Football Talk

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ντεμπούτο Ράνγκνικ: Ο Σερ Άλεξ έχασε, ο Φαν Χάαλ το ίδιο, Μόγιες και Μουρίνιο νίκησαν! Και τώρα τι;

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ντεμπούτο Ράνγκνικ: Ο Σερ Άλεξ έχασε, ο Φαν Χάαλ το ίδιο, Μόγιες και Μουρίνιο νίκησαν! Και τώρα τι;
Όλα έτοιμα για το ντεμπούτο του Ραλφ Ράνγκνικ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας, σε μία πρώτη αγωνιστική που συνήθως κρίνεται επιτυχημένη για τους νέους προπονητές της, αλλά ενίοτε… επιφυλάσσει κινδύνους. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το «βίωσε», εν αντιθέσει με τον Μάικλ Κάρικ που εξέπληξε άπαντες ευχάριστα!

Μία νέα εποχή ξεκινά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να καλωσορίζουν και επίσημα τον Ραλφ Ράνγκνικ στον πάγκο τους, στο ματς της 15ης  αγωνιστικής απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας του Πατρίκ Βιεϊρά.

Ο έμπειρος Γερμανός προπονητής διαδέχεται τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και τον Μάικλ Κάρικ, με τον προκάτοχό του να αποχωρεί έπειτα από 15 χρόνια από τις τάξεις των «κόκκινων διαβόλων» και θέτει ως στόχο του την πρώτη του επικράτηση μακριά από την Γερμανία σε ολόκληρη την προπονητική του καριέρα!

Παρά ταύτα, η παράδοση των προπονητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πρώτη τους εμπειρία επί αγγλικού εδάφους, γενικότερα επιβεβαιώνει πως το εγχείρημα μόνο απλό δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον άλλωστε, από τον οποίο αρχίζουμε να ξετυλίγουμε το «κουβάρι», ηττήθηκε στο πρώτο του ματς στον πάγκο της Γιουνάιτεντ από την Όξφορντ Σίτι, το Νοέμβριο του 1986 με 2-0!

Ωστόσο η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Πανηγύρισε 13 πρωταθλήματα, παρέμεινε στον πάγκο της για 28 χρόνια και αποτελεί επί της ουσίας την σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Στην ουσία θεωρείται ανώδυνη λοιπόν η αποτυχημένη πρεμιέρα του από την «άσημη» Όξφορντ.

Ακολούθησε ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο της διαδοχής του, με την εκκίνησή του πάντως στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» να είναι θετική. Νίκη με 2-0 στην πρεμιέρα απέναντι στη Γουίγκαν, απαραβίαστη εστία και επιτυχημένο ξεκίνημα, παρά το γεγονός πως η σύγκριση με τον Σερ Άλεξ ήρθε πολύ νωρίς.

Μετά από 51 ματς ο Ντέιβιντ Μόγιες αποχώρησε και ο Ράιαν Γκιγκς τον αντικατέστησε για 68 ημέρες, έως ότου βρεθεί μία μόνιμη λύση. Ντεμπούτο με ευρεία επικράτηση απέναντι στη Νόριτς, τον Απρίλιο του 2014 και συνολικά τέσσερα ματς στην άκρη του πάγκου, με δύο νίκες και μία ήττα!

Η διοίκηση του συλλόγου το καλοκαίρι του 2014 ήρθε σε συμφωνία με τον μοναδικό Ολλανδό που έχει αναλάβει μέχρι και σήμερα τα ηνία της. Τον Λουίς Φαν Χάαλ. Αυτός δέχθηκε άμεσα, αλλά το πρώτο από τα 103 ματς που έδωσε ανέδειξε την δυσκολία της Premier League.

