Football Talk

Ελληνικά «παλτά» made in January: Από τον Καγκάβα και τον Ποστίγκα, έως τον κύριο… Φόλια και τον Ντενίλσον! (video)

Ελληνικά «παλτά» made in January: Από τον Καγκάβα και τον Ποστίγκα, έως τον κύριο… Φόλια και τον Ντενίλσον! (video)

Ιανουάριος. Ανέκαθεν, ένας δύσκολος μήνας μεταγραφικά. Κάποιοι προσπάθησαν να παραμερίσουν το ρίσκο αγοράζοντας «χρυσά» βιογραφικά, αλλά δεν ήταν πάντα αρκετό. Φόλια, Ποστίγκα, Σαντάνα, Αμορόζο, Ντενίλσον και πλέον, Καγκάβα, το έχουν αποδείξει!

Μαθηματικά και ποδόσφαιρο έχουν αποδείξει πως ναι μεν μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά καμία εξίσωση δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή δεν θα εμπεριέχει ρίσκο. Πόσο μάλλον, όταν πραγματοποιείται τον Ιανουάριο, που η μεταγραφική περίοδος μοιάζει με… ναρκοπέδιο!

Μέχρι να πατήσει «χορτάρι» ο κάθε ποδοσφαιριστής, ισχύει το «ό,τι βιογραφικό πληρώσεις παίρνεις», μόνο που και αυτό συχνά δεν αρκεί! Πιο πρόσφατο παράδειγμα; Ο Σίντζι Καγκάβα!

Πρωταθλητής Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρωταθλητής Γερμανίας -δις- με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2021, αναζητώντας  ένα ολικό restart της καριέρας του. Φευ! Πριν συμπληρώσει έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη λογίζεται ως ξένο σώμα.

Δεν ήταν ούτε η πρώτη φορά που κάποια ελληνική ομάδα αγοράζει… άνθρακα για «χρυσό» τον Ιανουάριο, και πιθανότατα, ούτε η τελευταία, ειδικά εφόσον το βιογραφικό το απαιτεί! Αν και ο Σίντζι Καγκάβα είναι το πιο πρόσφατο και ηχηρό παράδειγμα της χιλιετίας που διανύουμε, δεν είναι το μόνο…

ΠΑΟΚ – Χέντβιγκες Μαντούρο & Μάαρτεν Μάρτενς

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» στάθηκε η αφορμή για την... ανασκόπηση, μέσω του Καγκάβα, οπότε η αρχή γίνεται από αυτόν. Μικρότερης κλίμακας, αλλά στην ίδια κατηγορία αποτυχημένης μεταγραφής για τον ΠΑΟΚ εντάσσεται ο Χέντβιγκες Μαντούρο.

Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών του Άγιαξ, με εμφανίσεις σε Βαλένθια και Σεβίλλη, αλλά και 18 φορές διεθνής με την εθνική Ολλανδίας, γέμισε βαλίτσες για Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2014. Κατέγραψε 33 εμφανίσεις, φορώντας τα «ασπρόμαυρα», αλλά μνημονεύεται ακόμη. Όχι για αυτές, αλλά για τα περιττά του κιλά, που έκαναν τους φίλους του ΠΑΟΚ να θεωρούν πως βρήκαν τον δικό τους… Ραμπεσαντρατανά!
Ο ΜΑΝΤΟΥΡΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: «Άγιαξ, μην υποτιμήσεις τον ΠΑΟΚ»

Μάλιστα, στην ίδια μεταγραφική περίοδο «προσγειώθηκε» στη Θεσσαλονίκη και ο Μάαρτεν Μάρτενς! Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός, εννέα φορές διεθνής με τη χώρα του, άφησε τα διαπιστευτήριά του μέσω της Άλκμααρ, όπου σε 225 εμφανίσεις μοίρασε 70 ασίστ και σκόραρε 45 φορές.

Στον ΠΑΟΚ ήρθε κάποια… σκιά του καλού του εαυτού, αφού σε 24 ματς βρήκε δίχτυα τρεις φορές, χωρίς να προσφέρει σε οτιδήποτε άλλο.
Τέλος και τυπικά από τον ΠΑΟΚ ο Μάρτενς | Contra.gr


Ολυμπιακός – Νέλσον Βαλντές & Φελίπε Σαντάνα

Μπορεί να έγιναν κάτοικοι Πειραιά με έναν χειμώνα διαφορά, αλλά αμφότεροι κλήθηκαν να καλύψουν από ένα κενό, που μάλλον τους έπεσε πολύ… βαρύ.

Στην περίπτωση του Νέλσον Βαλντές, οι προσδοκίες προς το πρόσωπό του ήταν μεγάλες. Επί πολλά χρόνια ήταν από τα πρώτα επιθετικά «βιολιά» της Βέρντερ Βρέμης, ενώ ήταν καταλυτικός στο νταμπλ του 2004! Παρόλα αυτά, φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων δέκα χρόνια μετά, όταν του «ζητήθηκε» να μπει στα… παπούτσια του Κώστα Μήτρογλου, που είχε αποχωρήσει για τη Φούλαμ. Προσπάθησε, αλλά τα έξι γκολ που πέτυχε στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά από 14 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, δείχνουν πως δεν διέπρεψε.

Αν η κριτική προς τον Παραγουανό φορ υπήρξε λίγο σκληρή, αυτήν προς τον επίσης πρωταθλητή Γερμανίας, Σαντάνα ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Μετά από 145 εμφανίσεις στην Bundesliga, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Σάλκε, όλοι είχαν ψηλά τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, κάθε επαφή του με την μπάλα «μύριζε»… μπαρούτι και εν ολίγοις, δεν κατάφερε ποτέ να αποτελέσει τον στυλοβάτη της άμυνας, που θα κάλυπτε το κενό του Κώστα Μανωλά, που είχε αποκτηθεί από τη Ρόμα το περασμένο καλοκαίρι.

