Football Talk

Όταν η έκκληση των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε η «αναγέννηση» της Ατλέτικο (video)

Όταν η έκκληση των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε η «αναγέννηση» της Ατλέτικο (video)

«Πρόσεχε τι εύχεσαι», λένε οι παλιοί. Στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης, το 2011, μάλλον δεν το πήραν και τόσο στα σοβαρά. Το πανό που σήκωσαν οι οπαδοί των «μερένχες» κατά της Ατλέτικο Μαδρίτης, έγινε το σύμβολο για την… αναγέννηση του κλαμπ

14 χρόνια. Τόσα ακριβώς είχε να κερδίσει η Ατλέτικο Μαδρίτης την Ρεάλ, σε οποιαδήποτε διοργάνωση και έδρα. Ουσιαστικά, μέχρι το 2013, δεν είχε πάρει ούτε μία νίκη μέσα στον 21ο αιώνα (!). Η αίγλη του ντέρμπι είχε χαθεί και οι «μερένχες», έκαναν τους αντίστοιχους των «ροχιμπλάνκος» να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι στη μεταξύ τους μάχη.

Ωστόσο, το 2011, μία «έκκληση» των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το… πάτημα της Ατλέτικο για να κάνει την ολική επαναφορά, και να φτάσουμε στο σημερινό ντέρμπι (12/12), που θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. «Ζητείται: Ένας άξιος αντίπαλος για ένα άξιο ντέρμπι», έλεγε το πανό, σε ειρωνικό πρόσωπό προς τους «ροχιμπλάνκος». Η απάντησή τους, δεν άργησε να έρθει.

Τι έγινε το 2011…

Στις 26 Νοεμβρίου του 2011, το ισπανικό ποδόσφαιρο στρέφει το βλέμμα του στο ντέρμπι της 14ης αγωνιστικής της La Liga. Ο λόγος είναι το ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα στην Ρεάλ και την Ατλέτικο. Για την ακρίβεια, έναν «μονόλογο» των πρώτων. Μέσα στον 21ο αιώνα, οι γηπεδούχοι δεν είχαν ηττηθεί ποτέ και σε εκείνο το ματς, το επιβεβαίωσαν καθώς επικράτησαν με το ευρύ 4-1. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε ένα πανό στις εξέδρες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

«Ζητείται: Ένας άξιος αντίπαλος για ένα άξιο ντέρμπι», έγραφε χαρακτηριστικά και δεν είχε άδικο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε γίνει σκιά του εαυτού της και ήταν από τις χαμηλότερες δυνάμεις αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις του πρωταθλήματος μέχρι τότε. Ωστόσο, αυτή η έκκληση φάνηκε να αλλάζει πολλά πράγματα. Δεν ήταν μόνο η ήττα. Ήταν το «καμπανάκι», πως (επιτέλους), πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση.

ronaldo25.jpg

Η πρόσληψη του Σιμέονε και το πρώτο «μπαμ»…

Ένα μήνα μετά το συγκεκριμένο ματς, η Ατλέτικο Μαδρίτης προχώρησε σε δραστικές αλλαγές. Το περασμένο καλοκαίρι είχε δαπανήσει συνολικά 85 εκατ. ευρώ για να φέρει Φαλκάο, Γκάμπι, Κουρτουά, και Αρντά Τουράν στην Μαδρίτη. Στον πάγκο προσλαμβάνεται ο Ντιέγκο Σιμέονε. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που είχε κάνει το απαραίτητο «αγροτικό» του σε Αργεντινή και Ιταλία, με αποτέλεσμα να φαίνεται έτοιμος για να ένα τόσο δύσκολο έργο.

Το 2011/12 ολοκληρώθηκε με ακόμη μία τέσσερα, αυτή τη φορά στην έδρα της Ατλέτικο. Όμως, η κατάκτηση του Europa League έφερε νέα δεδομένα. Ο Σιμεόνε δοξάστηκε και η ανέγερση του ισπανικού συλλόγου είχε ξεκινήσει. Δίχως πωλήσεις αλλά ούτε μεταγραφές, ο έμπειρος κόουτς διατήρησε την ομάδα σε υψηλά επίπεδα και την πήγε ένα βήμα παρακάτω. Δεν είναι μόνο η 3η θέση στον βαθμολογικό πίνακα αλλά και η πρώτη νίκη επί της συμπολίτισσας Ρεάλ μετά από 14 χρόνια (!). Και μάλιστα, στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας.

Στο κατάμεστο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανοίγει το σκορ αλλά ο Ντιέγκο Κόστα στέλνει το παιχνίδι στην παράταση για να γράψει ιστορία ο Μιράντα. Το γκολ, προσφέρει το τρόπαιο στους «ροχιμπλάνκος» και την πρώτη νίκη σε όλες τις διοργανώσεις. Λίγους μήνες μετά, στο ίδιο γήπεδο, πάλι ο Ντιέγκο Κόστα γράφει ιστορία. Πετυχαίνει το μοναδικό τέρμα του αγώνα και η Ατλέτικο παίρνει και την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα, στο ντέρμπι της πόλης και μέσα στην έδρα του αντιπάλου.

Τελικά, βρήκαν ισάξιο αντίπαλο για ντέρμπι…

Και φτάνουμε στο σήμερα. Δέκα χρόνια από τη μέρα που σηκώθηκε το συγκεκριμένο πανό στις εξέδρες και η απάντηση είναι μία, στην ερώτηση αν τελικά βρήκαν. Και με το παραπάνω. Η φράση «πρόσεχε τι εύχεσαι», ζωντανεύει μπροστά στην συγκεκριμένη επιθυμία. Η Ατλέτικο Μαδρίτης όχι μόνο αναγεννήθηκε από τις στάχτες της αλλά εκμεταλλεύτηκε την κάθοδο της συμπολίτισσας. Από το 2013, οι «ροχιμπλάνκος» μετράνε εννιά νίκες στα μεταξύ τους ντέρμπι αλλά και δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, μπαίνοντας ανάμεσα στο «μονοπώλιο» της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα.

Παράλληλα, εκτός από το Europa League, έφτασαν δύο φορές σε τελικό Champions League όπου συνάντησαν την… Ρεάλ. Και στις δύο όμως, απέτυχαν να πάρουν το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά, καθώς τη μία ισοφαρίστηκαν στο τελευταίο λεπτό και πήγαν στην παράταση (ήττα με 4-1) και την άλλη δεν ήταν ψύχραιμοι από τα έντεκα βήματα. Ωστόσο, η εξέλιξη της Ατλέτικο είναι παραπάνω από αισθητή και μάλλον, οι φίλοι των «μερένχες» θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για το «μήνυμα» που είχαν στείλει.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0