Football Talk

Ο Ινσίνιε μετακομίζει στο Τορόντο και γιατί η απόφασή του δεν προκαλεί απορία

Ο Ινσίνιε μετακομίζει στο Τορόντο και γιατί η απόφασή του δεν προκαλεί απορία

Ο Λορέντζο Ινσίνιε ετοιμάζεται να δεχτεί την πρόταση του Τορόντο βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην μεγάλη του καριέρα. Είναι όμως έτσι ή μήπως η αλήθεια είναι διαφορετική; Το BN Sports αναλύει.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Το Τορόντο ετοιμάζεται να κάνει την μεταγραφή της χρονιάς. Ο αρχηγός της Νάπολι κι εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης είναι πολύ κοντά στο να αφήσει την Ιταλία και να περάσει την άλλη άκρη του Ατλαντικού! Ακόμα και τώρα - το 2021 - όπου το χρήμα διαφεντεύει τα πάντα, η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ντόρο. Κάτι απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς το στάτους του 30χρονου Ναπολιτάνου άσου. Η πρόταση του Τορόντο είναι εξωπραγματική. Έντεκα εκατ. ευρώ το χρόνο για συμβόλαιο διάρκειας 5,5 ετών, την ώρα που η αντίστοιχη της Νάπολι φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ, μικρότερη δηλαδή και από το τωρινό του συμβόλαιο που αγγίζει τα πέντε εκατ. ευρώ. Τελικά, αν ο Ινσίνιε αποφασίσει να πει το ναι στο Τορόντο θα έχει λογική ή απλά όπως θεωρούν οι περισσότεροι θα είναι μια ταφόπλακα στην ποδοσφαιρική του καριέρα;

Η αντιμετώπιση της Νάπολι

Είναι αλήθεια ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει μόνο με λεφτά. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο αναφερόμαστε στο πάθος, στην αγάπη, στην συγκίνηση και στον σεβασμό. Σεβασμός, μια λέξη που σίγουρα δεν την βρίσκεις στη Νάπολι και στον ιδιοκτήτη της, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις. Και αυτό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι «παρτενοπέι» τον αρχηγό τους, το σημείο αναφοράς της ομάδας. Η πρόταση του ιταλικού κλαμπ για την ανανέωση του συμβολαίου που λήγει στο τέλος της σεζόν, ουσιαστικά δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Ινσίνιε. Ο Ναπολιτάνος άσος αμείβεται με 5 εκατ. ευρώ με τον Ντε Λαουρέντις να του προσφέρει συμβόλαιο με 1.5 εκατ. ευρώ μειωμένο δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στον 30χρονο άσο.

Θα περίμενε κανείς καλύτερη αντιμετώπιση στον αρχηγό των «παρτενοπέι». Γέννημα θρέμμα της πόλης και της ομάδας έχοντας αναδειχτεί από τις ακαδημίες της, και με εξαίρεση τις χρονιές που δόθηκε δανεικός σε μικρή ηλικία, έχει περάσει σχεδόν όλη του την καριέρα στο «Ντιέγκο Μαραντόνα». Στα έντεκα χρόνια παρουσίας του στη Νάπολι ο Ινσίνιε μετράει 114 γκολ σε 414 εμφανίσεις και δύο Κύπελλα Ιταλίας καθώς κι ένα Σούπερ Καπ και όπως φαίνεται θα αποχωρήσει χωρίς να καταφέρει να πετύχει το μεγάλο του όνειρο, να γίνει ο πρώτος μετά τον Μαραντόνα που θα φέρει το πρωτάθλημα στον ιταλικό Νότο.

insigne2_1.jpg

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ατζέντης του Ιταλού αστέρα, στις σκέψεις του Ινσίνιε είναι να ακολουθήσει τα χνάρια ενός άλλου σπουδαίου Ιταλού άσου, του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο οποίος μετά την Γιουβέντους προτίμησε να αγωνιστεί σε άλλη ήπειρο για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να βρεθεί αντίπαλος με την αγαπημένη του ομάδα. Και η αλήθεια είναι ότι εκτός από το οικονομικό κομμάτι, αυτός είναι ο δεύτερος βασικός λόγος που το μέλλον του Ινσίνιε βρίσκεται όλο και πιο μακριά από την Serie A αλλά και από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Άλλωστε, προτάσεις υπάρχουν και μάλιστα από ομάδες του ίδιου (Τότεναμ) ή και ανώτερου στάτους (Ίντερ).

