Football Talk

Φρανκ Μιλ: Ο «γκολεαδόρ» που έγινε… συνώνυμο της χαμένης ευκαιρίας (video)

Φρανκ Μιλ: Ο «γκολεαδόρ» που έγινε… συνώνυμο της χαμένης ευκαιρίας (video)

Ο Γερμανός επιθετικός Φρανκ Μιλ σημείωσε 253 γκολ στην καριέρα του, αλλά όλοι τον θυμούνται για την απίστευτη χαμένη ευκαιρία σε κενό τέρμα κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου.

Η φράση «στο ποδόσφαιρο όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται» έγινε μάθημα ζωής στον Φρανκ Μιλ. Μπορεί να έχει σημειώσει 253 γκολ στην καριέρα του, αλλά όλοι τον θυμούνται για τη χαμένη ευκαιρία του… αιώνα κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου.

Ήταν 9 Αυγούστου του 1986 όταν ο Φρανκ Μιλ έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Μιλ βγήκε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα, τον ντρίμπλαρε με επιτυχία και ήταν φάτσα με το κενό τέρμα. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα στιγμιότυπο που έμεινε στην ιστορία ως «χαμένη ευκαιρία του αιώνα».

Ο Μιλ άργησε να εκτελέσει μπροστά στην ανυπεράσπιστη εστία, έκανε ένα παραπάνω κοντρόλ χάνοντας την ισορροπία του και τελικά σημάδεψε το δοκάρι! Μπορεί να έχουν περάσει 35 χρόνια από αυτή την αναμέτρηση, αλλά ο Μιλ δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την ανάμνηση: «Πριν μερικά χρόνια πήγα σε ένα κρεοπωλείο με τον φίλο και πρώην αμυντικό της Δυτικής Γερμανίας, Ματίας Χέργκετ. Μια ηλικιωμένη κυρία που τύλιξε το ψωμί και τα λουκάνικα που αγοράσαμε, μόλις με αντίκρυσε φώναξε: Α! Εσύ σημάδεψες το δοκάρι!».

Η ιστορία πίσω από την χαμένη ευκαιρία δείχνει πως το ποδόσφαιρο τιμώρησε τον Μιλ: «Ήταν τρελό. Ήθελα να γελοιοποιήσω τους αμυντικούς της Μπάγερν, εκτελώντας πάνω από τη γραμμή του τέρματος. Δυστυχώς έτρεξα πιο γρήγορα από τη μπάλα χάνοντας το κοντρόλ. Η μπάλα έμεινε ανάμεσα στα πόδια μου και ακολούθησε η αποτυχημένη εκτέλεση».

Μερικούς μήνες μετά την αναμέτρηση κόντρα στη Μπάγερν, ο Μιλ ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο για να συναντήσει έναν φίλο του. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, παρήγγειλε ένα μπέργκερ χαλαρώνοντας στην τηλεόραση. Εκείνη τη στιγμή έπαιζε μια εκπομπή με περίεργα στιγμιότυπα από το χώρο του αθλητισμού: «Πρώτα είδα έναν μπασκετμπολίστα που στην προσπάθειά του να καρφώσει έσκισε το διχτάκι. Γέλασα πολύ, αλλά αμέσως μετά είδα τον εαυτό μου να σημαδεύει το δοκάρι κόντρα στη Μπάγερν».

Η «εξιλέωση» για τον Μιλ ήρθε τρία χρόνια μετά την απίστευτη χαμένη ευκαιρία, καθώς το 1989 ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον τελικό κυπέλλου Γερμανίας οδηγώντας τη Ντόρτμουντ στη νίκη με ένα γκολ και 2 ασίστ στο 4-1 απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης. Ο Μιλ κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την απίστευτη χαμένη ευκαιρία, καθώς είχε σπουδαία προσωπικότητα ως αθλητής αλλά και ως άνθρωπος. Έχει μιλήσει για το θέμα του ντόπινγκ, κάτι που συνήθως αποφεύγουν οι ποδοσφαιριστές.

Ο πρώην τερματοφύλακας της Δυτικής Γερμανίας, Τόνι Σουμάχερ, έθεσε το θέμα του ντόπινγκ στο βιβλίο του Anpfiff (Kick-Off). Σε αυτό το βιβλίο αναφέρθηκε όχι μόνο στο ντόπινγκ αλλά και σε βραδιές πόκερ, κατάχρηση αλκοόλ και πόρνες. Για αρκετό καιρό κανείς δεν επιβεβαίωνε τον Σουμάχερ πως η κακή χρήση του Captagon (απαγορευμένη αμφεταμίνη) ήταν συνηθισμένη στη Bundesliga. Αντιθέτως ο Μιλ έχει μιλήσει χωρίς δισταγμό: «Πριν από έναν αγώνα είχε πάρει Captagon και σκόραρα 2 φορές χωρίς να κουραστώ καθόλου. Εκείνο το βράδυ άναψα ένα κερί παρακολουθώντας τηλεόραση, αλλά ξύπνησα μέσα σε φωτιά που ευτυχώς δεν εξαπλώθηκε. Από τότε δεν ξαναδοκίμασα το Captagon».

Ο Φρανκ Μιλ πέρασε από τις ομάδες Έσεν, Γκλάντμπαχ, Ντόρτμουντ και Φορτούνα Ντίσελντορφ, ενώ αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990. Σκόραρε 253 γκολ σε 656 αγώνες, αλλά το highlight της καριέρας του ήταν η απίστευτη χαμένη ευκαιρία στις 9 Αυγούστου του 1986. Μια ευκαιρία που τον στιγμάτισε δινοντάς του ένα καλό ποδοσφαιρικό μάθημα…

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0