Football Talk

ΑΕΚ: Έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη (video)

ΑΕΚ: Έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη (video)

Η ΑΕΚ δέχθηκε δυνατό χαστούκι απ’ τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ – Ποια είναι η μεγάλη εικόνα, η λογική, η δράση που πρέπει να ακολουθήσει και κάποια λόγια του… Κλοπ που δείχνουν το δρόμο.

Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Για μία ακόμη χρονιά ο κόσμος της ΑΕΚ θα κάνει δυσάρεστα, ποδοσφαιρικά, Χριστούγεννα. Πάλι στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος πριν τις γιορτές η ΑΕΚ δεν κέρδισε κι αυτό συμβαίνει από το 2008! Και να μη θες να πιστεύεις σε παραδόσεις, κάποια πράγματα τα λες και ανεξήγητα. Όπως το συγκεκριμένο, για παράδειγμα. Εντάξει, την Πέμπτη όσο… ΑΕΚ κι αν είσαι, όσο κι αν «όλα γίνονται στο ποδόσφαιρο» δεν θα γίνει τίποτα τρελό για να έρθει καρδιοχτύπι με την Κηφισιά, μετά το 4-0 του πρώτου αγώνα.

Πάμε τώρα στο ματς με τον ΟΦΗ: Ήττα σοβαρή και μεγάλο πισωγύρισμα για την ΑΕΚ. Ειλικρινά θεωρώ λογικό κάθε πισωγύρισμα, στο μεταβατικό στάδιο που είναι η ΑΕΚ, μετά τα τραγικά λάθη της περασμένης τριετίας και της προσπάθειας να δημιουργηθεί κάτι καλό το καλοκαίρι. Τι σημαίνει «λογικό πισωγύρισμα»; Τρία βήματα μπροστά κι ας γίνεται και ένα πίσω. Λογικό θα είναι, μέχρι να φτάσει στο σημείο να κάνει μόνο βήματα μπροστά. Ακόμα και στις καλές στιγμές της και μετά από νίκες δεν έχει σταματήσει να γράφεται η πρόταση πως το πρώτο ζητούμενο είναι η εξέλιξη και η πρόοδος στην ομάδα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το φετινό πρωτάθλημα. Πλέον θα έχουμε μέρες μέσα στις γιορτές να αναλύσουμε πιο αναλυτικά τα πάντα, όμως το ματς της Δευτέρας για την ΑΕΚ ήταν σαν να ήθελε ο… Θεός να φύγει το 2021 όπως ακριβώς κύλησε στο μεγαλύτερο διάστημά της. Σαν να ήθελε ο… Θεός να μας θυμίσει όσα θλιβερά έγιναν ειδικά το πρώτο μισό του χρόνου που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες.

Μία ΑΕΚ τραγική αγωνιστικά, με βαριές και ιστορικές ήττες, με εμφανίσεις καταθλιπτικές. Με τον ΟΦΗ η ομάδα μπήκε καλά στο παιχνίδι. Δεν θα γράψω «φανταστικά», γιατί αμυντικά από το πρώτο λεπτό άρχισε να δείχνει ότι έχει θεματάκια. Δημιουργικά ωστόσο στα πρώτα 20 λεπτά η ΑΕΚ έπαιξε καλό ποδόσφαιρο: Πίεση ψηλά, κλεψίματα, γκολ και φάσεις και για περισσότερα. Μετά το 20’ απανωτά λάθη στην ίδια φάση έφερε το 1-1 και μετά την κατάρρευση! Αυτή η κατάρρευση είναι ανεξήγητη! Γιατί να υπάρχει η κατάρρευση; Γιατί μετά από ένα λάθος που έφερε γκολ στον αντίπαλο να χάσει η ομάδα συνολικά την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή της σε τέτοιο βαθμό; Το πιο ανησυχητικό ήταν αυτό! Εύκολα και γρήγορα δηλαδή όλη η ομάδα έχασε τη συνοχή της και σχεδόν ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει!  Στην επανάληψη η ΑΕΚ μπήκε και πάλι φουριόζα. Δεν ήρθε το γκολ και το 2-1 και όντως κόντρα στη ροή του αγώνα έγινε το 1-2. Και μετά πάλι μπλακ άουτ.

