Football Talk

Η UEFA δείχνει μέσω Ολυμπιακού πως άνοιξε την πόρτα των ομίλων, αλλά χωρίς… υπέρβαση, Ευρώπη ξανά του χρόνου!

Η UEFA δείχνει μέσω Ολυμπιακού πως άνοιξε την πόρτα των ομίλων, αλλά χωρίς… υπέρβαση, Ευρώπη ξανά του χρόνου!

Η UEFA είπε «ναι» στα θαύματα τύπου Λίνκολν μέσω του Europa Conference League, αλλά κρίνοντας από το παράδειγμα του Ολυμπιακού, μετά τους ομίλους ζητά την υπέρβαση!

Ο Ολυμπιακός κατέλαβε τη δεύτερη θέση στους ομίλους του Europa League και εξασφάλισε αντίπαλο επιπέδου… Champions League στα νοκ-άουτ!

Το νέο σύστημα της UEFA με την ένταξη του Europa Conference League άνοιξε την «πόρτα» της Ευρώπης σε περισσότερους συλλόγους. Στην μετά των ομίλων φάση, όμως, μήπως εκτόξευσε το επίπεδο δυσκολίας;


Εξετάζοντας το παράδειγμα του Ολυμπιακού, με το σύστημα που ίσχυε στο Europa League μέχρι πέρυσι, οι πιθανότητες να τύχει με ομάδα που ήρθε στη διοργάνωση από το Champions League ήταν μικρότερες από 50%.

Οι «ερυθρόλευκοι», ως δεύτεροι στον όμιλο, θα μπορούσαν να τύχουν με έναν από τους πρώτους των 11 ομίλων, αφού η ομάδα από τον δικό τους γκρουπ θα έβγαινε από την κληρωτίδα.

Σε αυτές τις έντεκα ομάδες θα προστίθεντο οι οκτώ τρίτες του Champions League, ανεβάζοντας τον αριθμό των πιθανών αντιπάλων στις 19, ενώ με το υπάρχον σύστημα είναι δεδομένο πως θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο μίας ομάδας από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Εν ολίγοις, αν ίσχυαν τα περσινά δεδομένα και φέτος, πλάι στις Σέριφ, Ζενίτ, Αταλάντα, Ντόρτμουντ, Λειψία, Σεβίλλη, Μπαρτσελόνα και Πόρτο, θα στέκονταν ως πιθανές αντίπαλοι του Ολυμπιακού οι Λυών, Μονακό, Σπαρτάκ Μόσχας, Γαλατάσαραϊ, Ερυθρός Αστέρας, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Γουέστ Χαμ.

Προφανώς, μερικές από αυτές είναι εξίσου ποιοτικές ομάδες με αυτές του Champions League, αλλά πλην της Λυών και της Μονακό ίσως, σε καμία περίπτωση «συνυφασμένες» με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.


Ένα συμπέρασμα που θα αποτελέσει τον «κανόνα» για το νέο σύστημα διάρθρωσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι δύσκολο να βγει από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του, αφού καλώς ή κακώς, το επίπεδο των αντιπάλων που θα βρίσκουν μπροστά τους στα νοκ-άουτ οι δεύτεροι των ομίλων του Europa League και του Europa Conference League μπροστά τους κάθε χρονιά είναι προϊόν -και- συγκυριών. Το «απόσταγμα» της πρώτης χρονιάς του εγχειρήματος είναι ξεκάθαρο πάντως.

Ναι, η UEFA κατάφερε να ανοίξει την «πόρτα» των ευρωπαϊκών ομίλων σε περισσότερες ομάδες, με τις εκπλήξεις τύπου Λίνκολν να κάνουν την εμφάνισή τους με το… καλημέρα, αλλά ο δρόμος για όποιον επιθυμεί διάκριση μετά τα γκρουπ, δεν είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα». Σαν να θέλει να αναγκάσει τις ομάδες των δύο μικρότερων διοργανώσεων που έχει υπό την σκέπη της, να τρυπήσουν το αγωνιστικό τους «ταβάνι», ώστε να έχουν ευρωπαϊκό μέλλον.

Σκληρό μεν, ευεργετικό δε.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0