Football Talk

Η επιτυχία των προπονητών, χρόνια δεν κοιτά: Από τον Φέργκιουσον και τον Βενγκέρ, στους Σιμεόνε και Στράιχ

Η επιτυχία των προπονητών, χρόνια δεν κοιτά: Από τον Φέργκιουσον και τον Βενγκέρ, στους Σιμεόνε και Στράιχ

Σε λίγα 24ωρα, ο Κρίστιαν Στράιχ θα κλείσει επίσημα δέκα χρόνια στον πάγκο της Φράιμπουργκ και το BN Sports εκμεταλλεύεται αυτή την εξαιρετική ασίστ για να θυμίσει δέκα προπονητές που τιμήσαν όσο λίγοι την παρουσία τους στην άκρη ενός πάγκου.

29 Δεκεμβρίου 2011. Η Φράιμπουργκ ανακοινώνει πως ο Κρίστιαν Στράιχ παίρνει «προαγωγή» και από υπηρεσιακός γίνεται ο πρώτος προπονητής της. Ο Γερμανός κόουτς έκανε αρκετή υπομονή για πάνω από 150 παιχνίδια δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους του και άρπαξε την ευκαιρία την κατάλληλη στιγμή. Σίγουρα, κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη που θα είχε αυτή η κίνηση.

Το σημερινό παιχνίδι του γερμανικού συλλόγου απέναντι στη Λεβερκούζεν, είναι συμβολικό. Ο 56χρονος προπονητής συμπληρώνει δέκα χρόνια παρουσίας στην άκρη του πάγκου και το BN Sports βρίσκει την τέλεια ευκαιρία να σας θυμίσει κάποιους από τους μακροβιότερους προπονητές της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.

Γκι Ρου (Οσέρ)

Ο πιο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Γκι Ρου δεν ήταν ποτέ ο κορυφαίος κόουτς της Γαλλίας, όμως για την Οσέρ, ήταν ο άνθρωπος που την καλλιέργησε σωστά. Από τα 23 του χρόνια και συγκεκριμένα, το 1961, ο Γάλλος κόουτς ανέλαβε τις τύχες της ομάδας και έμεινα για ακριβώς 44 χρόνια (!), διαλύοντας κάθε είδους ρεκόρ. Μέτρησε κάτι παραπάνω από 800 παιχνίδια στην άκρη του πάγκου και κατέκτησε συνολικά ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα Γαλλίας.

E0jrKFSXsAEbXlU.jpg

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Ο «θρύλος» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο άνθρωπος που την έβαλε στο «Έβερεστ» του αγγλικού ποδόσφαιρου. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν ανέκαθεν μία ιστορική ομάδα, όμως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, την εξέλιξε σε μία από τις σταθερές δυνάμεις της Ευρώπης. Τον Νοέμβριο του 1986, η ομάδα του Μάντσεστερ ανακοινώνει την πρόσληψη του Σκωτσέζου τεχνικού και θέτει την έναρξη για μία πορεία 27 ετών. Τα 1300 παιχνίδια συνοδεύτηκαν με 13 πρωταθλήματα Αγγλίας (!), δεκάδες κύπελλα αλλά δύο Champions League.

Μπιλ Σάνκλι (Λίβερπουλ)

Ακόμα ένας Σκωτσέζος προπονητής που έγραψε ιστορία στο Νησί. Ο λόγος για τον Μπίλι Σάνκλι, ο οποίος μπορεί να μην έπιασε τις επιδόσεις του Φέργκιουσον αλλά έβαλε εξίσου τη Λίβερπουλ στο υψηλότερο σκαλοπάτι της Αγγλίας. Τον Δεκέμβρη του 1959 ήταν η έναρξη μίας τεράστιας θητείας 15 ετών, μέσα στην οποία ο Σάνκλι μέτρησε σχεδόν 635 παιχνίδια με απολογισμό τίτλων στα τέσσερα πρωταθλήματα, δύο FA Cup αλλά και ένα UEFA Cup.

ezgif.com-gif-maker.jpg

Αρσέν Βενγκέρ (Άρσεναλ)