Τα λάθη του Γιαννίκη και των παικτών

Τα λάθη του Γιαννίκη, χθες; Πολλά… Δεν του βγήκε το δίδυμο Σιμόες – Σάκχοφ, δεν του βγήκαν οι αλλαγές και η κίνηση να παίξει με δυο επιθετικούς, τη στιγμή που όλος ο ΟΦΗ είναι καλά κλεισμένος πίσω και θες παίκτες στον άξονα να περάσουν μία κάθετη και να ανοίξουν στα άκρα το παιχνίδι. Σα να έπαιζε στην τύχη: να γίνει μία σέντρα ή ένα γέμισμα από την άμυνα και να πάρει κάποιος την κεφαλιά ή να βρει σουτ μέσα στα σώματα. Όμως όσο φταίει ο Γιαννίκης, άλλο τόσο φταίνε οι παίκτες. Δεν φταίει ο Γιαννίκης που Βράνιες σε πρώτη φάση και ο Χατζισαφί σε δεύτερη πάνε… χαλαρά πάνω στη μπάλα και χάνουν τις προσωπικές μονομαχίες με αποτέλεσμα να γίνει το 1-2. Δεν θέλω να απαριθμήσω περισσότερα τα ατομικά λάθη ΟΛΩΝ των παικτών της ΑΕΚ στο ματς με τον ΟΦΗ, όμως προκαλεί αρνητική εντύπωση αυτή η αφέλεια της ομάδας, όχι μόνο χθες, αλλά και σε άλλα ματς που δεν μπορεί να τα τελειώσει, το διάστημα που παίζει καλά.

Περισσότερο με ανησυχεί το εξής: Η ΑΕΚ δεν έχει ούτε έναν παίκτη σε καλή περίοδο! Ο Άμραμπατ παλεύει αλλά κι αυτός δεν είναι σε καλό φεγγάρι, γιατί μπορεί να βγάζει πάθος, θέληση, τρεξίματα και να κερδίζει πολλές προσωπικές μονομαχίες, όμως «καθαρό μυαλό» δεν έχει σε πολλές στιγμές του στα παιχνίδια. Για τους Τσούμπερ, Αραούχο, Σιμόες ακόμα και τον Μάνταλο δε το συζητάμε. Έχουν τις στιγμές τους, αλλά χάνονται σε μεγάλα διαστήματα. 

Η φυσική κατάσταση

Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ επιμένω πως είναι φυσικής κατάστασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Τονίζω το εξής: Ακόμη κι εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές και δεν είσαι αθλητής, αν νιώθεις καλά σωματικά η διαύγεια σου είναι τέτοια που σου επιτρέπει να λειτουργείς καλύτερα στις περισσότερες στιγμές του κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Οι πολλές αλλαγές προπονητών και κατ’ επέκταση και γυμναστών τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει τους ποδοσφαιριστές. Ήδη ακόμα και οι 14 ποδοσφαιριστές που πήρε η ΑΕΚ το καλοκαίρι έχουν αλλάξει δυο προπονητές, άρα και δυο γυμναστές. Θες δε θες επηρεάζεσαι σωματικά… Άλλο τρόπο δουλειάς ο ένας, άλλο ο άλλος. Κι όταν όλα αυτά γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα είναι κακό τον πρώτο καιρό. Θέτω άλλο ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό: Είσαι σε μία δουλειά και κάθε 3 ή 4 ή 12 μήνες αλλάζεις διευθυντή. Δεν γίνεται να μην επηρεαστείς.

