Football Talk

Premier League: Με το «καλημέρα» γκολ για την Σίτι, σε θέση οδηγού Λίβερπουλ και Άρσεναλ, δεν ξέρει να διαχειρίζεται προβάδισμα η Νιούκαστλ!

Premier League: Με το «καλημέρα» γκολ για την Σίτι, σε θέση οδηγού Λίβερπουλ και Άρσεναλ, δεν ξέρει να διαχειρίζεται προβάδισμα η Νιούκαστλ!

Μία ανάλυση των γκολ στην Premier League είναι αρκετή για να δικαιολογήσει τον λόγο που η Μάντσεστερ Σίτι φαντάζει τόσο βαθμολογικά, όσο και αγωνιστικά, το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δικαιολογημένα την ακολουθεί η Λίβερπουλ, ενώ πολύ φυσιολογικά η Νιούκαστλ δεν μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της στη νέα εποχή!

Όταν κάποιος δει τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Σίτι και πολύ περισσότερο το 12/12 που έχει πραγματοποιήσει σε επίπεδο πρωταθλήματος, αντιλαμβάνεται πως με ένα τέτοιο σερί, δεν θα ήταν δυνατό οι «πολίτες» να μην είναι το φαβορί για την κατάκτηση της 4ης Premier League την τελευταία πενταετία.

Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίοι οι «γαλάζιοι» έχουν φτάσει στο +14 από την Τσέλσι με ίδια ματς και στο +11 από την Λίβερπουλ με ένα παιχνίδι περισσότερο και το μεταξύ τους στο Έτιχαντ να εκκρεμεί…

Πώς το έχουν καταφέρει λοιπόν; Συνηθίζουν να κάνουν πολύ καλά ένα συγκεκριμένο πράγμα. Να προηγούνται. Ξεκινούν την εκάστοτε αναμέτρηση έχοντας στο μυαλό τους το… γκολ, το πετυχαίνουν και συνολικά έχουν σπαταλήσει το 57% των αγωνιστικών λεπτών που έχουν δώσει σε επίπεδο πρωταθλήματος, σε θέση οδηγού.

Πρακτικά δηλαδή, βρίσκονται πιο πολύ σε πλεονεκτική θέση στις αναμετρήσεις τους, παρά το γεγονός πως αυτές ξεκινούν από 0-0, παρά στην ισοπαλία. Η Σίτι μάλιστα είναι και η μοναδική ομάδα της Premier League που ξεπερνά στην εν λόγω στατιστική κατηγορία το… 50%!

Ακολουθούν η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ. Και αν για την Λίβερπουλ κάποιος το περιμένει, μιας και της αρέσει το επιθετικό παιχνίδι και η κυριαρχία κυρίως στο Άνφιλντ, για την Άρσεναλ το στατιστικό αυτό, μοιάζει οξύμωρο.

Γιατί το λέμε αυτό; Διότι αν κάποιος παρακολουθήσει τους «κανονιέρηδες» στην τρέχουσα σεζόν, πιθανότατα δεν θα έχει αντιληφθεί πως συνήθως προηγούνται και πως στην μεγαλύτερη διάρκεια των αναμετρήσεών τους, είναι μπροστά στο σκορ.
premier-league-game-states-2048x1499_1.jpg

Η μοναδική ανατροπή άλλωστε που έχουν υποστεί είναι πολύ φυσιολογικά από τη Μάντσεστερ Σίτι, σε ένα ματς όπου ο Πεπ Γκουαρδιόλα «αναγκάστηκε» να δηλώσει πως αποτελεί και τη δυσκολότερη επικράτηση της ομάδας του στο ευρύ σερί που έχει υλοποιήσει.

Η Άρσεναλ λοιπόν του Μικέλ Αρτέτα προηγείται στο 43% των αγωνιστικών λεπτών της σεζόν που έχει παραβρεθεί, έχοντας σε εκκρεμότητα και δύο ματς με Γουλβς και Τότεναμ που έχουν αναβληθεί, ενώ η Λίβερπουλ συνοψίζει την κυριαρχία της με το εξαιρετικό 48%, ούσα πίσω στο σκορ μόλις στο 8% των λεπτών που βρίσκεται στο γήπεδο.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις,  την τετράδα της σχετικής κατηγορίας «κλείνει» η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ, που περίπου 60 ημέρες πριν, δεχόταν γκολ με το «σταγονόμετρο», ενώ ακολουθεί η Τότεναμ που με τον Αντόνιο Κόντε στο «τιμόνι» της βρίσκεται ακριβώς στη… μέση. Στο 50% είναι στην ισοπαλία, αλλά στο 34% των περιπτώσεων κατορθώνει να βρει το γκολ της νίκης και να κατακτήσει τους πολυπόθητους βαθμούς.

Ο πίνακας που αναφέρουμε εξηγεί με ακρίβεια τον λόγο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν διεκδικεί με πλεονέκτημα την τετράδα και την έξοδο στο Champions League, μιας και είναι η μόνη ομάδα του Big 6 που «αγγίζει» το ποσοστό του 21%, αναλογικά με τις φορές που βρίσκεται πίσω στο σκορ, ενώ εντυπωσιακό είναι και το 64% της Γουλβς στις… ισοπαλίες, δικαιολογώντας άλλωστε και το ρεκόρ τερμάτων που την χαρακτηρίζει με τον Μπρούνο Λάζε.

Τέλος, κοιτώντας την βαθμολογία του… πίνακα από κάτω προς τα πάνω, στην κορυφή βρίσκεται η Νιούκαστλ! Η ομάδα του Έντι Χάου, η οποία μοιάζει αδιόρθωτη στα αγωνιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει, μιας και προηγείται, αλλά μία στις πέντε περιπτώσεις, καταλήγει να μην μετουσιώσει τα γκολ της σε τρίποντα!

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ θυμίζει στους φίλους της το 31% της σεζόν 2004-05, την ώρα που η ομάδα της Premier League που έχει χάσει τους περισσότερους πόντους ενώ βρισκόταν μπροστά, είναι η Τσέλσι του 1995-92_7.png

Που καταλήγουμε λοιπόν; Πως αν δεν ήταν η Μάντσεστερ Σίτι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, ποιος θα ήταν; Και αν δεν ήταν η Νιούκαστλ η ομάδα που δεν χρειάζεται μόνο τον Γουντ και τον Τρίπιερ για να σωθεί, αλλά και άλλες μεταγραφικές προσθήκες, ποια θα μπορούσε να είναι πιο δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, η Λίβερπουλ αισθάνεται δικαίως το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο και η Άρσεναλ εξακολουθεί να διεκδικεί την 4η θέση, με το αγωνιστικό πρόσωπο που επιδεικνύει να συνοψίζει την αισιοδοξία των φίλων των Λονδρέζων!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0