Football Talk

Τα 5+1 ντέρμπι του ΠΑΟΚ - Άρης που δεν γίνεται να ξεχαστούν: Από την πεντάρα του 1975, στο «πάρτι» του Χαριστέα και στη «μάχη» για τα κιτρινόμαυρα! (video)

Τα 5+1 ντέρμπι του ΠΑΟΚ - Άρης που δεν γίνεται να ξεχαστούν: Από την πεντάρα του 1975, στο «πάρτι» του Χαριστέα και στη «μάχη» για τα κιτρινόμαυρα! (video)
Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης είναι προ των πυλών με την «καυτή» Τούμπα να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια ακόμη αναμέτρηση ανάμεσα στους μονομάχους της πόλης. Το BN Sports σας θυμίζει 5+1 αγώνες ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη που έχουν χαραχτεί στην μνήμη και των δύο συλλόγων και όχι άδικα...  
 
Σχετικά Άρθρα
Το ΠΑΟΚ - Άρης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ελλάδας που πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων... Πόσω μάλλον όταν οι δύο μονομάχοι έχουν πληγωμένο εγωισμό, προέρχονται από ήττες στο πρωτάθλημα και δεν σκέφτονται άλλο αποτέλεσμα, πλην της νίκης. Ραζβάν Λουτσέσκου και Άκης Μάντζιος γνωρίζουν καλά πως πιθανή απώλεια θα προκαλέσει εκ νέου τριγμούς στη θέση τους και το τρίποντο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο μεν ΠΑΟΚ το χρειάζεται για να διατηρήσει την απόσταση από την κορυφή, ο δε Άρης για να «κατεβάσει» τη διαφορά, να πλησιάσει την πεντάδα και να βρει ξανά την ηρεμία.
Το BN Sports κάνει μια μικρή αναδρομή και σας θυμίζει τα 5+1 καλύτερα ντέρμπι που έγιναν στην Τούμπα, συν την αναμέτρηση που καθόρισε τα χρώματα των δύο ομάδων!

ΠΑΟΚ - Άρης 5-0  (16/2/1975)    

Η μεγαλύτερη νίκη ενός εκ των δύο ήταν αυτή στις 16 Φεβρουαρίου του 1975. Το παιχνίδι διεξήχθη μπροστά σε περισσότερους από 36.000 θεατές. Τα προγνωστικά δίνανε μεν νίκη του ΠΑΟΚ αλλά με σθεναρή αντίσταση από την πλευρά του Άρη. Κανείς δεν περίμενε και από τις δύο πλευρές ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν 5-0 για τους γηπεδούχους.  
Η αρχή έγινε στο 23ο  λεπτό όταν ο Παρίδης, μετά από συνδυασμό των Κούδα-Σαράφη, πλάσαρε ιδανικά τον τερματοφύλακα του Άρη, Γάκη και έγραψε το 1-0. Μετά από μόλις 4 λεπτά (27ο λεπτό) ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την αναμπουμπούλα στα «καρέ» του Άρη και με τον Κούδα έγραψε το 2-0. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα ημιχρόνου.  
Για τον Άρη τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη. Η απόδοση της ομάδας ήταν προβληματική με συνέπεια στο δεύτερο μέρος να καταρρεύσει. Με ηγέτη τον Γιώργο Κούδα ο ΠΑΟΚ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς να πατήσει «φρένο».  
Αρχικά στο 52΄ ο «Μεγαλέξανδρος» του Ελληνικού ποδοσφαίρου έκανε το 3-0 και στο 66΄, μετά από σέντρα-φάουλ έδωσε ασίστ στον Τσιλιγκιρίδη για το 4-0. Ο Κούδας είχε κέφια και πήρε από το χέρι τον ΠΑΟΚ στην μεγάλη νίκη επί του Άρη, ενώ το τελικό 5-0 έκανε ο Σταύρος Σαράφης μετά από την 2η ασίστ του Κούδα, μέσα σε αποθέωση από τους περίπου 40.000 οπαδούς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία του ΠΑΟΚ.

