Football Talk

Ολυμπιακός: Το παρελθόν του κόντρα στις οκτώ υποψήφιες για τα νοκ-άουτ του Europa League

Ολυμπιακός: Το παρελθόν του κόντρα στις οκτώ υποψήφιες για τα νοκ-άουτ του Europa League

Σε λίγες ώρες, ο Ολυμπιακός θα μάθει τον αντίπαλό του στη φάση των νοκ-άουτ του Europa League και το BN Sports σας βάζει στο κλίμα, θυμίζοντας τι έχει στο παρελθόν με κάθε μία από αυτές.

Το Europa League μπήκε σε νέα εποχή. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον ερχόμενο Φλεβάρη και ο Ολυμπιακός βρίσκεται μέσα σε αυτό. Συγκεκριμένα, φέτος, ο πρώτος των ομίλων πάει απευθείας στους «16», ενώ ο δεύτερος σε φάση νοκ-άουτ με τους 3ους των ομίλων του Champions League. Ο ελληνικός σύλλογος, από την πλευρά του, είναι ανάμεσα στις ομάδες που θα πρέπει να δώσουν δύο αναμετρήσεις για να βρεθούν στα ματς του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η ισοπαλία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης με τη Φενέρμπαχτσε, χάρισε την πρωτιά στους Γερμανούς, την ίδια ώρα που η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχανε με 1-0 από την Αντβέρπ. Έτσι, η 2η θέση, οδηγεί τους «ερυθρόλευκους» στα νοκ-άουτ του Europa League, όπου υπάρχουν οκτώ υποψήφιοι αντίπαλοι που «κατέβηκαν» από το Champions League. Το BN Sports σας αναλύει το παρελθόν του με αυτές.

Πόρτο

Είναι η πιο συχνή αντίπαλος από τις άλλες της λίστας, όμως δεν την έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε νοκ-άουτ φάση. Η Πόρτο είναι ένας σύλλογος που ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει ιστορικές νίκες στην Ευρώπη. Η πρώτη συνάντηση ήταν στους ομίλους του Champions League, το 1997/98, όταν και ο ελληνικός σύλλογος κέρδισε με 1-0 στον Πειραιά και ηττήθηκε με 2-1 στην Πορτογαλία.

Ένα χρόνο μετά, οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν καλύτερα και κράτησαν την ισοπαλία στην Λισσαβόνας, με το εκπληκτικό 2-2, ενώ εντός έδρας, πανηγύρισαν ακόμα μία νίκη, με 2-1. Όπως γίνεται με την Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός είχε… «βαρεθεί» να συναντάει τον πορτογαλικό σύλλογο, καθώς τον βρήκε μπροστά του και για τρίτη σερί χρονιά. Εντός έδρας κέρδισε ξανά με 1-0 αλλά εκτός δέχθηκε την δίκαιη ήττα με 2-0. Από τότε, έπρεπε να περάσουν 21 χρόνια για να ξανασυναντηθούν.

Συγκεκριμένα, στην περσινή φάση των ομίλων, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τους Πορτογάλους, τους οποίους δεν κατάφερε να κοντράρει σε κανένα από τα δύο ματς. Αμφότερα τα ματς έληξαν με 2-0, όμως εν τέλει, ο ελληνικός σύλλογος προκρίθηκε στους «32» του Europa League.

Ντόρτμουντ

Γενικά, οι γερμανικές ομάδες δεν ταιριάζουν στον Ολυμπιακό. Ωστόσο, εντός έδρας, τα πράγματα αλλάζουν και η Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό. Η ομάδα των Γιούργκεν Κλοπ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, έπεσαν στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό για τη σεζόν 2011/12 του Champions League. Ο ελληνικός σύλλογος ήξερε με τι έχει να κάνει αλλά στον Πειραιά, έδειξε την δύναμή του.

Με τα γκολ των Χολέμπα, Τζιμπούρ και Μοδέστο, απάντησε σε αυτό του Λεβαντόφσκι και πήρε μία τεράστια νίκη με 3-1 στο φαληρικό γήπεδο. Από την άλλη, στην Βεστφαλία, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο Ολυμπιακός. Το τέρμα του Κέβιν Γκροσκρόιτς στο 7ο λεπτό δεν πήρε ποτέ απάντηση και το σκορ έμεινε στο 1-0 υπέρ του γερμανικού συλλόγου.

