Football Talk

Λάθος δελτία, γούνες, σκάνδαλα και Covid-19: Οι 5+1 αποκλεισμοί στα ευρωπαϊκά Κύπελλα που έγραψαν ιστορία! (video)

Λάθος δελτία, γούνες, σκάνδαλα και Covid-19: Οι 5+1 αποκλεισμοί στα ευρωπαϊκά Κύπελλα που έγραψαν ιστορία! (video)
Ευρώπη... τέλος για την Τότεναμ, με έναν από τους πιο περίεργους αποκλεισμούς στην ιστορία της UEFA! Ωστόσο, όσο ξένος κι αν φαίνεται στο «μάτι», δεν είναι ούτε η πρώτη -και πιθανότατα ούτε η τελευταία φορά- που λαμβάνονται ακραία μέτρα! Το BN Sports συγκέντρωσε τις 5+1 περιπτώσεις που απίθανοι λόγοι, έφεραν εξίσου απίθανους αποκλεισμούς, με το ελληνικό στοιχείο, προφανώς, να μην λείπει!
Σχετικά Άρθρα
Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είναι πάντα μία επίπονη εμπειρία. Πόσο μάλλον, όταν δεν σου δίνεται το δικαίωμα να υπερασπιστείς τον εαυτό σου! Η Τότεναμ το έμαθε από πρώτο... χέρι. 
 
Οι «Spurs» και η Ρεν αναλώθηκαν σε ένα αέναο «εμείς θέλουμε, αυτοί δεν θέλουν, τότε μπορούμε, τότε δεν μπορούν», λόγω της έξαρσης κρουσμάτων Covid-19 από πλευράς των Άγγλων, και εν τέλει, το ματς για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa Conference League δεν έγινε ποτέ! Η UEFA έκρινε πως το παιχνίδι δεν διεξήχθη με υπαιτιότητα της Τότεναμ και οι Λονδρέζοι αποχαιρέτησαν τη νεοσύστατη διοργάνωση από νωρίς. 
 
Προφανώς, έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν πικραμένοι, κυρίως από τον τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν πως δεν είναι οι μόνοι που έχουν βιώσει κάτι ανάλογο. Η σχετική, πικρή λίστα είναι μακρά και το ελληνικό στοιχείο, όπως αναμενόταν, δεν λείπει!
Tottenham out of Conference League after UEFA rule the north London club  forfeited group decider against Rennes - Eurosport


Το «ασπρόμαυρο» φιάσκο του Λιάσου Λουκά!

Μετά από εισήγηση του Άγγελου Αναστασιάδη, ένας νεαρός Κύπριος μετακινείται στον ΠΑΟΚ, τον Ιανουάριο του 2004. Έξι μήνες μετά, έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο, σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας των Θεσσαλονικέων.
 
Ο Λιάσος Λουκάς μετέβη στον ΠΑΟΚ ως τιμωρημένος από την UEFA, για ένα παιχνίδι στο Κύπελλο Ιντερτότο με τη Νέα Σαλαμίνα το 2000. Κανείς δεν το αντιλήφθηκε και στα προκριματικά για τους ομίλους του Champions League, απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, πέρασε ως αλλαγή. Ο «Δικέφαλος του βορρά» τιμωρήθηκε για την αντικανονική συμμετοχή του παίκτη, έχασε το ματς στα χαρτιά με 3-0 (10/08) και αποκλείστηκε ουσιαστικά από τη διοργάνωση, σε μία από τις μεγαλύτερες, χαμένες ευκαιρίες για συμμετοχή στους ομίλους του Champions League.
Λιάσος Λουκά δεν είναι μόνο ένας! | ThesSports


Οι γούνες στον Νιέτο και το Ντιναμό Κιέβου - Παναθηναϊκός που δεν συνέβη ποτέ!

Η πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Champions League, ήταν σαν να μην συνέβη ποτέ! Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993 τη Ντιναμό Κιέβου, ηττήθηκαν με 1-0, αλλά είδαν τους Ουκρανούς να τιμωρούνται από την UEFA και το ματς να επαναλαμβάνεται, με άλλον αντίπαλο! Ο λόγος τιμωρίας; Η απόπειρα δωροδοκίας του διαιτητή, Αντόνιο Λόπεθ Νιέτο με γούνες!

Εν τέλει, τη θέση της Ντιναμό Κιέβου πήρε η Άαλμποργκ, από την οποία ηττήθηκαν μεν με 2-1, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής που ακολούθησε τη δεύτερη, αλλά η ήττα αυτή, δεν εμπόδισε το «Τριφύλλι» να υλοποιήσει μία πορεία έως τα ημιτελικά του Champions League εκείνης τη σεζόν!


Γλάντμπαχ - Ίντερ, 1971: Από τον... έβδομο ουρανό, στον αποκλεισμό για ένα μπουκάλι «Coca Cola»!

