Football Talk

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ που «έμειναν» στην ιστορία του Κυπέλλου: Από τον νόμο του Δέλλα, έως τη... μαχαιριά του Οκκά! (video)

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ που «έμειναν» στην ιστορία του Κυπέλλου: Από τον νόμο του Δέλλα, έως τη... μαχαιριά του Οκκά! (video)
Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ στην Τούμπα (19/01, 19:00) για το πρώτο παιχνίδι που θα κρίνει ποιος θα πάρει το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και το BN Sports κάνει αναδρομή στις «μάχες» τους στον συγκεκριμένο θεσμό, που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο!
ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν χτίσει τη δική τους ιστορία στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι τρεις σερί επικρατήσεις του «Δικεφάλου του Βορρά» στους ισάριθμους τελευταίους τελικούς, αλλά και το περσινό ζευγάρωμά τους στα ημιτελικά, προφανώς, ξεχωρίζουν. Ωστόσο, οι συναντήσεις τους πριν από αυτές δεν ήταν... tabula rasa. 
 
Από την πρώτη σύγκρουση των δύο ομάδων στον θεσμό, στα ημιτελικά του 1931/32, κι έπειτα, αμφότερες έχουν τις καλές και τις κακές τους στιγμές. Όχι μόνο στο τελευταίο ματς πριν ρίξει αυλαία ο θεσμός, αλλά και στις φάσεις πριν από αυτό!

Η παράδοση στα προημιτελικά δείχνει... ΑΕΚ!

Παρότι οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 28 φορές στο Κύπελλο Ελλάδας, σε διάφορες φάσεις του, μόνο μία φορά αναμετρήθηκαν και πάλι στα προημιτελικά: την αγωνιστική περίοδο 2001-02!

Η «Ένωση» επικράτησε με 2-1 του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ μετέτρεψε τη ρεβάνς της Τούμπας σε... πάρτι, αφού επικράτησε με 4-0, στον δρόμο προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2002! 
 
 

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδας, την ώρα που από τη μεριά των Θεσσαλονικέων, ξεχωρίζει το 6-1 της σεζόν 1981/82 στη φάση των «16», με χατ-τρικ του Χρήστου Δημόπουλου, το οποίο ακολούθησε μία ισοπαλία με 2-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια. 


Η «υπογραφή» του Δέλλα και η «μαχαιριά» του Οκκά πριν ντυθεί στα «κιτρινόμαυρα»!

Όσον αφορά άλλα ματς που ξεχώρισαν, εντοπίζει κανείς στα πιο πρόσφατα τη συνάντηση στα ημιτελικά του Κυπέλλου του 2011, όταν ο Τραϊανός Δέλλας είχε τον πρώτο και τον... τελευταίο λόγο, αφού με ένα γκολ εκτός έδρας, χάρισε την πρόκριση στην «Ένωση», στον δρόμο προς την προτελευταία της κατάκτηση του τροπαίου. 
 
 
Ανάλογου ενδιαφέροντος συνάντηση υπήρξε αυτή του 1991/92, ξανά στα ημιτελικά, όταν ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από το 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας και με το υπέρ του 3-0 στην Τούμπα, μέσω παράτασης, πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο, διπλό τελικό, που ανέδειξε, ωστόσο, τον Ολυμπιακό τροπαιούχο.
 
 
Η κατάληξη, όμως, δεν ήταν ίδια περίπου μία δεκαετία αργότερα. Ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να ξεπεράσει και πάλι το εμπόδιο της ΑΕΚ, ξανά στα ημιτελικά. Εν τέλει, τα κατάφερε με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Οκκά που σκόραρε στο 88' και «σφράγισε» πως ο τελικός του 2003, θα ήταν υπόθεση των ομάδων της Θεσσαλονίκης! 
 
Το σύνολο του Άγγελου Αναστασιάδη επικράτησε του συμπολίτη Άρη, στον τελικό και «έβαψε» το Κύπελλο ασπρόμαυρο, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ενώ ο Κύπριος φορ το ερχόμενο καλοκαίρι, ντύθηκε στα «κιτρινόμαυρα»!
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0