Football Talk

Τα 5+1 ιστορικά ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός που βάφτηκαν «κιτρινόμαυρα» (video)

Τα 5+1 ιστορικά ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός που βάφτηκαν «κιτρινόμαυρα» (video)

Το BN Sports κάνει αναδρομή στα ΑΕΚ – Παναθηναϊκός που βρήκαν την Ένωση μεγάλη θριαμβεύτρια.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Είναι πολλά τα ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός που έχουν μείνει στην Ιστορία. Πολλά εξ αυτών είχαν στο τέλος τη σφραγίδα της ΑΕΚ. Μεγάλα ματς, πολλές εντάσεις, γεμάτα γήπεδα. Ιστορικά παιχνίδια σε Φιλαδέλφεια, ΟΑΚΑ, Νέα Σμύρνη, ακόμη και στα Λιόσια, σε ένα ματς Κυπέλλου, όπου η ΑΕΚ αναγκαστικά είχε χρησιμοποιήσει ως έδρα. Επικεντρωνόμαστε στα ματς πρωταθλήματος όμως και σε αυτά που στο τέλος η ΑΕΚ πανηγύρισε… Σίγουρα έχουμε αφήσει έξω κάποια. Όμως τα παρακάτω πέντε συν ένα ντέρμπι είναι για την ΑΕΚ αλησμόνητα…

1) Σεζόν 1978-79 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0 (39’ Νικολούδης)

Ήταν Κυριακή 8 Απριλίου του 1979. Στις 4 το μεσημέρι η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου και των σπουδαίων παικτών, έχοντας τον Μίμη Δομάζο στη σύνθεσή της, φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκείνο το μεσημέρι κόπηκαν 28.789 εισιτήρια, όμως ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος, καθώς και όσοι δεν είχαν εισιτήριο είδαν το ματς στην υπό ανέγερση τότε Σκεπαστή εξέδρα. Κομβικό ντέρμπι αυτό για την ΑΕΚ. Ήταν η 27η αγωνιστική, με την Ένωση να κυνηγάει το πρωτάθλημα και τον Παναθηναϊκό, που βρισκόταν στην 4η θέση της βαθμολογίας να θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να μπουν στην διεκδικήσει μίας θέσης που έδινε το εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ΑΕΚ πριν το ματς ήταν ισόβαθμη στη δεύτερη θέση μαζί με τον Άρη και στο -1 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ κατάφερε με γκολ του Νικολούδη στο 39ο λεπτό να επικρατήσει με 1-0 και να πάρει τη νίκη, η οποία την βοήθησε στη συνέχεια να πιάσει τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία και να κατακτήσει στο τέλος το πρωτάθλημα, καθώς οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν στο μπαράζ της Λεωφόρου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία στον τελευταίο τους αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Να σημειωθεί πως σε αυτό το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, είχαμε άγρια συμπλοκή μεταξύ των παικτών μετά από ένα φάουλ του Ελευθεράκη πάνω στον Μαύρο. Από τις συμπλοκές αποβλήθηκαν οι Νικολούδης και Λιβαθηνός.



2)  Σεζόν 1992-93 ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-1 (Δημητριάδης 1’, Αλεξανδρής 54’, Κοπιτσής 86’ – Βαζέχα 78’ πεν)

Ήταν 4 Απριλίου του 1993. Μεσημέρι πάλι και είχαμε ντέρμπι κορυφής στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ να φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό για την 27η αγωνιστική. Οι «πράσινοι» με τη νίκη τους 4-0 επί της Κορίνθου την προηγούμενη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν για πρώτη φορά στην κορυφή της βαθμολογίας με 61 βαθμούς, καλύπτοντας τη διαφορά - 11 βαθμών που είχαν από την ΑΕΚ τον Δεκέμβρη! Η ΑΕΚ ήταν 2η πριν το ντέρμπι στη βαθμολογία, καθώς είχε χάσει με 4-3 από τον Ιωνικό στη Νίκαια. Πήγε λοιπόν, στο ματς και με ηθικό πεσμένο και με πολλές απουσίες βασικών παικτών, με τον Μπάγεβιτς να ρίχνει στη μάχη τους νέους Κοπιτσή και Τσιάρτα.

Η ΑΕΚ είχε να κερδίσει 10 ολόκληρα χρόνια τον Παναθηναϊκό στη Φιλαδέλφεια! Όμως όλα κύλησαν ιδανικά για το Δικέφαλο. Μόλις στο πρώτο λεπτό, μετά από ασίστ του Τσιάρτα ο Δημητριάδης (ΦΩΤΟ) έκανε το 1-0. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και στο 54’ με τον Αλεξανδρή έκανε το 2-0. Ο Παναθηναϊκός πίεσε και μείωσε με πέναλτι του Βαζέχα στο 78’, όμως ο Χάρης Κοπιτσής με δυνατό σουτ στο 85’ έκανε το τελικό 3-1. Στους πανηγυρισμούς ο μπακ της ΑΕΚ έβγαλε την μπλούζα του και αποβλήθηκε. Η ΑΕΚ πέρασε τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία και πήρε το τέλος το πρωτάθλημα.



3) ΣΕΖΟΝ 1993-94 ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0 (Κοπιτσής 75’, Αλεξανδρής 85’)

Μία χρονιά μετά. Για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος αυτή τη φορά και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 17:30, η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό στη Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ πήρε κι αυτό το πρωτάθλημα και εκείνο το 2-0 ήταν η σφραγίδα μίας τρομερής ομάδας!

