Football Talk

Λυών vs Παρί Σεν Ζερμέν: Τέσσερις δεκαετίες αντίπαλοι, αλλά οι μισές νίκες των Παριζιάνων, ήρθαν από το 2011 και μετά! (video)

Λυών vs Παρί Σεν Ζερμέν: Τέσσερις δεκαετίες αντίπαλοι, αλλά οι μισές νίκες των Παριζιάνων, ήρθαν από το 2011 και μετά! (video)

Τα χρήματα μπορεί να μην είναι το παν, ούτε στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά σίγουρα αποτελούν ρυθμιστή ισορροπιών. Το παράδειγμα της Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία, το αποδεικνύει, αφού σε 10 χρόνια ως... πλούσια, κατάφερε απέναντι στη Λυών, όσα χρειάστηκε τρεις δεκαετίες... λιτότητας, για να τα φέρει εις πέρας!

Η κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν από το 2011 που την ανέλαβε το fund από το Κατάρ, πέραν της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου, άλλαξε κι αυτή των ομάδων που αγωνίζονται στη Ligue 1, αναγκάζοντάς τες να έχουν άλλες βλέψεις και αξιώσεις από τον θεσμό.

Με εξαίρεση τη Μονπελιέ το 2012, τη Μονακό το 2017 και τη Λιλ το 2021, ο τίτλος του πρωταθλητή δεν έφυγε από την «πόλη του φωτός», με τη «χρυσή» περίοδο 2002 έως 2008 της Λυών, όπου μέτρησε επτά σερί πρωταθλήματα, να αποτελεί παρελθόν.

Soccer, football or whatever: Olympique Lyonnais Greatest All-Time Team


Η «ψαλίδα» από τους Παριζιάνους άνοιξε κατά πολύ, κάτι που -πέραν της πρωταθληματικής… ανομβρίας- το αποδεικνύουν και οι μεταξύ τους αναμετρήσεις!

Από τις 32 επικρατήσεις της Παρί Σεν Ζερμέν, απέναντι στη Λυών, από το 1979 που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά, οι 14 σημειώθηκαν από το καλοκαίρι του 2011, όταν και το αραβικό fund απέκτησε την ομάδα. Εν ολίγοις, το 44% των νικών της ιστορίας της, ήρθε μέσα σε 11 χρόνια, ισοφαρίζοντας -σχεδόν- σε αριθμό, τις νίκες τριών δεκαετιών!

Δεν είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης εξήγησης. Τα χρήματα άλλαξαν το στάτους του συλλόγου και την αγωνιστική του δυναμική, αλλά οι αριθμοί είναι πρωτοφανείς! Τριάντα χρόνια αναμετρήσεων, να ισοφαρίζονται μέσα σε δέκα έτη, όταν μάλιστα ο αντίπαλος έχει παραμείνει σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα; 

Η Λυών δεν χάθηκε από τον «χάρτη» του ποδοσφαίρου αυτήν τη δεκαετία. Τέσσερις φορές βρέθηκε στην πρώτη τριάδα της Ligue 1, κατέκτησε ένα Coupe de France, ενώ έφτασε μία φορά έως τα ημιτελικά του Champions League και άλλη μία έως αυτά του Europa League


Ναι, τα χρήματα έδωσαν το «έναυσμα». Ήταν η κινητήριος δύναμη για να μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά όπως έλεγε και ο Γιόχαν Κρόιφ «ένα τσουβάλι με λεφτά, δεν μπορεί να βάλει γκολ». 

Οι Παριζιάνοι επένδυσαν σωστά και ανταμείφθηκαν, ωστόσο, η παρούσα συγκυρία δεν είναι υπέρ τους -και λόγω κορονοϊού- δίνοντας μία «χρυσή» ευκαιρία στη Λυών να «σπάσει» τον... κανόνα της Παρί Σεν Ζερμέν. Αν όχι τώρα, χωρίς Μέσι, Νεϊμάρ, Ντι Μαρία, πότε;
 

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0