Για πολλούς ποδοσφαιριστές η κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος αποτελεί στόχος, για τους Ναπολιτάνους όμως το να το κερδίσουν με το καμάρι της πόλης είναι κάτι σαν το απόλυτο όνειρο. Γι αυτούς ένας τίτλος με την φανέλα της Γιουβέντους ή της Μίλαν δεν θα έχει την ίδια γλύκα οπότε για τον Ινσίνιε ο πιο εύκολος δρόμος για να φτάσει στην κορυφή μέσω των μεγάλων ομάδων του Βορρά δεν ήταν ποτέ επιθυμία.

Όσον αφορά την Premier League ο Ινσίνιε απέρριψε αμέσως την ιδέα της Τότεναμ, αφού στα 30α του θα έπρεπε να μπει σε μια νέα διαδικασία προσαρμογής όπου οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και ο ίδιος δεν δείχνει πως έχει το κίνητρο και την διάθεση για να αποδείξει πράγματα. Σε αντίθεση με τον Καναδά και το Τορόντο όπου η προσαρμογή μπορεί να γίνει εύκολα και ανώδυνα. Αρχικά οι απαιτήσεις του MLS δεν συγκρίνονται με αυτές του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, την ώρα που το Τορόντο έχει μία από τις μεγαλύτερες ιταλικές κοινότητες παγκοσμίως. Άρα η προσαρμογή για τον Ινσίνιε και την οικογένειά του μπορεί να γίνει εύκολα, σε μια πόλη και μια ομάδα όπου θα λατρεύεται ως θεός, και θα έχει το ίδιο στάτους που έχει και στη Νάπολι, κάτι που επ ουδενί δεν θα το είχε ούτε στο Λονδίνο ούτε στο Μιλάνο.

Απόφαση με μη ποδοσφαιρικά κριτήρια

Δεν έχουν μάθει όλοι οι ποδοσφαιριστές να διαχειρίζονται την πίεση και χρειάζονται το ιδανικό περιβάλλον για να δείξουν την αξία τους. Προφανώς και η πιθανή απόφαση να πει το ναι στο Τορόντο δείχνει ότι ο Ινσίνιε δεν είναι ο πιο φιλόδοξος άνθρωπος στον κόσμο. Το επίπεδο στο νέο πρωτάθλημα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με τις γνωστές επιπτώσεις κυρίως στην Εθνική Ιταλίας. Κι ένας άλλος Ιταλός μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ο Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο άφησε την Γιουβέντους για το Τορόντο το 2015 κι ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή μετρούσε 23 συμμετοχές με την «Σκουάντρα Ατζούρα»,  από τότε και μέχρι σήμερα έχει μόλις δύο.


insigne1_1.jpg

Ο Ινσίνιε ήταν από τους βασικούς συντελεστές της σπουδαίας επιτυχίας της Ιταλίας το περασμένο καλοκαίρι στο Euro 2020 και όπως όλα δείχνουν το Μουντιάλ του Κατάρ σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα θα είναι λογικά η τελευταία του μεγάλη διοργάνωση. Ο ίδιος δείχνει συνειδητοποιημένος για τις επιπτώσεις στην Εθνική, αλλά δεν δείχνει να τον απασχολεί, αφού πλέον έχει μπει στο πάνθεον της ιστορίας του ιταλικού ποδοσφαίρου, ενώ σε συλλογικό επίπεδο ένα ή δύο επιπλέον κύπελλα στο παλμαρέ του δεν φαίνεται να του προσφέρουν κάτι.

Ο capitano των Ναπολιτάνων φέρεται να έχει πάρει την απόφασή του και είναι αποφασισμένος να θυσιάσει το όποιο αθλητικό κομμάτι της καριέρας του για χάρη της ιδιωτικής του ζωής. Μια απόφαση απόλυτα συνειδητή και ξεκάθαρη.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0