Football Talk

Ο Φαντιγκά, ο Ενκουνκού, ο Κομάν και τα υπόλοιπα (χαμένα) ταλέντα της Παρί Σεν Ζερμέν (video)

Ο Φαντιγκά, ο Ενκουνκού, ο Κομάν και τα υπόλοιπα (χαμένα) ταλέντα της Παρί Σεν Ζερμέν (video)

Ο Μπαντιουνγκού Φαντιγκά επέλεξε να αφήσει τις ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν για να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και το BN Sports σας θυμίζει πέντε περιπτώσεις που αποχώρησαν από το Παρίσι για να εκτοξεύσουν την αξία τους.

Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού από το πρωί της Παρασκευής (14/01) είναι ο Μπαντιουνγκού Φαντιγκά, ο οποίος άφησε την Παρί Σεν Ζερμέν για να ακολουθήσει τον δρόμο του Αγκιμπού Καμαρά στον Πειραιά. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παριζιάνικου συλλόγου, όμως επέλεξε να συνεχίσει αλλού την καριέρα του, ώστε να πάρει λεπτά συμμετοχής στον γαλλικό σύλλογο.

Βέβαια, δεν είναι το μοναδικό ταλέντο που αφήνει την ακαδημία της Παρί Σεν Ζερμέν. Την τελευταία δεκαετία, ουκ ολίγες φορές, οι μόνιμοι πρωταθλητές της Γαλλίας, έχουν αφήσει τα wonderkid ανεκμετάλλευτα και τα βλέπουν να γράφουν ιστορία στις ομάδες που έχουν πάρει μεταγραφή. Το BN Sports ξεχώρισε πέντε περιπτώσεις και σας τις δίνει στο… πιάτο.

Κίνγκσλεϊ Κομάν

Είναι αναμφίβολα, από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γαλλίας. Ο Κίνγκσλεϊ Κομάν μπορεί να ξεπετάχτηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν ως ένα τεράστιο ταλέντο, όμως ο γαλλικός σύλλογος, με μόλις τέσσερις παρουσίες σε επίσημο ματς της πρώτης ομάδας, ο νεαρός εξτρέμ πήρε μεταγραφή ως… ελεύθερος για την Γιουβέντους. Μία από τις χειρότερες κινήσεις της Παρί σε θέμα ταλέντων.

Με ένα χρόνο παρουσίας, παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου και έπειτα με κανονική μεταγραφή, που άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ συνολικά. Αυτή την στιγμή είναι ο βασικός εξτρέμ των Βαυαρών, έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους και μετράει 247 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σαρώνοντας αριθμούς και ρεκόρ. Αποκορύφωμα, το γκολ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, στον τελικό του Champions League του 2020, που χάρισε το τρόπαιο στους Γερμανούς.

Μπουμπακαρί Σουμαρέ

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα που χάθηκαν και έκανε στην Παρί Σεν Ζερμέν να στερηθεί τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Μπουμπακαρί Σουμαρέ δεν πρόλαβε να κάνει επίσημη συμμετοχή με την πρώτη ομάδα, αφού το 2017 αποδέχθηκε την πρόταση της Λιλ και αποχώρησε πριν προλάβει να ενσωματωθεί στο ανδρικό τμήμα. Μάλιστα, αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή και αμέσως έγινε βασικό μέλος του γαλλικού συλλόγου.

Σε μία τετραετία, ο Γάλλος μέσος μέτρησε συνολικά 112 συμμετοχές σε όλες τις διοργάνωσης και ήταν βασική μονάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Λιλ. Η Λέστερ το καλοκαίρι προχώρησε στην πώληση του νεαρού άσου και με 20 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε κατά πολύ τον άξονα της. Αυτή την στιγμή, είναι ο βασικός της μεσαίας γραμμής για τις «αλεπούδες» και μετράει 23 αγώνες.

