Football Talk

Οι άμυνες από «ατσάλι» κερδίζουν… πρωταθλήματα!

Οι άμυνες από «ατσάλι» κερδίζουν… πρωταθλήματα!

Οι ευρωπαϊκές ομάδες με τα λιγότερα γκολ κατά τους… κυνηγούν τίτλους ή εντυπωσιάζουν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους αντιπάλους τους. Με ομάδες όπως οι Σίτι, Σεβίλλη, Γουλβς, Νάπολι, Ίντερ και Μαρσέιγ να αρνούνται να… δεχθούν γκολ!

 

Η κλισέ φράση, «η άμυνα κερδίζει τίτλους» αλλά έχει ισχύ ακόμα και σήμερα. Απόδειξη αυτού αποτελούν μερικές ομάδες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Βάση τους αποτελεί το τοίχος που στήνουν στα μετόπισθεν.

Το BN Sports σας παρουσιάζει τους συλλόγους που έχουν δεχθεί έως τώρα τα λιγότερα γκολ στις Top5 Λίγκες.


Μάντσεστερ Σίτι:

city-players-celebrate-fernandinho.jpg

Τι μπορεί να πεις κανείς για τη φοβερή Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα? Όπου υπάρχει ρεκόρ, περιλαμβάνεται και αυτή φέτος είναι η καλύτερη άμυνα στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα, έχοντας δεχθεί μόλις 13 γκολ σε 21 αναμετρήσεις! Με τη μεγάλη ζημία να γίνεται σε τρεις αγώνες, αφού κόντρα στη Κρίσταλ Πάλας στο Έτιχαντ ηττήθηκε με 2-0, λόγω κόκκινης κάρτας του Εμερίκ Λαπόρτ, στο Άνφιλντ ενώ είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, ο Μοχάμεντ Σαλάχ πέρναγε όποιον έβρισκε και βοήθησε τη Λίβερπουλ να πετύχει δύο τέρματα. Ενώ, στο δεύτερο αγώνα κόντρα στη Λέστερ... η άμυνα της κοιμήθηκε «πάνω» στο 4-0 που είχε χτίσει η επίθεσή της και μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών δέχθηκε τρία τέρματα!

Η σεζόν μπορεί να μη ξεκίνησε με τον πιο ιδανικό τρόπο για την ίδια, μετά την ήττα με 1-0 από την Τότεναμ στο Λονδίνο, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη πρώτη θέση του πρωταθλήματος με διαφορά δέκα πόντων από τη 2η Τσέλσι! Οι «πολίτες» δεν δέχονται εύκολα γκολ τη φετινή σεζόν, αφού έχουν κρατήσει ήδη ανέπαφη την εστία τους έντεκα φορές και έχουν εντυπωσιάσει με τον τρόπο που δεν έχουν δεχθεί ιδιαίτερη πίεση σε δύσκολες έδρες, όπως το King Power, το Old Trafford,  και το Stamford Bridge. Σίγουρα αυτό οφείλεται στο πλάνο του Γκουαρδιόλα αλλά και την προσήλωση από όλα τα πρόσωπα της ομάδας. Χαρακτηριστικά, το δίδυμο της άμυνας,  Ντίας-Λαπόρτ φαίνεται απροσπέραστο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πέντε αμυντικοί της έχουν σκοράρει επτά από τα 53 δίχτυα που έχει βρει ομάδα του Μάντσεστερ σε αυτές τις 21 αγωνιστικές!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι 0-2 (στιγμιότυπα) :



Σεβίλλη:

sevilla_235811.jpg

Η παρέα του Ζουλέν Λοπετέγκι συνεχίζει τη σταθερή ανοδική της πορεία και προσπαθεί φέτος να πάρει το πρωτάθλημα Ισπανίας από… τα «χέρια» της Ρεάλ Μαδρίτης! Με βοηθό της τρομερή της αμυντική λειτουργία η ομάδα της Ανδαλουσίας βρίσκεται στη πρώτη θέση (μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι) ευρωπαϊκών  ομάδων με τα λιγότερα γκολ στο παθητικό της. Αναλυτικότερα, η Σεβίλλη έχει δεχθεί 13 τέρματα σε 19 αναμετρήσεις και λόγω αυτού βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα και πέντε βαθμούς πίσω από την 1η Ρεάλ. Μάλιστα, μετράει δέκα clean sheet, εκ των οποίων τα έξι είναι μακριά από το Ραμόν Σάνστεθ Πιθχουάν.

