Football Talk

Η ΑΕΚ έχει αδυναμίες, αλλά παλεύει, μοχθεί και δεν συμβιβάζεται!

Η ΑΕΚ έχει αδυναμίες, αλλά παλεύει, μοχθεί και δεν συμβιβάζεται!
Η ΑΕΚ έβγαλε μέταλλο και προσωπικότητα στην έδρα του ΠΑΣ παίρνοντας μία σημαντικότατη νίκη, παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο στο τελευταίο 10λεπτο – Τι θα δώσει αυτό το «τρίποντο» για τη συνέχεια, τα κακώς κείμενα και η πίστη στην ομάδα που φτιάχνει ο Γιαννίκης.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Έχεις φέρει ισοπαλία με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, έχοντας δεχθεί δύο γκολ από τη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος. Συνεχίζεις με ήττα από τον Ολυμπιακό μέσα στο ΟΑΚΑ δεχόμενη γκολ στο πρώτο λεπτό. Στη συνέχεια δε σου δίνει πέναλτι και δέχεσαι το 1-2 στην αμέσως επόμενη φάση. Τελικά χάνεις, αφού πρώτα πήγες να το γυρίσεις από 1-3 σε 3-3. Πηγαίνεις μετά στα Γιάννενα, να παίξεις απέναντι σε μία ομάδα που έβαλε 5 γκολ στον Άρη την προηγούμενη αγωνιστική μέσα στο σπίτι του και που έχει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και δέχεσαι γκολ με πέναλτι στο… 15ο δευτερόλεπτο! Κι όμως, μετά απ’ όλα αυτά που έχει βιώσει η ΑΕΚ μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να φύγει νικήτρια από τους «Ζωσιμάδες» γυρίζοντας το παιχνίδι και παίζοντας, κατά διαστήματα, ένα ποδόσφαιρο απόλυτης κυριαρχίας, ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Το άσχημο ξεκίνημα και η προσωπικότητα

Η ΑΕΚ, λοιπόν, έμεινε πίσω στο σκορ και στα Γιάννενα πολύ γρήγορα. Όμως δείχνει πως πλέον η ομάδα έχει παίκτες με προσωπικότητα. Η περσινή και η προπέρσινη ΑΕΚ το πιο πιθανό ήταν να την έπαιρνε από κάτω και να έχανε… σβηστά, χθες. Όπως και με τον Ολυμπιακό έτσι και χθες η ισοφάριση ήρθε πολύ γρήγορα. Στο 15’ με τον Ολυμπιακό ισοφάρισε ο Αραούχο, στο 9’ με τον ΠΑΣ ο Άμραμπατ. Χθες, ο ΠΑΣ έδωσε χώρο στην ΑΕΚ, της έδωσε τη μπάλα και προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα και με βαθιές μπαλιές στην πλάτη της με τον εξαιρετικό και γρήγορο Περέα (αυτό το παιδί αν καταφέρει και βελτιώσει τα τελειώματά του μπορεί να σταθεί σε μεγάλη ομάδα και εννοείται δεν θα με χαλούσε να μπει στο ρόστερ της ΑΕΚ…) να δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η ΑΕΚ πάντως, αν εξαιρέσουμε, το δεύτερο ημίχρονο μέχρι το 75’, ήξερε τι να κάνει τη μπάλα. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, η ομάδα είχε σωστή κυκλοφορία, απέναντι σε έναν ΠΑΣ που έπαιζε 4-4-2 και με διπλή ζώνη άμυνας. Οι Μισελέν και Μοχαμάντι ανέβαιναν μπροστά, έδιναν πλάτος στο γήπεδο και βοηθούσαν στην ανάπτυξη. Δεν είδαμε το… τέλειο ποδόσφαιρο, όμως για τη φάση που είναι τώρα η ομάδα ήταν θετικό. Είχε τεράστιες χαμένες ευκαιρίες με τον απίστευτο Λοντίγκιν να κρατάει το 1-1 στο πρώτο 45λεπτο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε σοβαρό θέμα στην ανάπτυξη και στην κίνηση χωρίς τη μπάλα. Δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα πίσω, όμως δεν έφτιαχνε και φάσεις. Μέχρι να γίνουν οι αλλαγές. Ρίσκαρε ο Γιαννίκης, βάζοντας τον κουρασμένο Μάνταλο δεύτερο κεντρικό χαφ, ώστε να γυρίσει το σύστημα σε 4-4-2. Εκεί ο ΠΑΣ αναθάρρησε. Όταν πέρασε όμως τον «φρέσκο» Σάκχοφ στο ματς, αντί του Μάνταλου στο 79’ όλα άλλαξαν. Η ΑΕΚ έβαλε στα… δίχτυα τον ΠΑΣ στο τελευταίο 10λεπτο. Έδειξε η ομάδα ότι δεν θα συμβιβαζόταν με τίποτα λιγότερο από τους τρεις βαθμούς. Αυτή η πίεση, αυτή η διάθεση, αυτή η πίστη, αυτό το γκολ στο 90’ είναι οδηγός για το μέλλον… Μία φιλοσοφία που πρέπει να έχει πάντα και σε κάθε ματς η ΑΕΚ, παίρνοντας μία νίκη νταηλίκι μέσα σε μία δύσκολη έδρα, απέναντι σε έναν εξαιρετικό αντίπαλο.

