Football Talk

Φάμπρεγας, Άλμπα και Τραορέ ο… τέταρτος της Μασία, που η επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα απαιτεί «χρυσάφι»! (video)

Φάμπρεγας, Άλμπα και Τραορέ ο… τέταρτος της Μασία, που η επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα απαιτεί «χρυσάφι»! (video)

Ο Αντάμα Τραορέ επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα ως δανεικός με οψιόν, που εφόσον ενεργοποιηθεί, θα τον εντάξει σε ένα κλειστό κλαμπ παικτών που έφυγαν για… ψίχουλα από τη Μασία και επέστρεψαν για «χρυσάφι»! Ένα κλαμπ που δεν «τιμά» τους μπλαουγκράνα!

Η λάθος εκτίμηση της προοπτικής ενός ταλέντου δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πάντοτε υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει, αφού καμία μαθηματική εξίσωση δεν είναι ικανή να υπολογίσει το μέλλον ενός ποδοσφαιριστή με ακρίβεια. Όταν στις ακαδημίες υπάρχουν χιλιάδες παιδιά, που μοιράζονται το ίδιο όνειρο, λογικό είναι να υπάρξουν και αστοχίες, ακόμα κι αν πρόκειται για την Μπαρτσελόνα!

Ο Αντάμα Τραορέ επέστρεψε στη Βαρκελώνη, έξι χρόνια αφότου αποχώρησε. Υπήρξε κι αυτός μέλος της περίφημης σχολής ποδοσφαίρου, Μασία, αλλά τα δέκα εκατομμύρια της Άστον Βίλα το 2015, «έστρωσαν» το έδαφος για να αποχωρήσει.

Μπορεί να αποκτήθηκε ως δανεικός σε πρώτη φάση, αλλά εφόσον ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς του, ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα γίνει ο τέταρτος παίκτης που γαλουχήθηκε στη Μασία και επέστρεψε για πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που έφυγε!


Στη συγκεκριμένη συζήτηση, ο Ζεράρ Πικέ αποτελεί μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις παικτών. Λανθασμένα, ωστόσο, αφού δεν αποτελεί  το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ναι, υπήρξε γέννημα-θρέμμα της Μασία, αλλά όταν αποχώρησε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιούλιο του 2004, έφερε 5 εκατ. ευρώ στα ταμεία των «μπλαουγκράνα». Ακριβώς το ίδιο ποσό που χρειάστηκε για να επιστρέψει, μετά από 23 συμμετοχές με τους «κόκκινους διαβόλους». Αν άξιζε ή όχι η επιστροφή του, περιττό να ειπωθεί.



Σεσκ Φάμπρεγας

Πρόκειται για τον ορισμό της αποτυχημένης διαχείρισης ενός ταλέντου. Εν έτει 2003, η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να τον πείσει πως θα του προσφέρει όσα έμελλε να κάνει ο Αρσέν Βενγκέρ. Η Άρσεναλ τον απέκτησε έναντι 3 περίπου εκατ. ευρώ, και μετά από οκτώ χρόνια, τον παρέδωσε για τα δεκαπλάσια!

Η επιστροφή του Φάμπρεγας στους «μπλαουγκράνα», εκεί που ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, κόστισε 34 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μία από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, αντιθέτως βρίσκεται στην 18η θέση της σχετικής λίστας, ενώ αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία στην οποία ήρθε (μόλις 24), αλλά και τα πόσα προσέφερε στην ομάδα, ίσως το ποσό να μοιάζει μικρό. Ναι, εκ του αποτελέσματος άξιζε κάθε ευρώ, αλλά το γεγονός αυτό δεν αναιρεί πως η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να γλιτώσει περίπου 30 εκατομμύρια!

Εν τέλει, πήρε πίσω τα χρήματά της το 2014, όταν τον παραχώρησε στην Τσέλσι, έναντι 33 εκατομμυρίων ευρώ.


Ζόρντι Άλμπα

Ακόμα ένας παίκτης που μεγάλωσε εντός της Μασία, αλλά χρειάστηκε να φύγει από την Μπαρτσελόνα για να εκτιμηθούν οι ικανότητές του. Σε ηλικία 16 ετών αποχώρησε χωρίς αντίτιμο και βρήκε, εν τέλει, την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» στη Βαλένθια. Οι μεστές εμφανίσεις του δεν άφησαν ασυγκίνητη την ομάδα στις ακαδημίες της οποίας γαλουχήθηκε.

Εν έτει 2012 βγήκαν δεκατέσσερα εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Μπαρτσελόνα για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Η απόσβεση ήρθε γρήγορα, ενώ δέκα χρόνια μετά τη μεταγραφή του, παραμένει ενεργό μέλος της ομάδας, αλλά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που η προοπτική ενός παίκτη δεν ερμηνεύθηκε σωστά.

Αλέις Βιδάλ

Χρειάστηκε να φτάσει έως τα μέρη μας και να φορέσει τη φανέλα του Πανθρακικού, για να αποδείξει τι αξίζει. Σημασία έχει πως τα κατάφερε.

Το καλοκαίρι του 2015, επτά χρόνια μετά το πέρασμά του από την Κομοτηνή, ο Αλέις Βιδάλ ξαναφόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Και λέμε ξαναφόρεσε, γιατί υπήρξε συμπαίκτης με τον Ζόρντι Άλμπα στη Μασία.

Παρόλα αυτά, αναζήτησε την τύχη του αλλού, περνώντας μάλιστα από τις ακαδημίες «άσπονδων εχθρών» -αυτές της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εσπανιόλ- έως ότου αποφάσισε η Μπαρτσελόνα να τον εντάξει ξανά στην οικογένειά της, για 17 εκατομμύρια ευρώ!
Jordi Alba and Aleix Vidal when they where both at La Masia | Troll Football

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0