Football Talk

Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια: Όταν οι «νυχτερίδες» κόντραραν στα ίσια τους Μαδριλένους (video)

Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια: Όταν οι «νυχτερίδες» κόντραραν στα ίσια τους Μαδριλένους (video)

Μπορεί αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Βαλένθια να μην θεωρείται ως το ντέρμπι της αγωνιστικής, όμως, να κάποιος κοιτάξει την 6ετία 1998-2004, θα δει πως, όχι απλώς το ζευγάρι τους μονοπωλούσε το ενδιαφέρον αλλά οι «νυχτερίδες», ήταν η μεγάλη δύναμη

Καλοκαίρι του 1998. Η Βαλένθια, έχοντας τερματίσει στην 9η θέση και δίχως τίτλο, αποφασίζει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κλαούντιο Ρανιέρι που είχε αποκτηθεί μεσούσης της περασμένης σεζόν. Αυτή η κίνηση σήκωσε αντιδράσεις αλλά στο στρατόπεδο των «νυχτερίδων», ήξεραν τι έκαναν.

Ο Ιταλός τεχνικός ήταν ο πρώτος σε μία σειρά τριών προπονητών, που έφτιαξαν μία Βαλένθια άλλου επιπέδου. Εκείνη την εξαετία, το παιχνίδι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν είχε σε καμία περίπτωση την σημερινή του μορφή. Ουσιαστικά, ήταν το μεγάλο ντέρμπι της Ευρώπης και για αρκετό καιρό, ξεπερνούσε και την αίγλη του El Clasico.

Η πρώτη, ισχυρή, «σφαλιάρα»!

Τη σεζόν 1998/99, η Βαλένθια δεν είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά. Αποκλεισμός από το UEFA Cup και στραβοπάτημα από την αρχή στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, το στυλ παιχνιδιού του Κλαούντιο Ρανιέρι, να παίξει αμυντικά και να χτυπάει με τρομερές αντεπιθέσεις, κούμπωσε στο ρόστερ που είχε. Πρωτοεργάτης ο ταχύτατος Κλάουντιο Λόπες που είχε πως να μοιράσει αλλά και να… σκοράρει.

Στο πρωτάθλημα, η πρώτη συνάντηση στο Μεστάγια, επί της Ρεάλ Μαδρίτης, συνοδεύτηκε με μία δίκαιη νίκη με 3-1. Ανέκαθεν η έδρα της Βαλένθια ήταν δύσκολη, βέβαια, οπότε η διαφορά δεν… φάνηκε. Ειδικά, όταν στη Μαδρίτη, με το ίδιο σκορ, η Ρεάλ πήρε τη νίκη και έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η πραγματική «σφαλιάρα», ήρθε στο κύπελλο Ισπανίας.

Εκεί, φάνηκε πως η Βαλένθια μπήκε σε νέα εποχή, που θυμίζει εκείνη του Κέμπες. Στα ημιτελικά του κυπέλλου Ισπανίας, οι «νυχτερίδες» έπαιξαν με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το πρώτο ματς στο Μεστάγια, αποτέλεσε έναν εφιάλτη για τους «μερένχες». Συγκεκριμένα, το σύνολο του Ρανιέρι, διέσυρε με 6-0 (!) τη Ρεάλ, κάνοντάς την, να υποστεί την μεγαλύτερη ήττα της στον θεσμό. Στη ρεβάνς, η ήττα με 2-1 ήταν… «γλυκιά», και η Βαλένθια βρέθηκε στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου.

Εκεί, διέσυρε με 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης και, παράλληλα, με την κατάκτηση του Ιντερτότο, όλα έδειχναν μία νέα εποχή ξεκινάει.

Δύο σερί τελικοί Champions League και η… παράταση με Μπενίτεθ!

Μπορεί η Βαλένθια να μην έκανε την διαφορά σε θέμα βαθμολογίας, όμως με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, βρέθηκε σε δύο σερί τελικούς Champions League. Συγκεκριμένα, το 2000 ήταν πιστή στο ραντεβού της στο Παρίσι, όπου είδε την Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει την εκδίκησή της. Οι «μερένχες» κυριάρχησαν με το ευρύ 3-0 και «έσωσαν» την χρονιά, αφού στο πρωτάθλημα τερμάτισαν στην 5ηθέση και μάλιστα, κάτω από τη Βαλένθια.

Αυτή η ήττα, ήταν καίρια για τη συνέχεια της Βαλένθια. Την επόμενη σεζόν, αν δεν υπήρχε η πορεία στο Champions League, θα μιλάγαμε για ένα τέλος… εποχής. Η Βαλένθια τερμάτισε στην 5η θέση, γνώρισε τον αποκλεισμό σοκ από το κύπελλο Ισπανίας και περιορίστηκε στον χαμένο… τελικό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Εκεί, κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου, έμεινε στο 0-0 και ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Ο Μπενίτεθ την έφερε στην κορυφή της Ισπανίας!

Με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ να αποχωρεί, ο Ράφα Μπενίτεθ κλήθηκε να μαζέψει τα πράγματα εντός συνόρων. Έχοντας περάσει στο UEFA Cup, οι «νυχτερίδες» έφτασαν μέχρι και τα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν από την Ίντερ ενώ συνέχισαν την κακή παράδοση στο κύπελλο Ισπανίας. Στο πρωτάθλημα, όμως, η ομάδα απέκτησε μέταλλο για να κατακτήσει την κορυφή.

Έτσι, με οκτώ βαθμού διαφορά από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, οι «νυχτερίδες» επέστρεψαν στον τίτλο του πρωταθλητή έπειτα από 31 χρόνια. Στην επόμενη σεζόν, και πάλι η Βαλένθια δεν ήταν στα καλύτερά της, όμως το 2003/04, τα σάρωσε όλα. Συγκεκριμένα, πήρε τη νίκη με 2-0 επί της Μαρσέιγ για να κατακτήσει το UEFA Cup ενώ στη La Liga, τερμάτισε στην κορυφή με πέντε βαθμούς διαφορά από τη Μπαρτσελόνα.

Η αποχώρηση του Ράφα Μπενίτεθ και η επιστροφή του Κλάουντιο Ρανιέρι, σήμανε και το τέλος εποχής για την Βαλένθια, η οποία πρόσθεσε αυτή την εξαετία στην ιστορία της, ως μία από τις πιο πετυχημένες.

be3b3f4c3befdc654013cec320e708b54420944e.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0