Σε μία «χρυσή» εποχή για την Γκλάντμπαχ, ούσα για δύο σερί περιόδους πρωταθλήτρια Δυτικής Γερμανίας, όλα ήταν πιθανά! Ακόμα και το να «διαλύσει» με 7-1 την Ίντερ των ΜατσόλαΦακέτι και Κόρσο, στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! Ωστόσο, ένα μπουκάλι αναψυκτικού, φάνηκε αρκετό για να αλλάξει τον ρου της ιστορίας!

 
Με τη συμπλήρωση μισής ώρας και με το σκορ στο 2-1 υπέρ των Γερμανών, ο Μπονισένια που εκτελεί ένα πλάγιο, δέχεται ένα μπουκάλι στο κεφάλι, που ήρθε από την εξέδρα. Ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα, ο γιατρός της Ίντερ τονίζει πως δεν μπορεί να συνεχίσει και ο Μίλερ παραδίδει το μπουκάλι στον «άρχοντα του αγώνα». 
 
Εν τέλει, ολοκληρώνεται το ματς, με τους «νερατζούρι» να μην υπάρχουν στον αγωνιστικό χώρο και να χάνουν με 7-1! Η έκθεση του παρατηρητή της UEFAΣερ Ματ Μπάσμπι, παίζει καθοριστικό ρόλο, όμως, αφού αναφέρει ουσιαστικά, πως το απαράδεκτο συμβάν αποσυντόνισε την Ίντερ
 
Οι Ιταλοί καταθέτουν ένσταση, αλλά η απόφαση τελεσιδικεί μετά τη ρεβάνς, όπου οι «νερατζούρι» επικρατούν με 4-2! Παρά τις πιέσεις της Ίντερ για κατοχύρωση του ματς υπέρ της με σκορ 3-0, αποφασίζεται να επαναληφθεί. Το αποτέλεσμα είναι μία «λευκή» ισοπαλία, με ήρωα για την Ίντερ τον τερματοφύλακα Μπορντόν, που έπιασε πέναλτι στο 18' και «υπέγραψε» έναν από τους πιο περίεργους αποκλεισμούς στην ιστορία του θεσμού!

 


Η γκάφα με το... καλημέρα του θεσμού που «δίκασε» τη Στουτγκάρδη και «λύτρωσε» τη Λιντς!

Στον πρώτο γύρο της παρθενικής σεζόν του Champions League, την αγωνιστική περίοδο 1992-93, όπως ήταν φυσιολογικό, δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη και οι... παρερμηνείες. Μόνο που κάποιες κόστισαν ακριβά! 
Η Στουτγκάρδη, που είχε επικρατήσει της Λιντς με 3-0 στην έδρα της, ηττήθηκε με 4-1 στην Αγγλία και με βάση τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, περνούσε στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε πως είχε χρησιμοποιήσει περισσότερους από τρεις ξένους ποδοσφαιριστές, που προέβλεπε ο κανονισμός, γεγονός που οδήγησε στην κατοχύρωση του ματς ως 3-0 υπέρ της Λιντς
 
Κατά αυτόν τον τρόπο, έχοντας πλήρη ισορροπία στο ζευγάρι μετά από δύο ματς, ένα τρίτο κρίθηκε απαραίτητο. Πράγματι, λίγες ημέρες αργότερα, οι δύο ομάδες πάλεψαν για την πρόκριση στην ουδέτερη έδρα του Καμπ Νόου, όπου η Λιντς επικράτησε με 2-1, παίρνοντας ένα από τα πιο περίεργα εισιτήρια» πρόκρισης στην ιστορία της διοργάνωσης!
 


Μπερνάρ Ταπί: Έφτασε την Μαρσέιγ στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά και στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας!

Η Μαρσέιγ έζησε μεγάλες στιγμές στις αρχές των '90s, έχοντας στον προεδρικό θώκο τον Μπερνάρ Ταπί. Ωστόσο, η... αποκαθήλωση ξεκίνησε στα τέλη της σεζόν του 1993. 
 
Με τους Μασσαλούς να προετοιμάζονται για τον μεγάλο τελικό του Champions League απέναντι στη Μίλαν, τόσο ο πρόεδρος της ομάδας, όσο και ο γενικός διευθυντής, πλησίασαν τρεις παίκτες της Βαλενσιέν, ώστε να τους δωροδοκήσουν και να έχουν μειωμένη απόδοση, άρα και αντίσταση, απέναντι στη Μαρσέιγ. Ο Μπουρουτσάγκα και ο Ρομπέρ το δέχθηκαν. Ο Γκλάσμαν, όμως, όχι!
 
Κατήγγειλε το περιστατικό, κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1993, αποφασίστηκε πως η κάτοχος του τροπαίου, Μαρσέιγ, αποβάλλεται από το Champions League και παράλληλα, υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. 
 
Όσον για τον Γκλάσμαν; Τιμήθηκε με το FIFA Fair Play Award το 1995, για την άρνησή του να χρηματιστεί!
Bribery, match-fixing and alleged doping – the story of Marseille's tainted Champions  League victory | Goal.com

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0