Football Talk

Η «Χρυσή Μπάλα» γράφει Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: Εκπροσωπούνται στην πρώτη τριάδα για 17η σερί φορά!

Η «Χρυσή Μπάλα» γράφει Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα:  Εκπροσωπούνται στην πρώτη τριάδα για 17η σερί φορά!
Η «Χρυσή Μπάλα» για 7η φορά στα χέρια του Λιονέλ Μέσι. Το όνομα της Μπαρτσελόνα γραμμένο δίπλα στον νικητή -έστω και κατά το ήμισυ- και για 17η σερί φορά, είτε οι «μπλαουγκράνα», είτε η Ρεάλ Μαδρίτης, εκπροσωπούνται στην πρώτη τριάδα της συγκεκριμένης τιμητικής διάκρισης!
Τα κατορθώματα του Λιονέλ Μέσι, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 δεν πέρασαν απαρατήρητα. Η 7η «Χρυσή Μπάλα» ήρθε στα χέρια του και επιβεβαιώσε τον... κανόνα που έχει σχηματιστεί ως προς τη συγκεκριμένη τιμητική διάκριση: την παρουσία του ονόματος της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ Μαδρίτης, στην πρώτη τριάδα!

Προφανώς, η παρουσία του διπόλου Μέσι-Κριστιάνο Ρονάλντο, έπαιξε τον ρόλο της. Άλλωστε, οι 11 τελευταίες κατακτήσεις τους ανήκουν, με τον μόνο που κατάφερε και «έσπασε» την κυριαρχία του Αργεντίνου και του Πορτογάλου, να είναι ο Λούκα Μόντριτς το 2018.

Για να εντοπίσει κανείς την πρώτη τριάδα της «Χρυσής Μπάλας» χωρίς εκπροσώπους της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα πρέπει να φτάσει στο 2003, όταν νικητής αναδείχθηκε ο νυν αντιπρόεδρος της Γιουβέντους, Πάβελ Νέντβεντ. Ο Τιερί Ανρί της Άρσεναλ είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση, ενώ την τριάδα συμπλήρωνε ο Πάολο Μαλντίνι της Μίλαν. 

Ωστόσο, η κυριαρχία αυτή δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Πριν την «ηγεμονία» των Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και την... παρένθεση Μόντριτς, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης είχαν δει παίκτες τους, δώδεκα ακόμα φορές, να σηκώνουν τη «Χρυσή Μπάλα»!

Για να γίνει αντιληπτό το κατόρθωμα, από τις 64 φορές που δόθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος, τις 24 κατέληξε στα χέρια τους! Το ποσοστό αγγίζει το 35% και προφανώς κρίνεται τεράστιο ως επίτευγμα. Αν εξετάσουμε μόνο τη συμμετοχή στην πρώτη τριάδα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού έχουν εκπροσωπηθεί 41 φορές από κάποιον παίκτη τους, δηλαδή περισσότερες έξι στις δέκα περιπτώσεις!
 
Ακραίοι αριθμοί, αλλά άκρως ενδεικτικοί της επιρροής των δύο ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Να βρίσκεται στις τάξεις είτε της μίας, είτε της άλλης ομάδας, ο καλύτερος παίκτης του κόσμου 24 (!) φορές; Αγγίζει τα όρια του μυθικού επιτεύγματος, αλλά όταν αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε δεκαετία -πλην αυτής του '80- υπήρξε νικητής της «Χρυσής Μπάλας» που φορούσε τη μία ή την άλλη φανέλα, μάλλον οι αριθμοί... βγαίνουν!

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0