Τζόναθαν Ικονέ

Ακόμα μία περίπτωση που μαζί με τον Σουμαρέ, έριξαν την αυτοκρατορία της Παρί Σεν Ζερμέν με τη φανέλα της Λιλ. Ο Τζόναθαν Ικονέ έκανε την διαφορά και το απίστευτο είναι πως αποτελούσε μέλος τους παριζιάνικου συλλόγου από το 2010. Διέπρεψε στις ακαδημίες αλλά δεν κέρδισε ποτέ μία θέση στο ρόστερ. Έπαιξε σε μόλις επτά επίσημα παιχνίδια με την πρώτη ομάδα και στη συνέχεια έπαιξε με την μορφή δανεισμού στη Μοντπελιέ. Το καλοκαίρι του 2018, με μόλις πέντε εκατ. ευρώ, μετακόμισε στη Λιλ.

Σε 3,5 χρόνια, αγωνίστηκε σε 150 αγώνες και σκόραρε συνολικά 16 γκολ ενώ μοίρασε 27 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Εκτόξευσε την αξία του κατακόρυφα, παρότι πουλήθηκε πριν λίγες μέρες με μόλις 14 εκατ. ευρώ στην Φιορεντίνα. Στους βιόλα, από την πρώτη συμμετοχή έδειξε τι εστί ο Ικονέ, αφού μοίρασε μία ασίστ απέναντι στη Νάπολι.

Τίμοθι Γουέα

Γιος του «θρύλου» Τζώρτζ Γουέα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Ο Τίμοθι Γουέα άφησε την Αμερική για να μετακομίσει μόνιμα στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 14 ετών για χάρη της Παρί Σεν Ζερμέν. Το ταλέντο του ήταν φανερό και άπαντες πίστευαν πως θα μπορεί να μείνει στην πρώτη ομάδα. Εν τέλει, έπειτα από έξι συμμετοχές αλλά και δύο γκολ, παραχωρήθηκε για έξι μήνες στη Σέλτικ, πριν επιστρέψει για να φύγει με κανονική μεταγραφή.

Το καλοκαίρι του 2019, έναντι δέκα εκατ. ευρώ, αποκτήθηκε από τη Λιλ και μπήκε στην παρέα των Σουμαρέ και Ικονέ στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μπορεί να έχει πετύχει μόλις πέντε γκολ σε 59 συμμετοχές αλλά πάντα είναι μία ποιοτικότατη λύση για την επίθεση. Για αυτό άλλωστε, η τιμή του ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Μούσα Ντιαμπί

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, πρόλαβε να αγωνιστεί αρκετά στην πρώτη ομάδα. Μάλιστα, έκανε και την διαφορά, κάτι που δείχνει το πόσο λάθος έκανε η Παρί Σεν Ζερμέν. Συγκεκριμένα, ο Μούσα Ντιαμπί παρέδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής όταν έπαιξε δανεικός στην Κροτόνε. Μόλις επέστρεψε στο Παρίσι, έμεινε για ένα χρόνο και συμπλήρωσε 34 επίσημα ματς με τέσσερα γκολ και επτά ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2019, η Λεβερκούζεν έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 15 εκατ. ευρώ και έκανε δικό της τον ταλαντούχο εξτρέμ. Από τότε, ο διεθνής Γάλλος εκτόξευσε την τιμή του και έγινε αναντικατάστατο κομμάτι του γερμανικού συλλόγου. Έχει συμπληρώσει πάνω από 100 συμμετοχές με τις «ασπιρίνες», έχει τέσσερις παρουσίες με το εθνόσημο της Γαλλίας και η τιμή του αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ.

Κρίστοφερ Ενκούνκου

Ίσως και η μεγαλύτερη «ήττα» της Παρί Σεν Ζερμέν σε δικό της παιδί. Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού είναι το παράδειγμα που έχει κάθε παιδί σαν τον Φαντιγκά, που φεύγει από το Παρίσι. Ο 24χρονος μέσος, μπορεί να είχε συνολικά 78 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν, όμως η επιλογή του γαλλικού συλλόγου να τον πουλήσει για μόλις 13 εκατ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2019, ήταν παραπάνω από… εγκληματικό.

Μετά από 2,5 χρόνια, το γεγονός πως η τιμή του αγγίζει τα 55 εκατ. ευρώ και αποτελεί τον πιο ποιοτικό παίκτη της Λειψία, λέει πολλά. Έχει ήδη 110 συμμετοχές, 28 γκολ και 39 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις ενώ είναι έτοιμος να χτυπήσει την πόρτα της Εθνικής Γαλλίας. Δεν αποκλείεται το καλοκαίρι, να τον δούμε να παίρνει και μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0