Football Talk

Χωρίς βαθμό στο Champions League: Πριν την Μπεσίκτας, ήταν η ΑΕΚ, που μπήκε στη μεγάλη και… πονεμένη λίστα! (video)

Χωρίς βαθμό στο Champions League: Πριν την Μπεσίκτας, ήταν η ΑΕΚ, που μπήκε στη μεγάλη και… πονεμένη λίστα! (video)

Η Μπεσίκτας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στους ομίλους του Champions League, μετρώντας έξι ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, βαδίζοντας στα «χνάρια» της ΑΕΚ, που ήταν η τελευταία ομάδα που προστέθηκε σε μία μακρά και «πονεμένη» λίστα!

Το όνειρο της παρουσίας στους ομίλους του Champions League εξελίχθηκε σε… εφιάλτη για την Μπεσίκτας. Μετά από έξι απόπειρες να σώσει την παρτίδα, συλλέγοντας έστω έναν βαθμό, δεν τα κατάφερε.

Με δεκαεννέα γκολ παθητικό και μόλις τρία υπέρ της, αποχωρεί από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δίχως βαθμό στο «σακούλι» της, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την είσοδό της σε ένα κλειστό κλαμπ ομάδων που το έχουν πράξει. Η τελευταία πριν τους Τούρκους; Η ΑΕΚ!

Το ευρωπαϊκό χαμηλό της ΑΕΚ και της... Ελλάδας!

Η ανομβρία 24 χρόνων στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2018, έμελλε να φέρει και την επιστροφή της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League, μετά από 12 χρόνια. Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα κοινό με την τότε παρουσία της.

Από την εναρκτήρια αναμέτρηση στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018 φάνηκε πως η ευρωπαϊκή «ψαλίδα» για τους «κιτρινόμαυρους» είχε ανοίξει κατά πολύ. Η ΑΕΚ ηττήθηκε με 3-0 από τον Άγιαξ εκτός έδρας, και 2-0 (27/11) στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι που συνοδεύτηκε από πολύ σοβαρά επεισόδια. Ωστόσο, υπάρχει το ελαφρυντικό πως ο Αίαντας εκείνης της σεζόν ήταν φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, κάτι που απέδειξε φτάνοντας έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης.



Στο δεύτερο ματς, υπάρχει και το μεγαλύτερο «αχ». Η ΑΕΚ υποδέχτηκε την Μπενφίκα (02/10) και παρότι βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο 15’ επέστρεψε. Ισοφάρισε με τον Κλωναρίδη να σκοράρει δις (53’, 63’), αλλά να γίνεται εν τέλει, ο αρνητικός πρωταγωνιστής της βραδιάς, αφού δέκα λεπτά μετά το δεύτερο γκολ του, επιχείρησε να ολοκληρώσει το χατ-τρικ αντί να δώσει έτοιμο γκολ στον Γιακουμάκη. Ο Βλαχοδήμος του είπε «όχι», ο Σεμέδο έδωσε ξανά το προβάδισμα στους «αετούς» και μία μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ πήγε χαμένη. Το σκηνικό δεν άλλαξε στην επίσκεψη της «Ένωσης» στη Λισαβόνα, όπου ηττήθηκε με 1-0 (12/12), χάρις την εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Γκριμάλδο στο 88ο λεπτό.



Με την Μπάγερν Μονάχου να συμπληρώνει τον όμιλο, οι απαιτήσεις προφανώς δεν ήταν μεγάλες. Παρόλα αυτά, και στις δύο αναμετρήσεις οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν σοβαρότητα, ίσως περισσότερη από ό,τι απέναντι στους άλλους αντιπάλους, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας, ηττήθηκαν με 2-0



Λίστα μακρά, με εντυπωσιακές… συμμετοχές!

Οι μηδέν βαθμοί στους ομίλους του Champions League έγραψαν νέο ιστορικό χαμηλό για την Ελλάδα, αλλά δεν ήταν κάτι το πρωτοφανές για τη διοργάνωση, ειδικά από τη στιγμή που σύλλογοι που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον θεσμό, συγκαταλέγονται στη σχετική λίστα.

Κάπως έτσι, εντοπίζει κανείς την Μπάγερ Λεβερκούζεν, που από φιναλίστ του Champions League το 2002, μέσα σε έξι μήνες έγινε «σάκος του μποξ» στον δεύτερο όμιλο στον οποίο συμμετείχε, αφού τότε ο θεσμός ήταν διαφορετικά δομημένος, χωρίς τη φάση των «16», αλλά με ένα δεύτερο γκρουπ!

Παράλληλα, παρατηρεί κανείς ονόματα όπως αυτό της Μαρσέιγ, ομάδας που έχει σηκώσει το τρόπαιο το 1993, της Βιγιαρεάλ, της Ντιναμό Κιέβου, της Φενέρμπαχτσε, αλλά και της Μπενφίκα, και αντιλαμβάνεται πως ναι μεν είναι μία επώδυνη εμπειρία, αλλά διόλου ασυνήθιστη. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι «αετοί» της Λισαβόνας, το είχαν πράξει μόλις την προηγούμενη σεζόν (2017-18) από την ΑΕΚ!

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0