Το πλάνο και ο… Κλοπ

Πάμε στο προκείμενο: Αντιλαμβάνομαι, νιώθω και συμμερίζομαι όλη την απογοήτευση του κόσμου της ΑΕΚ που βλέπει ξανά την ομάδα του λίγο πριν τα Χριστούγεννα να «χαιρετάει» το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα: Η ΑΕΚ πρέπει να βγάλει καθαρό μυαλό, όπως έκανε και το καλοκαίρι μετά τον αποκλεισμό σοκ απ’ τη Βελέζ και πήρε παίκτες. Ετσι και τώρα επιβάλλεται να συνεχίσει ό,τι προγραμματισμό είχε κάνει το βράδυ της Κυριακής και πριν το ματς με τον ΟΦΗ: Δηλαδή να αποκτήσει έναν κεντρικό χαφ ολκής τον Γενάρη και από εκεί και πέρα ό,τι προκύψει – που πρέπει να προκύψει… Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: να φτιάξει ΟΜΑΔΑ. Να δημιουργήσει ένα σύνολο δυνατό, αξιόλογο και σοβαρό. Για να συμβεί αυτό θες χρόνο. Όσο τετριμμένη κι αν είναι αυτή η ατάκα. Ο Κλοπ, όπως πρόσφατα θύμισε η εξαιρετική σελίδα στο facebook “Dieci” είχε πει: «Πριν έρθω στην Λίβερπουλ είχα μια συνάντηση με την διοίκηση. Απαίτησα από αυτούς να μην με διώξουν ακόμα και αν δεν είχα κερδίσει τίποτα τα πρώτα δύο χρόνια».

Δεν είναι θέμα συμβάσεων ή αξιώσεων.

Απλά πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί χρόνος σε έναν άνθρωπο να δημιουργήσει τις σωστές αλχημείες μεταξύ της ομάδας, του προπονητή, του συλλόγου και των φιλάθλων.

Μόνο έτσι θα κερδίσουμε και δεν μπορεί να γίνει σε ένα ή δύο χρόνια... παίρνει χρόνο.

Μπορεί να συμβεί να κερδίσεις τον πρώτο χρόνο, αλλά δεν είναι νίκη του προπονητή.

Βλέπω συλλόγους να απολύουν προπονητές μετά από ένα χρόνο ή και μετά από τρεις μήνες.

Όλα αυτά είναι παράλογα. Κανείς δεν έχει μαγικό ραβδί. Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να κερδίσω και τρία χρόνια για να καταλάβω την αντίληψή μου για το ποδόσφαιρο και τις ιδέες μου».

Επειδή υπάρχουν… πονηρά μυαλά σε καμία περίπτωση δεν βάζω στο ίδιο καλούπι τον Γιαννίκη με τον Κλοπ. Φωτιά να πέσει να με κάψει - κι ας είναι και οι δυο από το ίδιο… περιβόλι. Τη μεγάλη εικόνα διαβάζω απ’ αυτά που λέει και σκέπτεται ο προπονητή της Λίβερπουλ. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει υπομονή και άρα να δώσει χρόνο και εφόδια στον εκάστοτε προπονητή της. Τη δεδομένη στιγμή είναι ο Γιαννίκης. Την ΑΕΚ του Γιαννίκη στο πρώτο 20λεπτο με τον ΟΦΗ θέλω να την ξαναδώ. Την ΑΕΚ του υπόλοιπου αγώνα, καλύτερα να ξυπνήσω απ’ τον εφιάλτη… Την ΑΕΚ του Γιαννίκη δεν γίνεται να την κρίνει κανείς μας τώρα.

Το 2021 φεύγει… Πρέπει να φύγει και η αγωνιστική μιζέρια απ’ την ΑΕΚ με τον ερχομό του 2022. Σοφό είναι να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει τον Γενάρη και να δοθεί χρόνος στον Γιαννίκη και στο ρόστερ… Το βασικότερο είναι το 2022 και τα επόμενα χρόνια να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που θέλει την ΑΕΚ να βγαίνει εκτός τίτλου απ’ τον χειμώνα. Κι αυτό είναι καθαρά θέμα αποφασιστικότητας της διοίκησης. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνουν μάθημα…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0