Ρεάλ Μπέτις - Σεβίλλη 0-2 (στιγμιότυπα):


Νάπολι:

osimhen-napoli-celebrate-2109-epa.jpg

Η 3η (πια) στο βαθμολογικό πίνακα της Serie A μπορεί να αντικατοπτρίσει την «τέχνη» που έχουν οι Ιταλοί στο αμυντικό σκέλος. Φέτος, η εστία της Νάπολι έχει παραβιαστεί μόλις 14 φορές σε δεκαεννιά αγώνες! Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι έχει κρατήσει εννέα φορές το «μηδέν» στα μετόπισθεν. Βέβαια, τις τελευταίες αγωνιστικές η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έχει απογοητεύσει στο αμυντικό κομμάτι, στην έδρα της κυρίως, διότι έχει τρεις ήττες στα τελευταία της παιχνίδια στο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, με πέντε γκολ κατά.

Παρόλα αυτά, μία άμυνα που απαρτίζεται κυρίως από Καλιντού Κουλιμπαλί, Αμίρ Ραχμάνι, Μάριο Ρούι και Τζιοβάνι Ντι Λορέντσο έχουν βοηθήσει την ομάδα τους να επικρατήσει κόντρα σε δύσκολους αντιπάλους, όπως το 0-1 κόντρα στη Μίλαν στο Σαν Σίρο αλλά και το επιβλητικό 4-0 κόντρα στη Λάτσιο! Ενώ, σπουδαία είναι και η συνεισφορά των αμυντικών στο επιθετικό κομμάτι, αφού έχουν βάλει το «λιθαράκι» τους έτσι ώστε η ομάδα τους να βρει δίχτυα τέσσερις φορές, ενώ οι Κουλιμπαλί και Ραχμάνι έχουν σκοράρει και από τέσσερα τέρματα συνολικά.

Μίλαν - Νάπολι 0-1 (στιγμιότυπα) :

 
Γουλβς:

downloaderla61d3803cd3bd7-1641250888341.webp

Άλλη μία αγγλική εκπροσώπηση, με την ομάδα του Γούλβερχαμπτον να έχει δεχθεί μόλις 14 τέρματα σε 19 αγώνες πρωταθλήματος! Ναι! Η 8η Γουλβς έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ παραπάνω από την 1η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα!

Σίγουρα, μιλάμε για μία από τις πιο αμυντικογενείς ομάδες στο σύγχρονο αγγλικό ποδόσφαιρο,  με την δεύτερη καλύτερη άμυνα αλλά και την δεύτερη χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 14 γκολ υπέρ και κατά (14-14). Όμως, αυτή η εξέλιξη επί Μπρούνο Λάζε δεν είναι σίγουρα απρόσμενη, μιας και ο ίδιος είχε σκοπό να «ταράξει» τα νερά της νέας του ομάδας και να την κάνει λιγότερο ανιαρή στο επιθετικό κομμάτι, μοιράζοντας γκολ και θέαμα. Ένα τέτοιο «όνειρο» φάνταζε… μακρινό από τις πρώτες αγωνιστικές, εκεί όπου ηττήθηκε με 1-0 από Λέστερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ κάνοντας 59 τελικές! Όμως, δεν ήταν αρκετά τυχερή για να πάρει έστω το ελάχιστο (που πιθανώς να άξιζε) από αυτούς τους τρεις αγώνες.