Ο Τσούμπερ, οι αλλαγές και οι αδυναμίες

Η ΑΕΚ πήρε πράγματα από παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Δεν πήρε ξανά από τον Τσούμπερ. Ένα ακόμη ματς σερί που ο Ελβετός είναι ο αδύναμος κρίκος. Θα ξαναπάρει τα πάνω του φυσικά ο άνθρωπος. Είναι δεδομένο. Ομως ίσως θα ήταν καλό να τον δούμε και πιο κεντρικά σε κάποια σημεία των αγώνων. Οι αλλαγές βοήθησαν, λοιπόν. Και ο Γκαρσία βοήθησε και ο Σάκχοφ βοήθησε και ο Καρίμ έδωσε μία ζωντάνια. Το πρόβλημα που έβγαλε χθες η ΑΕΚ ήταν στο αμυντικό κομμάτι και στις μπαλιές που «έφαγε» στην πλάτη της άμυνας. Και ο Βράνιες και ο Μήτογλου είχαν θέματα. Όμως και οι δυο παρά τις αδυναμίες , είχαν πάθος και διάθεση, παλεύοντας κάθε φάση. Δεν βλέπεις αδιαφορία από κανέναν ποδοσφαιριστή. Επίσης, για να μη τα ρίχνουμε όλα στα στόπερ, για τις βαθιές μπαλιές, η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση. Έπρεπε οι επιθετικοί να μάρκαραν πιο σωστά και να πίεζαν τους αμυντικούς του ΠΑΣ που έψαχναν με 40αρες μπαλιές τον Περέα, κατά κύριο λόγο. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι τα στημένα. Η ΑΕΚ κέρδισε και χθες πάρα πολλά κόρνερ. Δεν εκμεταλλεύτηκε κανένα απ’ όσα χτύπησε ο Μάνταλος. Προς το τέλος του αγώνα όταν τα εκτέλεσε ο Γκαρσία από δεξιά με αντίθετο πόδι, βγήκαν τρεις φάσεις. Δεν λέω να μην εκτελεί τα στημένα ο Μάνταλος, όσο είναι στο ματς. Πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα είναι εξάλλου. Όμως δεν θα ήταν κακό να υπάρχει και ένας ακόμη παίκτης, όσο είναι ο Μάνταλος μέσα, που να παίρνει μερικά κόρνερ ή φάουλ.

Ο Γιαννίκης και τα πράγματα που βλέπει

Το πολύ θετικό για την ΑΕΚ και το κομμάτι που δίνει μεγάλη ελπίδα για το μέλλον είναι πως ο Γιαννίκης ξέρει τα κακώς κείμενα της ομάδας και τις αδυναμίες της. Δεν έχει διαβάσει τίποτα λάθος και προσπαθεί μέσα από την τακτική να τα διορθώσει. Και τα διορθώνει! Μπορεί πολλοί να θέλουν να παίζει τώρα η ΑΕΚ το ποδόσφαιρο της… Μάντσεστερ Σίτι. Δεν γίνονται αυτά. Η ΑΕΚ έχει πλάνο στο παιχνίδι της που δεν βγαίνει στο 100% γιατί ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς και λείπουν παίκτες από το ρόστερ που μπορούν να το βγάλουν σωστά στο γήπεδο. Ένας κεντρικός χαφ τον Γενάρη επιπέδου… Μαντί Καμαρά, όπως και ένας κεντρικός αμυντικός ηγέτης να καθοδηγεί το σύστημα από πίσω θα είναι… κερασάκια στο παιχνίδι της ΑΕΚ κι αυτοί που μπορούν να δέσουν αρμονικά στο ωραίο ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο Γιαννίκης.

Δεν ξέρω αν είναι έτοιμη η ΑΕΚ για το φετινό πρωτάθλημα. Δεδομένα ωστόσο έχει κάνει βήματα προόδου. Ο Ολυμπιακός δείχνει πιο σταθερός και είναι λογικό, αφού έχει τον ίδιο προπονητή 3,5 χρόνια τώρα. Αυτό που ξέρω και φαίνεται είναι πως η ΑΕΚ δουλεύει, προοδεύει σιγά – σιγά κι ενώ έχει και τους διαιτητές να την παίζουν… κόντρα, καταφέρνει και βγάζει χαρακτήρα στα παιχνίδια της, είτε τα κερδίζει, είτε όχι. Με ηρεμία, σοφία, πίστη, χρόνο και τις απαραίτητες προσθήκες τον Γενάρη ή το καλοκαίρι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε όμορφα πράγματα στο χορτάρι. Το μόνο σίγουρο είναι πως και το φετινό πρωτάθλημα έχει πάρα πολύ δρόμο. Ο Ολυμπιακός δείχνει και είναι πιο μπροστά, όμως η ΑΕΚ με νίκες όπως η χθεσινή πρέπει να το πιστέψει περισσότερο… Οι παίκτες, στο χρονικό σημείο που είναι τώρα, το παλεύουν όσο μπορούν. Με τα στραβά και τα σωστά τους δεν τα παρατούν. Θα έρθουν κι άλλοι χαμένοι βαθμοί στην πορεία, λογικά. Η πίστη όμως όλων και η θετική αύρα που πρέπει να πάρει αυτή η παρέα, θα είναι η καλύτερη… μεταγραφή. Το χειροκρότημα και η στήριξη του κόσμου μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, ήταν η… μισή νίκη στα Γιάννενα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0