Σεβίλλη

Πρόκειται για μία αναμέτρηση που παραλίγο να είναι ιστορική για τον Ολυμπιακό. Η Σεβίλλη των Σούκερ και Μανόλο Χιμένεθ στάθηκε απέναντι στον ελληνικό σύλλογο για τον δεύτερο γύρο του UEFA Cup το 1995/96. Στο πρώτο παιχνίδι στην Ανδαλουσία όλα κυλούσαν τέλεια για την ομάδα του Σταύρου Διαμαντόπουλου, όμως στο 90’, ο Χουανίτο έγραψε το 1-0, δίνοντας προβάδισμα στον ισπανικό σύλλογο.

Στη ρεβάνς, το κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης», ο ελληνικός σύλλογος «πάτησε» τους Ισπανούς και από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Ο Ηλίας Σαπάνης άνοιξε το σκορ στο 72’ και έβαλε φωτιά στο γήπεδο. Το ματς πήγε στην παράταση και εκεί, στο 93’ ο Άντζεϊ Γιουσκόβιακ έβαλε τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού, όμως ο Σούκερ έδωσε το γκολ της πρόκρισης στο 110’. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, με τους «ερυθρόλευκους» να μένουν εκτός συνέχειας.

Μπαρτσελόνα

Τα λόγια είναι περιττά απέναντι σε αυτό το μεγαθήριο. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον δρόμο της Μπαρτσελόνα, στους ομίλους του Champions League του 2017/18. Σε κανένα από τα δύο ματς οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω. Στην Βαρκελώνη, οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν εύκολα με 3-1 και στη συνέχεια, κατέβηκαν στον Πειραιά.

Η αποθέωση του Ερνέστο Βαλβέρδε, συνοδεύτηκε με μία ιστορική ισοπαλία, όπου η Μπαρτσελόνα είχε κάποιες καλές στιγμές αλλά ο Ολυμπιακός κράτησε το 0-0 μέχρι το τέλος. Ήταν και ο μοναδικός βαθμός των Πειραιωτών σε εκείνη τη σεζόν στον όμιλο, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Ευρώπη.

Σέριφ Τιρασπόλ

Η μεγάλη έκπληξη των ομίλων του Champions League, μπορεί να ήταν άγνωστη στο ευρωπαϊκό κοινό αλλά όχι για το ελληνικό. Η Σέριφ Τιρασπόλ μπορεί να έχει τους «δικούς» μας Γιώργος Αθανασιάδη, Δημήτρη Κολοβό και Ευαγγέλου, όμως έχει και παρελθόν με την ομάδα του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, οι δυο τους συναντήθηκαν στα play off του Champions League το 2009/10.

Φυσικά, οι διαφορές των δύο ομάδων ήταν μεγάλες υπέρ του Ολυμπιακού. Στο πρώτο παιχνίδι στην Μολδαβία, οι «ερυθρόλευκοι» κλείδωσαν την πρόκριση από την πρώτη στιγμή. Τα γκολ των Ντουντού και Μήτρογλου, χάρισε τη νίκη με 2-0 και τον έστειλε με το ένα «πόδι». Η ρεβάνς είχε διαδικαστικό χαρακτήρα στον Πειραιά και το τέρμα του Κώστα Μήτρογλου στο 81’, κλείδωσε την πρόκριση.

Με αυτές που δεν έχει συναντήσει

Από τους οκτώ υποψηφίους, μόλις τρεις ομάδες δεν έχει συναντήσει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός. Είναι η Λειψία, η Αταλάντα και η Ζενίτ. Φυσικά, από αυτές, οι «ερυθρόλευκοι» θα προτιμούσαν την Ζενίτ, αφού το παρελθόν δείχνει πως οι ρωσικές ομάδες είναι στα μέτρα των Πειραιωτών. Από την άλλη, η Λειψία μοιάζει τελείως ακατάλληλη.

Δεν είναι μόνο η ποιότητα της ομάδας αλλά και οι δυσκολίες των αποστολών στη Γερμανία για τον Ολυμπιακό. Όπως και η Αταλάντα, η οποία ναι μεν έχει σκαμπανεβάσματα αλλά παραμένει μία πολύ δυνατή ομάδα και οι ιταλικές δυσκολεύουν τους «ερυθρόλευκους». Άρα, ίσως καλύτερα να μην την συναντήσει μπροστά του.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0