Το ματς κυλούσε και ήταν «κολλημένο» στο 0-0. Όμως στο 75’ ο Χάρης Κοπιτσής πήρε τη μπάλα από τα δεξιά, συνέκλινε στον άξονα και με ένα «κεραυνό» με το αριστερό νίκησε τον Βάντσικ κάνοντας το 1-0. Η νίκη «σφραγίστηκε» με γκολ – οβίδα του Αλεξανδρή δέκα λεπτά μετά. Η ΑΕΚ πήρε το «τρίποντο» και αύξησε τη διαφορά της από τον Παναθηναϊκό στους 9 βαθμούς.



4) ΣΕΖΟΝ 2004-05 ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0 (Λυμπερόπουλος 85’)

Ήταν Κυριακή 9 Ιανουαρίου του 2005, στις 19:30 το απόγευμα. Το πρώτο ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟ, στη νέα εποχή της Ένωσης με τη διοίκηση Νικολαϊδη στο τιμόνι και με την Ένωση γηπεδούχο στο ΟΑΚΑ. Άλλες εποχές, με κόσμο και των δυο ομάδων στις εξέδρες. Μπροστά σε 50.000 οπαδούς η ΑΕΚ κερδίζει 1-0 με γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου πέντε λεπτά το φινάλε του ΟΑΚΑ.

Ήταν μεγάλη νίκη για την ΑΕΚ αυτή. Μπορεί να μην έδωσε τίτλο στο τέλος (ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα), όμως ήταν η πρώτη επικράτηση σε ντέρμπι με τη σφραγίδα ενός παίκτη που είχε γράψει ιστορία με τον Παναθηναϊκό, όμως είχε ήδη ξεκινήσει να γράφει με την ΑΕΚ: Του Νίκου Λυμπερόπουλου. Το ματς ήταν γενικά μοιρασμένο. Πριν το 1-0 είχε ακυρωθεί γκολ του Σοάρες για την ΑΕΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε δοκάρι με τον Κωνσταντίνου. Να τονιστεί πως ο κόσμος της ΑΕΚ πριν την έναρξη του αγώνα είχε συγκεντρώσει τρόφιμα σε μία βοήθεια προς τους πληγέντες της νοτιανατολικής Ασίας.



5) ΣΕΖΟΝ 2017-18 ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-0 (Αραούχο 30’, 68’, Γκάλο 52’)

Η ΑΕΚ επιστρέφει στην κορυφή της Ελλάδας κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18. Έγιναν πολλά εκείνη τη σεζόν για να στεφθεί η Ένωση πρωταθλήτρια. Καθοριστικό βαθμολογικά ήταν το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός την 1η Απριλίου του 2018.

Μπροστά σε 30.000 φίλου της η Ένωση επικράτησε 3-0 με δυο γκολ του Αραούχο και ένα του Γκάλο, κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήματα για τον τίτλο, τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε του. Ο αγώνας ήταν αρχικά προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 18 Μαρτίου του 2018, ωστόσο λόγω των γεγονότων της Τούμπας, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είχε διατάξει τη διακοπή του πρωτάθλημα. Στην επιστροφή η ΑΕΚ κέρδισε τον Παναθηναϊκό και διατήρησε τη διαφορά της από τον ΠΑΟΚ.



+1. ΣΕΖΟΝ 2005-06 - Το πιο… τρελό φινάλε σε ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-0 (Λυμπερόπουλος 83’, Τσάνκο 88’, Λάκης 90+1’)

Έχουμε ζήσει πολλά «τρελά» ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού μέσα στο χρόνο. Όμως σαν κι αυτό που έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 2005 στο ΟΑΚΑ πραγματικά ήταν σπάνιο. Ήμασταν μόλις στην 7η αγωνιστική. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν μπει με φιλοδοξίες στο πρωτάθλημα και να το διεκδικήσουν από τον Ολυμπιακό. Μπροστά σε πάνω από 30.000 κόσμου εκείνο το βράδυ της Κυριακής (το ματς ξεκίνησε στις 21:00) η ΑΕΚ κέρδισε με 3-0. Το φινάλε του ήταν συγκλονιστικό για την Ένωση και τον κόσμο της.

Είχε ακυρωθεί γκολ του Γκέκα στο 47’, το ματς πήγαινε προς το 0-0 και στο 83’ ήρθε το κιτρινόμαυρο ξέσπασμα… Ο Λυμπερόπουλος σκοράρει ξανά εις βάρος της πρώην ομάδας του και κάνει το 1-0 στο 83’ και πέντε λεπτά μετά έρχεται το απίθανο γκολ του Τσάνκο λίγο κάτω από τη σέντρα, αφήνοντας… άναυδους τους πάντες (ίσως ακόμα και τον ίδιο) και περισσότερο τον τότε τεχνικό του Παναθηναϊκού, Αλμπέρτο Μαλεζάνι! Το 2-0 για την ήρθε στο 88’ με τον Σουηδό χαφ και το… κερασάκι έβαλε ο Λάκης στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Όλοι θυμούνται αυτό το παιχνίδι και όσοι ήταν μέσα στο ΟΑΚΑ εκείνο το βράδυ δεν θα ξεχάσουν ποτέ το τρελό πάρτι που είχε στηθεί εκείνο το 8λεπτο των γκολ και στο φινάλε του ματς.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0