Αποχώρησε κακήν κακώς, μετά από οκτώ εμφανίσεις, αλλά ακόμη μνημονεύεται ως μεταγραφικό παράδειγμα προς… αποφυγή!
Χωρίς Σαντάνα στη φιέστα ο Ολυμπιακός | Flash.gr

Παναθηναϊκός – Νόρντιν Βόουτερ & Έλντερ Ποστίγκα

Η πλειοψηφία των φίλων του Παναθηναϊκού, μάλλον, τον θυμόταν από το γκολ που διαμόρφωσε το 3-0 του Άγιαξ ενάντια στην ομάδα τους, στα ημιτελικά του Champions League του 1996.

Εννέα χρόνια μετά, αποκτήθηκε από την ομάδα που είχε «πληγώσει» τότε, αλλά δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη που αντιμετώπισαν οι «πράσινοι» στα νιάτα του.

Το μεγαλύτερο όνομα, ωστόσο, ήταν ο Έλντερ Ποστίγκα, τρεις χειμώνες αργότερα. Το αποδεικνύουν οι 71 συμμετοχές του με την εθνική ομάδας της χώρας του, άλλωστε.

Ο Πορτογάλος φορ αποκτήθηκε ως δανεικός από την Πόρτο τον Ιανουάριο του 2008 και στις 17… ευκαιρίες που του δόθηκαν, δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον θόρυβο γύρω από το όνομά του.
Ο Μήτρογλου στους χειρότερους φορ της Premier League - Onsports.gr


ΑΕΚ – Αντόνιο Φόλια

Ο κύριος… Φόλιας, όπως έχει μείνει στην ιστορία της καλτ πλευράς του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποκτήθηκε από την ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2002 ως δανεικός και δεν ήταν μία περίπτωση τυχαίου ποδοσφαιριστή.

Ήρθε στην Ελλάδα ως έξι φορές πρωταθλητής με την Πόρτο, αλλά και 26 φορές διεθνής με την εθνική Πορτογαλίας. Στην «Ένωση» πέρασε και δεν… ακούμπησε, αφού σε 14 συμμετοχές βρήκε μόλις μία φορά δίχτυα, σε ένα 6-0 με τον… Κιλκισιακό.

Επί χρόνια, θεωρούνταν μία από τις πιο αποτυχημένες χειμερινές μεταγραφές της ΑΕΚ στο 21ο αιώνα, ωστόσο, πλέον, ο Έρικ Μοράν και το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2018 στέκεται σε μία γωνιά και γελά!
 folhia-710x400.jpg


Άρης – Μάρσιο Αμορόζο & Φρέντι Αντού

Ήταν Ιανουάριος του 2008, όταν ο άλλοτε αρχισκόρερ της Μπορούσια Ντόρτμουντ και παλαιότερα της Πάρμα, Μάρσιο Αμορόζο, «προσγειωνόταν» για λογαριασμό του Άρη, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Τα χρόνια είχαν περάσει μεν, αφού βάδιζε προς το 34ο έτος της ηλικίας του, αλλά η… κολώνια του κρατούσε ακόμη τόσο, όσο χρειαζόταν για να προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στον κόσμο. Άλλωστε, επρόκειτο για έναν παίκτη που χρίστηκε 19 φορές διεθνής με την εθνική Βραζιλίας. Εν τέλει, ο «χρυσός» αποδείχθηκε… άνθρακας, αν και οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως δεν έπιασε όχι λόγω ποιότητας, αλλά αδυναμίας να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Μετά από 12 παιχνίδια και τρία γκολ αποχώρησε από το Κλεάνθης Βικελίδης με προορισμό την Γκουαρανί, όπου και έκλεισε την καριέρα του.

Ανάλογης… αποτυχίας μεταγραφή, ήταν αυτή του Φρέντι Αντού. Λίγο το Football Manager, λίγο η αντίληψη των Αμερικανών πως έχουν ανακαλύψει τον νέο Πελέ, οι προσδοκίες προς το πρόσωπό του έφτασαν στα ύψη. Ούτε στη Μονακό, ούτε στην Μπενφίκα, ούτε και στο ελληνικό πρωτάθλημα κατάφερε να δικαιολογήσει τον «θόρυβο» γύρω από το όνομά του και παρότι έγινε δεκτός, μετά «βαΐων και κλάδων», έφυγε μετά από έναν χρόνο, μετρώντας μόλις 12 εμφανίσεις και 2 γκολ.

Βέβαια, η λίστα δεν τελειώνει στο Big-5 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τόσο ιστορικές ομάδες της Αθήνας, όσο και άλλες της επαρχίας, είδαν τα σπουδαία ονόματα που έφεραν τον Ιανουάριο, να αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καβάλα, που τον Ιανουάριο του 2010, σε εποχές διοίκησης Μάκη Ψωμιάδη, έβλεπε τον άλλοτε σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Ντενίλσον, να «μαγεύει». Μόνο στις προπονήσεις, αφού δεν έκανε καμία επίσημη συμμετοχή και έξι μήνες μετά αποσύρθηκε, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στη Βέροια, όταν κατάφερε να πείσει τον Λουσιέν Μετόμο να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Ημαθίας στις αρχές του 2011, αλλά όσα σπουδαία έκανε στην Premier League και στην Bundesliga, μάλλον τα άφησε πίσω του.

denilson.JPG

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0