αρχείο_λήψης_1_1.jpg

ΠΑΟΚ - Άρης 1-4 (29/8/1998)  

Στο ιστορικό 1-4 της 29ης Αυγούστου 1998, η Ελλάδα γνώρισε τον Άγγελο Χαριστέα, όταν μόλις στα 18 του οδηγούσε τον Άρη σε επιβλητική νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, μια από τις μεγαλύτερες για τους «κιτρινόμαυρους» εκτός έδρας.  
Ο Άρης αντιμετώπιζε τον Δικέφαλο για τη 2η αγωνιστική και ο Γιώργος Φοιρός είχε την έμπνευση να δώσει την «κρυάδα» του ντέρμπι στον Σερραίο επιθετικό, τον οποίο πίστευε... έμπρακτα. Επιλογή, η οποία ευθυνόταν -εν πολλοίς- για τον νικητή της βραδιάς και παράλληλα καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του Χαριστέα. Δύο γκολ (15’, 54’), αποβολή μετά το δεύτερο τέρμα του για τον πανηγυρισμό του και βασικός πρωταγωνιστής του θριάμβου στην Τούμπα, υπό το βλέμμα 8.000 φίλων της ομάδας.  
Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 63΄ μετά από σέντρα του Μπάντοβιτς από τα δεξιά, με κεφαλιά του νεοεισελθόντα Καφέ, όμως δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολλή ώρα καθώς στο 68΄ μετά από τραγικό λάθος του Μιχόπουλου σε γύρισμα του Κουλακιώτη, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για το 1-3. Λίγα λεπτά μετά, στο 73’, έπειτα από φοβερό συνδυασμό Φλόρες-Κένεντι, η μπάλα έφτασε στον Πανόπουλο και εκείνος ολοκλήρωσε τον θρίαμβο του Άρεως και το τελικό 1-4!  

 

ΠΑΟΚ - Άρης 0-1 (30/10/2010)  

Το τελευταίο διπλό του Άρη απέναντι στον ΠΑΟΚ έγινε πριν από 11 χρόνια! Με γκολ του ασταμάτητου Χαβίτο στο 76', και μαέστρο τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ ο Άρης έφυγε τότε νικητής από την Τούμπα μετά από 12 χρόνια...  
Ποιά ήταν η διαφορά των δύο ομάδων που έκρινε το ματς; Ο μεν Άρης είχε πλάνο (ήταν προσεκτικός στην άμυνα και μετά το 60' αιφνιδίασε κάνοντας την επίθεσή του) το οποίο ακολούθησε κατά γράμμα, αλλά και έναν καταπληκτικό... στρατηγό (Κούπερ), ενώ ο ΠΑΟΚ προσπάθησε απλά με πάθος και τσαμπουκά να κερδίσει χωρίς να ξέρει το πως και το γιατί.
Έντεκα παίκτες που πήγαιναν από 'δω και από 'κει, χωρίς σχέδιο ήταν η εικόνα του ΠΑΟΚ. Και μέσα σ' όλα αυτά βάλτε και τις «εμπνεύσεις» του Παύλου Δερμιτζάκη, που έκοψαν στα δύο την ομάδα και διευκόλυναν τον Άρη. Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν σαφώς καλύτεροι και άξιζαν εκείνη τη νίκη, αλλά και περισσότερα γκολ.  

ΠΑΟΚ - Άρης 4-1 (30/9/2012)   

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» διέλυσε τον Άρη, σε μια αναμέτρηση που οι φιλοξενούμενοι δεν θέλουν να θυμούνται και που το 4-1 μοιάζει λίγο... Μετά το πρώτο δεκάλεπτο ο ΠΑΟΚ είχε κυριαρχήσει  πλήρως, σε ένα παιχνίδι που πήρε το προβάδισμα στο 12' με «κεραυνό» του Λόρενς και εδραίωσε τη νίκη του μέχρι το 30', όταν προηγούνταν ήδη με 3-0 χάρη σε άλλα δύο τέρματα που σημείωσαν οι Κατσικάς και Φωτάκης.  
Στο 38' ο Άρης έχασε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Καπετάνος έπιασε την κεφαλιά, όμως, ο Γλύκος με εντυπωσιακή επέμβαση έδιωξε κόρνερ. Μετά την εκτέλεσή του η μπάλα έφτασε στον Αγκάνθο, ο οποίος από κοντά στο 39' μείωσε σε 3-1. Η χαρά των «κιτρινόμαυρων» δεν κράτησε για πολύ, αφού στο 41' ο Κλάους «προειδοποίησε» με σουτ που μπλόκαρε ο Βελλίδης και στο 43' με βολέ πέτυχε σπάνιας ομορφιάς γκολ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του ΠΑΟΚ.
Φυσικά δεν έλειψαν οι εντάσεις... Στις καθυστερήσεις δέχτηκαν κόκκινη κάρτα οι Κατσικάς, Λόρενς και Γιαννιώτας, ενώ αποβλήθηκε και ο Δώνης, μετά από σοβαρά επεισόδια στην λήξη του αγώνα στην φυσούνα.

