Football Talk

Εθνική Ελλάδος: Οι πόθοι, οι εφικτοί και οι Έλληνες

Εθνική Ελλάδος: Οι πόθοι, οι εφικτοί και οι Έλληνες
Η ΕΠΟ ψάχνει τον άνθρωπο που θα καταφέρει να οδηγήσει την Εθνική ομάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και το BN Sports κάνει μια πρώτη εκτίμηση των δεδομένων με τις περιπτώσεις των υποψηφίων προπονητών.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Η Εθνική Ελλάδος βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ και ήδη έχουν ακουστεί και τα πρώτα ονόματα με αυτό του Μανόλο Χιμένεθ να είναι αυτό που δείχνει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ΕΠΟ για την επόμενη ημέρα στον πάγκο της «γαλανόλευκης». Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως ο Ισπανός παίζει μόνος του, αφού όπως είναι λογικό στην Ομοσπονδία θα εξετάσουν και άλλες λύσεις πριν αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα προσπαθήσει να οδηγήσει την Εθνική ομάδα στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση, στο Euro του 2024.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του επόμενου προπονητή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η Εθνική έχει συμπληρώσει ήδη επτά χρόνια μακριά από μια μεγάλη διοργάνωση και άλλη μια αποτυχία θα μας επιστρέψει σε εποχές που η αλήθεια είναι ότι τις είχαμε ξεχάσει και δεν μας φέρνουν καθόλου καλές αναμνήσεις. Η επιλογή του αντικαταστάτη του Ολλανδού τεχνικού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το background του,  το έργο του αλλά και το οικονομικό. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι και το τι έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας όσον αφορά τα κριτήρια του νέου προπονητή.

Θα είναι κάποιος Έλληνας ο οποίος γνωρίζει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο ή έστω κάποιος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας κάτι που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί μεγάλο χρόνο προσαρμογής ή θα προτιμηθεί μια λύση ενός προσώπου που ναι μεν δεν έχει καμία σχέση με τα τεκταινόμενα του δικού μας ποδοσφαίρου, αλλά θα είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να επιβληθεί σε ποδοσφαιριστές και παράγοντες αφήνοντας μακριά από την Εθνική την όποια πιθανή τοξικότητα μπορεί να προκληθεί σε συλλογικό επίπεδο. Άλλωστε, αυτό το φαινόμενο το έχουμε συναντήσει αρκετές φορές με την Εθνική Ελλάδος να είναι πάντα το θύμα.

Προπονητές πάντως υπάρχουν και είναι αρκετοί που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναζήτηση της επόμενης ομάδας και μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο Euro. Ας πάμε να δούμε ορισμένους από αυτούς και το κατά πόσο είναι εφικτή η πρόσληψή τους.

Οι ανέφικτοι

Υπάρχει μια κατηγορία προπονητών που η πρόσληψη τους θα μπορούσε να επαναφέρει τον ενθουσιασμό για την Εθνική σε όλα τα επίπεδα, προπονητές που μόνο με την παρουσία τους στον πάγκο θα έδειχνε τις φιλοδοξίες της Ομοσπονδίας για την επόμενη ημέρα. Προπονητές από το πάνω ράφι που για να πειστούν θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο τόσο στο οικονομικό όσο και στο αγωνιστικό ώστε να γίνει η υπέρβαση και να πειστούν να αναλάβουν. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν προπονητές του μεγέθους του Ερνέστο Βαλβέρδε ο οποίος και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας είναι και τον σεβασμό όλων – ανεξαρτήτου αντιπάλου- έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια που βρέθηκε στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Βέβαια, η περίπτωση του είναι ένα άπιαστο όνειρο αν σκεφτεί κανείς πως το όνομα του Βάσκου τεχνικού βρέθηκε στην λίστα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από λίγες ημέρες. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν στα πλάνα του Θοδωρή Ζαγοράκη όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ, αλλά δύσκολα επίσης μπορεί να προχωρήσει η περίπτωσή του. Και αυτό γιατί πρώτον δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Πορτογαλία η οποία το Μάρτιο θα δώσει την μάχη στα πλέι οφ για ένα εισιτήριο στο Μουντιάλ. Ακόμα και αν η παρέα του Ρονάλντο μείνει εκτός και ο Σάντος αποχωρήσει δύσκολα θα μπορέσει η τωρινή ΕΠΟ να τον πείσει ακόμα και αν μπει στην διαδικασία να τον περιμένει μέχρι τα μέσα του 2022.