Ντεμπούτο κόντρα στην Σουόνσιήττα με 2-1 στο Όλντ Τράφορντ και δύσκολο ξεκίνημα που φανέρωσε πως η διαδοχή του Φέργκιουσον έκρυβε μία… σκιά από πάνω της! Το γεγονός πως απολύθηκε μετά από… νίκη επί της Κρίσταλ Πάλας, φανερώνει την κατάσταση που επικρατούσε στην «κόκκινη» πλευρά της πόλης του Μάντσεστερ.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο διέθετε και το… όνομα και την εμπειρία για να διαχειριστεί την κατάσταση. Κατέκτησε με το… καλημέρα το Community Shield με 2-1 απέναντι στην Λέστερ, τον Αύγουστο του 2016, αλλά εν τέλει απολύθηκε διότι η πορεία του ήταν πτωτική και ο χρόνος δεν αποδείχθηκε σύμμαχός του.

Κάπως έτσι, αφήχθη ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος συνέχισε την άτυπη, νικηφόρα παράδοση στο ντεμπούτο του εκάστοτε προπονητή, πλην του Λουίς Φαν Χάαλ στον 21ο αιώνα. Επικράτησε με 5-1 της Κάρντιφ, στα μέσα του Δεκεμβρίου προ τριετίας, αλλά η συνέχεια κρίθηκε προβληματική.

Πρόσφατα, η συνεργασία του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έλαβε τέλος, το «κύκνειο άσμα» του ήταν η ήττα απέναντι στην Γουότφορντ με 1-4 και ο Μάικλ Κάρικ ανέλαβε να τον διαδεχθεί. Κάθισε για τρία ματς στον πάγκο της ομάδας που «υπηρέτησε» για 12 χρόνια, κέρδισε στην πρεμιέρα του, δεν δέχθηκε γκολ σε κανονική ροή αγώνα, παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε στην Ισπανία κόντρα στην Βιγιαρεάλ και στην έδρα της πρωτοπόρου Τσέλσι και εξέπληξε άπαντες!

Στο τελευταίο του ματς στον… οργανισμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κάρικ αντιμετώπισε την Άρσεναλ και ανάγκασε τον Μικέλ Αρτέτα να ηττηθεί για πρώτη φορά στο Όλντ Τράφορντ, σε επίπεδο πρωταθλήματος. Μετά το τελικό 3-2, παραιτήθηκε και θα… αναζητήσει την τύχη του για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, μακριά από το αγαπημένο του γήπεδο!

Μένει να δούμε τι θα κάνει ο Ραλφ Ράνγκνικ και αν ο Γερμανός προπονητής θα αποτελέσει τον τρίτο, μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον Λούις Φαν Χάαλ, που δεν θα κερδίσει στο ντεμπούτο του!

Για την ιστορία, όπως θα παρατηρήσατε, ουδείς από τους προαναφερθέντες δεν έχει έρθει ισόπαλος στην πρώτη του αγωνιστική στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποιος ήταν ο τελευταίος;

Ντέιβ Σέξτον, στις 13 Αυγούστου του 1977, στον τελικό του Community Shield απέναντι στην Λίβερπουλ! Κανένας από τους οκτώ που τον διαδέχθηκαν δεν έφερε ισοπαλία στο ντεμπούτο του, όπως και ουδείς μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δεν έχει κατακτήσει την Premier League!

Αναλυτικά η πρώτη αγωνιστική των προπονητών της Γιουνάιτεντ από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και έπειτα:

·        Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Όξφορντ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (8 Νοεμβρίου 1986)

·        Ντέιβιντ Μόγιες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Γουίγκαν 2-0 (11 Αυγούστου 2013)

·        Ράιαν Γκιγκς: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Νόριτς 4-0 (26 Απριλίου 2014)

·        Λουίς Φαν Χάαλ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σουόνσι 1-2 (16 Αυγούστου 2014)

·        Ζοσέ Μουρίνιο: Λέστερ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (7 Αυγούστου 2016)

·        Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Κάρντιφ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-5 (22 Δεκεμβρίου 2018)

·        Μάικλ Κάρικ: Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 (23 Νοεμβρίου 2021)

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0