ΠΑΟΚ - Άρης 2-2 (7/3/2021)  

Δεν θα μπορούσε να λείπει μια πολύ πρόσφατη αναμέτρηση των δύο καθώς ήταν ένα ντέρμπι που τίμησε τον χαρακτηρισμό του! ΠΑΟΚ και Άρης πήραν από έναν βαθμό εκείνο το βράδυ στην Τούμπα, αλλά το τελικό 2-2 άφηνε σαφώς δυσαρεστημένους τους «κιτρινόμαυρους», καθώς μέχρι το 87’ ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0, έχοντας αφήσει τους γηπεδούχους ουσιαστικά χωρίς φάσεις.
Ο Μπερτόγλιο στο 26’ άνοιξε το σκορ και ο Μάνος στο 69’ είχαν διαμορφώσει το προβάδισμα δύο τερμάτων για τους φιλοξενούμενους, αλλά οι παίκτες του Πάμπλο Γκαρσία δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και συγκεκριμένα ο Ίνγκασον. Ο Ισλανδός που στα τελευταία λεπτά του αγώνα έπαιξε ως φορ, μείωσε σε 2-1 στο 87’ από κακή απομάκρυνση του Ρόουζ, ενώ στο 92’ κέρδισε το πέναλτι από τον Μπουσέ, που τον βρήκε στο κεφάλι στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα. Ο Βιεϊρίνια ανέλαβε την εκτέλεση διαμορφώνοντας το τελικό σκορ στο 94’.

ΠΑΟΚ - Άρης 2-5 (9/8/1925)

Στις 9 Αυγούστου του 1925 οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης έδιναν ένα από τα πλέον ιστορικά μεταξύ τους ντέρμπι, καθώς ο νικητής θα κατοχύρωνε τα κιτρινόμαυρα. Ο νικητής ήταν ο Άρης (με 5-2) και έτσι στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ άλλαξε χρώματα και πήρε τα ασπρόμαυρα, τα οποία φοράει μέχρι σήμερα.
Το ντέρμπι Άρης και ΠΑΟΚ έχει τις ρίζες του από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 με τους «κιτρινόμαυρους» να εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους γηγενείς και την αστική τάξη και τους «ασπρόμαυρους» το προσφυγικό στοιχείο της πόλης. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (1924). Από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα (1926) ο ΠΑΟΚ.
Ο Άρης είχε ιδρυθεί από το 1914 και είχε ως χρώματα τα «κιτρινόμαυρα», όμως τα ίδια χρώματα έφερε και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η κόντρα των δύο ομάδων μεγάλωσε όταν τέσσερις Κωνσταντινουπολίτες ποδοσφαιριστές του Άρη (Βεντουρέλης, Αρμάς, Πάγκαλος, Μαλτζέζος) άλλαξαν στρατόπεδο και πήγαν στην ΑΕΚΘ. Επί προσθέτως και ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ τόνιζε χαρακτηριστικά πως «δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλη μερακλή».
Τελικά το 1925, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ αποφάσισαν πως δεν γίνεται δύο ομάδες από την ίδια πόλη να φέρουν τα ίδια χρώματα και έτσι αποφάσισαν να δώσουν φιλικό παιχνίδι, με τον νικητή να παίρνει μία για πάντα τα κιτρινόμαυρα. Θα πρέπει να τονιστεί πως εκείνη την εποχή τα φιλικά μεταξύ των δύο ομάδων είχαν την ίδια σημασία με τους επίσημους αγώνες.

Αγωνίστηκαν στο γήπεδο του Ηρακλή, με την ατμόσφαιρα του ματς να είναι ηλεκτρισμένη από το πρώτο λεπτό. Παρότι ο Άρης ήταν πιο έμπειρη ομάδα, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που κατάφερε να αιφνιδιάσει, περνώντας μπροστά στο σκορ με 0-2. Ο Άρης κατάφερε γρήγορα να ισοφαρίσει με τις δύο ομάδες να τελειώνουν το πρώτο ημίχρονο με 2-2.
Στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης μίλησε η εμπειρία του Άρη, ο οποίος τελικά κέρδισε με 5-2 και κατοχύρωσε τα χρώματα, τα οποία φοράει μέχρι και σήμερα!

paok-aris-1925-e1613837181606.jpg

IMG_2088.jpg

Ευτυχία Γιαπουτζή

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0