Μακράν, ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» οφείλουν το σημερινό όνομα που έχουν χτίσει στις απίστευτες ικανότητες του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσάτος προπονητής έκανε μία αξιοζήλευτη πορεία 22 χρόνων με την ομάδα του Λονδίνου, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, επτά FA Cup και ένα χαμένο τελικό χαμένο τελικό Champions League. Μάλιστα, το ένα από τα τρόπαια του πρωταθλητή το κατέκτησε αήττητος, κάτι που είναι και η μοναδική ομάδα που το έχει καταφέρει.

wenger_2.jpg

Ντιέγκο Σιμέονε (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Ο άνθρωπος που αναγέννησε την Ατλέτικο Μαδρίτης από τις στάχτες της. Μέχρι το 2011, όταν και ανέλαβε ο Ντιέγκο Σιμέονε, οι «ροχιμπλάνκος» πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να μην είναι καν υποψήφιοι για την διεκδίκηση του τίτλου. Δέκα χρόνια μετά, ο Αργεντινός κόουτς έχει οδηγήσει τον ισπανικό σύλλογο σε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας και ισάριθμα Europa League αλλά και παρουσίες σε τελικούς Champions League.

Simeone.jpg

Μιγκέλ Μουνιόθ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο άνθρωπος πίσω από την τελειότητα της Ρεάλ Μαδρίτης. Αναμφίβολα ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία των «μερένχες», είναι ο Μιγκέλ Μουνιόθ και δίχως υπερβολή. Με 14 χρόνια παρουσίας στον πάγκο του ισπανικού συλλόγου, ο αείμνηστος κόουτς σάρωσε στα πάντα, αφού πανηγύρισε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών αλλά και εννιά πρωταθλήματα Ισπανίας μαζί με τρία κύπελλα στο διάστημα που έμεινε εκεί.

15529226876173.jpg

Γιόχαν Κρόιφ (Μπαρτσελόνα)

Άλλαξε το ποδόσφαιρο και το έκανε ακόμα πιο ελκυστικό. Είναι ο «αναμορφωτής» του και στην Μπαρτσελόνα, δημιούργησε μία νέα δύναμη στο ισπανικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Γιόχαν Κρόιφ μάγεψε ως ποδοσφαιριστής και έκανε θαύματα ως προπονητής. Το 1988 αφήνει τον Άγιαξ για να κάτσει στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» και μέσα σε οκτώ χρόνια τους μεταμορφώνει σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και δύο κύπελλα Ισπανίας είναι ο απολογισμός σε 300+ αγώνες.

DcXnBGIX0AAEkIR.jpg

Ντούσαν Μπάγεβιτς (ΑΕΚ)

Χθες (18/12), συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από το ντεμπούτο του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, με τον ίδιο να μιλάει αποκλειστικά στο BN Sports και τον Φάνη Τσοκανά για αυτή τη μέρα. Ωστόσο, κανείς δεν ξεχνάει και την προπονητική προσφορά που είχε ο συγκεκριμένος κύριος στην Ένωση. Μία ομάδα που πλέον αλλάζει πολύ εύκολα πρόσωπα στον πάγκο της, ο Μπάγεβιτς ήταν η μεγάλη εξαίρεση. Έμεινε για οκτώ χρόνια, μετρώντας τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας και ένα κύπελλο.

bajevic-μπαγεβιτς.jpg

Ευγένιος Γκεράρντ (ΟΦΗ)

Στην σημερινή εποχή, θα ακουγόταν… τρελό. Ή μάλλον και απίθανο. Ο Ευγένιος Γκέραρντ μπορεί να μην οδήγησε τον ΟΦΗ σε συνεχόμενα πρωταθλήματα όπως οι παραπάνω συνάδελφοί του. Όμως, κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία των Κρητικών. Το καλοκαίρι του 1985 ανέλαβε τον ΟΦΗ με τον στόχο να τον μεταμορφώσει σε μία ανταγωνιστική ομάδα εντός συνόρων.

Έμεινε για συνολικά 15 χρόνια (!). Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2000 και έπειτα από 533 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει στον ελληνικό πάγκο. Σε αυτό το διάστημα, είχε καταφέρει τον σκοπό του. Αγαπήθηκε όσο λίγοι και πανηγύρισε ένα κύπελλο Ελλάδας το 1986/87.

31-10-2014-085.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0