santos_2.jpg

Οι προσιτοί

Σε αυτή την κατηγορία είναι προπονητές που μπορούν να αποτελέσουν επιλογές της ΕΠΟ, προπονητές που δεν θα αντιμετωπίσεις ανυπέρβλητα εμπόδια για να τους πείσεις να έρθουν στην Ελλάδα να αναλάβουν. Προπονητές που είναι μέσα στο οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας αλλά και παράλληλα δεν θα χρειαστούν μεγάλο χρόνο προσαρμογής. Τέτοιοι προπονητές είναι ο Μανόλο Χιμένεθ με τον πρώην τεχνικό της ΑΕΚ να εξετάζεται ήδη για την θέση. Για τον Ισπανό τεχνικό η χώρα μας πλέον είναι κάτι σαν δεύτερη πατρίδα του, γνωρίζει καλά πρόσωπα και καταστάσεις και δεν χρειαστεί μεγάλο χρόνο προσαρμογής.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και άλλα δύο ονόματα προπονητών που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τους Γκατούζο και Μίτσελ, δύο άνθρωποι που κουβαλάνε βαριά ιστορία από την παρουσία τους σε Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας παράλληλα και την ελληνική εμπειρία από την παρουσία τους στον πάγκο των ΟΦΗ και Ολυμπιακού. Και οι δύο αυτή την στιγμή είναι σε αναζήτηση της επόμενης επαγγελματικής στέγης μετά το τέλος της συνεργασίας τους με Νάπολι και Χετάφε αντίστοιχα. Και για τους δύο ο πάγκος της Εθνικής είναι ελκυστικός, γνωρίζουν την ελληνική νοοτροπία, είναι προσωπικότητες που θα μπορούσαν να επιβληθούν και θα είχαν και την εκτίμηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων.

jimenes.jpg

Οι Έλληνες

 Υπάρχουν πολλές φωνές που θεωρούν πως ίσως ήρθε η ώρα η Εθνική Ελλάδος να πορευτεί με Έλληνα προπονητή. Ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν αξιόλογοι και κυρίως διαθέσιμοι αυτή την στιγμή που μιλάμε. Προπονητές όπως ο Γιώργος Δώνης αλλά και ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος είναι αυτή την στιγμή ελεύθεροι έχοντας εμπειρία τόσο από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες όσο και από το εξωτερικό. Μάλιστα, όσον αφορά τον Γιώργο Δώνη δημοσιεύματα τον ήθελαν τον προηγούμενο μήνα να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ το όνομα του Ουζουνίδη ήταν και στην λίστα της Εθνικής Ουκρανίας μετά την αποχώρηση του Αντρέι Σεφτσένκο. Την ίδια ώρα φήμες θέλουν και τον Τραϊανό Δέλλα να αποτελεί μία από τις περιπτώσεις που μπορεί να εξεταστεί με λιγότερες πάντως πιθανότητες σε σχέση με τους άλλους δύο Έλληνες προπονητές.

ouzounidis_1.jpg

Το σίγουρο είναι ότι η όποια επιλογή του επόμενου ομοσπονδιακού τεχνικού που θα γίνει να έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορέσουν να δώσουν εκείνη την ώθηση που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να μην πάει άλλη μια προσπάθεια στο βρόντο και να επιστρέψει εκεί που θα έπρεπε να ανήκει. Στις κορυφαίες διοργανώσεις με αντιπάλους τις καλύτερες Εθνικές ομάδες.    

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0