντας το σύνολο του Μαρτίνς να χάσει τελείως τον προσανατολισμό του. Μέχρι το 20ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει τα ηνία για τα καλά. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0 και ο Τσούμπα Άκπομ, με ωραίο πλασέ, τελείωσε το ματς στο 82ο λεπτό. Ο Ποντένσε απλώς μείωσε στο 89ο λεπτό για το τελικό 3-1.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-3 (1971/72)

Ίσως το πιο θεαματικό παιχνίδι των δύο ομάδων στην ιστορία στο γήπεδο της Τούμπας. Τελευταία στροφή της σεζόν. Ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε τον Ολυμπιακό στην έδρα του, με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκονται στο κυνήγι της κορυφής, όπου ήταν ο Παναθηναϊκός. Η διαφορά των δύο ήταν στο -2, οπότε όλα ήταν ανοιχτά. Η ομάδα του Πειραιά, έπρεπε πρώτα να φύγει με το διπλό και μετά να κοιτάξει τους Πράσινους. Τελικά, ο ΠΑΟΚ, όπως έκανε και με τον Παναθηναϊκό, δεν άφησε τον Ολυμπιακό να φύγει αλώβητος.

Σε ένα ματς-διαφήμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 6ο λεπτό με τον Αποστολίδη. Το γήπεδο πήρε φωτιά αλλά οι Πειραιώτες κατάφεραν να αντιδράσουν με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα σε τέσσερα λεπτά (20’-24’), έφεραν… τούμπα το ματς με τους Γιούτσο και Καραβίτη, πριν ισοφαρίσει για τον ΠΑΟΚ ο Ματζουράκης στο 33’. Από εκεί και πέρα, ο Σαράφης ανέλαβε δράση, καθώς ολοκλήρωσε την ανατροπή στην ανατροπή ενώ απάντησε και στο γκολ του Παμπουλή, που είχε δώσει την ισοφάριση προσωρινά στον Ολυμπιακό.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0