Ο 45άχρονος προπονητής αποφάσισε να επικεντρωθεί στο αμυντικό κομμάτι (γνωστός και στη θητεία του στη Μπενφίκα γι’αυτό τον τρόπο παιχνιδιού) και η ομάδα του μέχρι σήμερα έχει δυσκολέψει κάθε αντίπαλο του και έχει κρατήσει οκτώ clean sheet! Με τον Ζοζέ Σα να είναι από τους πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας, έχοντας κάνει 59 αποκρούσεις στο πρωτάθλημα! Κερασάκι στη τούρτα αποτέλεσε η ιστορική νίκη της Γουλβς στο Ολντ Τράφορντ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Με τον πρώην τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να αποκρούει απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπρόυνο Φερνάντες στο 97ο λεπτό για να κρατήσει το 1-0 υπέρ των «λύκων»!

 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γουλβς 0-1 (στιγμιότυπα) :


Ίντερ:

16386448670091.jpg

Οι πρωταθλητές Ιταλίας πάνε για το back to back δημιουργώντας την καλύτερη επιθετική επίδοση από… την άμυνα. Οι «νερατζούρι» έχουν «πατήσει» το γκάζι από της 27 Οκτωβρίου και μετράνε αήττητο σερί δέκα αγωνιστικών! Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Μιλάνου,  προέρχεται από εννιά νίκες και μία ισοπαλία στο «Ντέρμπι ντέλλα Μαντονίνα».

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι η άμυνα της Ίντερ έχει κρατήσει έξι φορές ανέπαφη την εστία της στους τελευταίους έξι αγώνες της! Με πιο επιβλητικό, το 3-0 κόντρα στη Ρόμα στην «Αιώνια Πόλη». Εκεί, όπου το τρίτο γκολ της Ίντερ είχε… αμυντική συνεργασία, με τον Αλεσάντρο Μπαστόνι να «σερβίρει» και τον Ντένζελ Ντάμφρις να βρίσκει δίχτυα.

Ρόμα - Ίντερ 0-3 (στιγμιότυπα) :


Μαρσέιγ:

5601335a19e682b95ee0cf9aaea79ebc.jpg

 Η σκληροτράχηλη Μαρσέιγ του Χόρχε Σαμπάολι δεν μπορούσε να λείψει από κάποια αμυντική επιτυχία, με τη πειθαρχία των παικτών στο πρόσωπο του Αργεντίνου προπονητή τους, να… «βγαίνει» σε νούμερα. Αφού, μόλις 15 φορές έχουν παραβιάσει οι αντίπαλοι την εστία της, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Ligue 1, σε ισοβαθμία με την Νις, η οποία έχει και έναν αγώνα περισσότερο.

Εξωπραγματικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι αμυντικοί της Μαρσέιγ που είναι υπεύθυνοι για τα εννέα clean sheet, είχαν πάει στη γαλλική ομάδα ως δανεικοί από τις ομάδες τους, με σκοπό να «σώσουν» την καριέρα τους. Με τους Άλβαρο Γκονθάλεθ και Λεονάρντο Μπαλέρντι να αγοράζονται τελικά από Βιγιαρεάλ και Μπορούσια Ντόρτμουντ αντίστοιχα, το περασμένο καλοκαίρι με εντολή του 61άχρονου προπονητή. Σίγουρα, το ίδιο ελπίζει και για τον Γουίλιαμ Σαλίμπα, ο οποίος έχει δοθεί δανεικός για τρίτη σερί  
χρονιά σε γαλλική ομάδα (πρόπερσι ήταν στην Σεντ-Ετιέν και πέρσι στην Νις) από την Άρσεναλ, η οποία φαίνεται να τον θέλει πίσω μετά τις τρομερές εμφανίσεις που πραγματοποιεί υπό τις οδηγίες του Σαμπάολι.

Μονακό - Μαρσέιγ 0-2 (στιγμιότυπα): 


Φοίβος Πεφάνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0