Football Talk

Αταλάντα: Η ιταλική «μηχανή των γκολ» στον δρόμο του Ολυμπιακού (video)

Αταλάντα: Η ιταλική «μηχανή των γκολ» στον δρόμο του Ολυμπιακού (video)

Ο Ολυμπιακός έπεσε πάνω στην Αταλάντα και το έργο του για πρόκριση στους «16» του Europa League είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά όχι και… ακατόρθωτο. Το BN Sports σας περνάει από ακτίνες «Χ» την αντίπαλο του ελληνικού συλλόγου.

Η πρόκριση στα νοκ-άουτ του Europa League ήταν ανέκαθεν κάτι αρκετά δύσκολο για τον Ολυμπιακό. Άπαντες γνώριζαν πως οι πιθανοί αντίπαλοι για την συνέχεια στην διοργάνωση, μόνο εύκολη δεν θα ήταν. Η επιβεβαίωση ήρθε από τη σημερινή (13/12) κλήρωση, όπου οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν πάνω στην Αταλάντα και όπως είναι λογικό, μόνο εύκολη αντίπαλος δεν θεωρείται.

Το σύνολο του Πίερο Γκασπερίνι είναι από τις ομάδες που θα ήθελαν να βρουν οι Πειραιώτες, με την εξέλιξή του μέσα στα προηγούμενα χρόνια, να μιλάει από μόνη της. Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός δεν είναι και τόσο… επικίνδυνος απέναντι στις ιταλικές ομάδες αλλά σίγουρα, ο παράγοντας Πειραιάς παίζει τον ρόλο του.

Προπονητής: Το «τοτέμ» του επιθετικού ποδοσφαίρου…

Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους προπονητές στην Ευρώπη αλλά και ο βασικός λόγος της μεταμόρφωσης της Αταλάντα. Ο Πιέρο Γκασπερίνι έχει καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια, να φέρει την ομάδα του Μπέργκαμο στην κορυφή της Ιταλίας και να διεκδικεί επάξια μία θέση στην 4άδα που οδηγεί στην Ευρώπη. Μία πραγματική μηχανή των γκολ, που αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο για τις αντίπαλες άμυνες.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έθεσε υψηλούς στόχους. Από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να περάσει το αγαπημένο του σύστημα που δεν είναι άλλο από το 3-4-1-2. Συγκεκριμένα, είναι σπάνιες οι φορές που το γύρισε σε τετράδα, με μοναδικό στόχο την τέλεια επιθετική λειτουργία. Σε αντίθεση με την ιδεολογία του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο 63χρονος κόουτς αποφάσισε να γεμίσει τα αντίπαλα δίχτυα και να μην φυλάξει τα δικά του.

Μετά από πέντε χρόνια, το αποτέλεσμα φαίνεται στα στατιστικά. Συνολικά 262 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, μέσα στα οποία η Αταλάντα έχει σκοράρει 530 γκολ (!). Από την άλλη, πέρασε την φιλοσοφία νικητή, αφού η ομάδα του Μπέργκαμο έχει ήδη 139 νίκες όσο είναι ο Ιταλός στον πάγκο. Αποκορύφωμα οι νίκες κόντρα στις Τορίνο, Ουντινέζε και Λέτσε με επτά γκολ (!). Δεν έχει πέσει κάτω από την 7η θέση ενώ η υψηλότερη είναι η 3η, την οποία έχει κατακτήσει τρεις φορές έως τώρα.

atalanta-bc-v-us-sassuolo-serie-a-1.jpg

Το αστέρι: Το «πολυβόλο» της από την Κολομβία

Η Αταλάντα έχει εξαιρετικές μονάδες. Το καλοκαίρι δαπάνησε συνολικά 68 εκατ. ευρώ για μεταγραφές ενώ διατήρησε και τον εξαιρετικό κορμό της. Ωστόσο, ο Ντουβάν Ζαπάτα είναι αυτός που ξεχωρίζει έως τώρα. Ένας απίστευτος επιθετικός που αποζημιώνει τα 12 εκατ. ευρώ που έδωσε τον Γενάρη του 2020 η Αταλάντα στην Σαμπντόρια. Ο διεθνής φορ έχει κάνει την διαφορά και φέτος, είναι μπροστάρης στην πορεία των Ιταλών.

Συγκεκριμένα, είναι ο πρώτος της σκόρερ φέτος, έχοντας 12 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αλλά και δεύτερος σε ασίστ, με επτά. Μάλιστα, στο Champions League ήταν από τους λίγους που έκαναν την πραγματική διαφορά και εκμεταλλεύτηκε κάθε στιγμή που είχε την ευκαιρία για γκολ μπροστά. Φυσικά, από κοντά ακολουθεί και ο Μάριο Πάσαλιτς, ο οποίος μπορεί να είναι μέσος αλλά σκοράρει τόσο συχνά, όσο μοιράζει ασίστ.

Γήπεδο: Το «στολίδι» του Μπέργκαμο…

Από τα πιο παλιά γήπεδα της Ιταλίας αλλά και πιο όμορφα είναι αναμφίβολα το Stadio di Bergomi. Πρόκειται για το στάδιο της Αταλάντα, το οποίο υπάρχει από το 1928. Συγκεκριμένα, τότε άνοιξε τις πύλες του και ανήκει στην ομάδα του Μπέργκαμο, ενώ αποτελεί και το καμάρι της. Έχει ανακαινιστεί συνολικά τέσσερις φορές. Πιο αναλυτικά το 1949, το 1984, το 2015 και το 2018.

Η χωρητικότητα αγγίζει τις 21 χιλιάδες θέσεις ενώ για χορηγικούς λόγους, το σημερινό όνομα εμφανίζεται με «Gewiss Stadium». Είναι μία από τις δύσκολες έδρες της Ιταλίας καθώς οι οπαδοί αγαπούν αρκετά τον σύλλογο, μιας και αποτελεί το καμάρι της πόλης τους.

atalantaa.jpg

Αήττητη από τον Οκτώβριο αλλά όχι όπως άλλα χρόνια…

Αν κάποιος κοιτάξει λίγο τι έχει καταφέρει φέτος, θα θεωρήσει πως είναι επανάληψη των προηγούμενων χρόνων. Η Αταλάντα είναι στην 3η θέση στο πρωτάθλημα, συνεχίζει στο κύπελλο Ιταλίας αλλά και στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι κάπως… περίεργα. Συγκεκριμένα, το μόνο που μπορεί να… καμαρώνει, είναι για το τρομερό αήττητο που έχει από τον Οκτώβριο.

Πιο αναλυτικά, η εντός έδρας ήττα με 3-2 από τη Μίλαν στις 3 Οκτωβρίου ήταν η τελευταία εντός Ιταλίας. Από τότε, μετράει δύο πολύ σημαντικά διπλά στις έδρες των Γιουβέντους και Νάπολι ενώ δεν έχει αισθανθεί την ήττα από τότε. Αντίθετα, στην Ευρώπη, η πορεία δεν θα χαρακτηριζόταν και τόσο καλή.

Στον όμιλο του Champions League με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βιγιαρεάλ και Γιούνγκ Μπόις, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε. Μόλις μία νίκη απέναντι στην Γιούνγκ Μπόις αλλά και τρεις ισοπαλίες, η ομάδα σύλλεξε έξι βαθμούς, χάνοντας την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική, όταν και έχασε από τη Βιγιαρεάλ.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0