Football Talk

«Φάκελος» προπονητής: Τα πέντε ονόματα που ακούγονται για τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας

«Φάκελος» προπονητής: Τα πέντε ονόματα που ακούγονται για τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας

Ο πάγκος της Εθνικής Ελλάδας έμεινε ορφανός μετά την αποχώρηση του Τζον Φαν’τ Σχιπ και ήδη οι άνθρωποι της ΕΠΟ έχουν βγει στην αγορά για την αντικατάστασή του. Το BN Sports σκιαγραφεί τα πέντε πρόσωπα που έχουν ακουστεί πως «παίζουν» για τη συγκεκριμένη θέση.

Σχετικά Άρθρα

`Ένας χαμός επικρατεί στις τάξεις της ΕΠΟ μετά την… ανακοίνωση του Τζον Φαν’τ Σχιπ από το Instagram, πως δεν θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας. Ο Ολλανδός τεχνικός μπορεί να είχε φτάσει ένα βήμα από την ανανέωση του συμβολαίου του, ωστόσο η στάση της ομοσπονδίας άλλαξε μετά την ισοπαλία με το Κόσοβο. Τελικά, οι δύο πλευρές έφτασαν σε… διαζύγιο και ο «γαλανόλευκος» πάγκος έμεινε ορφανός.

Ήδη, έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα που είναι υποψήφια για την άκρη του πάγκου, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως η ΕΠΟ θα επιλέξει κάποιον από αυτούς. Ωστόσο, είναι έξι ονόματα που παίζουν αρκετά στα ελληνικά ρεπορτάζ και δεν αποκλείεται να δούμε κάποιον από αυτούς ως αντικαταστάτες του Ολλανδού προπονητή. Το BN Sports σας τους δίνει στο… πιάτο.

Τραϊανός Δέλλας

Σε σχέση με τους υπόλοιπους, ο Τραϊανός Δέλλας βρίσκεται στην λίστα, όχι μόνο για τις προπονητικές ικανότητές του αλλά και την προσφορά του ως ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα. Ο 45χρονος κόουτς ήταν από τους βασικούς πυλώνες στην κατάκτηση του EURO 2004 και έχει μπει στην προπονητική αρκετά δυναμικά. Συγκεκριμένα, πήρε την ΑΕΚ και την έφερε πίσω στην πρώτη κατηγορία μετά τον υποβιβασμό της, ενώ στη συνέχεια, διετέλεσε προπονητής του Ατρομήτου.

Έμεινε για σχεδόν ένα χρόνο, πριν αναλάβει τα ηνία του Παναιτωλικού σε δύο διαφορετικές θητείας. Συνολικά έχει 88 νίκες στην προπονητική του καριέρα σε 159 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο από τον περασμένο Ιούνιο είναι ελεύθερος και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Είχε προτάσεις, όμως καμία δεν τον ικανοποίησε, με την Εθνική να αποτελεί μία πρόκληση που θα ήθελε να αντιμετωπίσει.

dellas_1.jpg

Γιώργος Δώνης

Το όνομά του έχει παίξει πιο «έντονα» από κάθε άλλο Έλληνα τεχνικό. Ίσως επειδή αποτελεί από τους κορυφαίους της χώρας μας. Ο Γιώργος Δώνης έχει χτίσει μία εντυπωσιακή καριέρα ως προπονητής και το γεγονός πως είναι ελεύθερος, ίσως τον φέρει ακόμα πιο κοντά στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Η εμπειρία του, δίνει τεράστια μπόνους για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας, καθώς ο 52χρονος έχει σταθεί σε ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.

Φυσικά, κανείς δεν ξεχνάει την εξαιρετική θητεία του στον πάγκο της Λάρισας, εκεί όπου συστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Αλ Γουάχντα είναι οι τελευταίοι προορισμοί του μετά την επιτυχημένη πορεία στον Παναθηναϊκό. Ταυτόχρονα, έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ αλλά και το κύπελλο Ελλάδας με τη Λάρισα.

dwnis_0.png

Μαρίνος Ουζουνίδης

Ακόμα μία περίπτωση που έκανε επιτυχημένη πορεία με τον Παναθηναϊκό. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει περάσει από τη μισή Superleague, ωστόσο η εμπειρία που έχει συλλέξει είναι η κατάλληλη για να τον εμπιστευτεί η ΕΠΟ. Η αρχή έγινε με τον ΑΠΟΕΛ για να ακολουθήσει ο επαναπατρισμός και ο εμπλουτισμός του βιογραφικού του. Έκατσε στον πάγκο σε επτά ομάδες, πριν έρθει η ώρα του Παναθηναϊκού, με μεγαλύτερη επιτυχία αυτή του Πανιωνίου.

Στο «τριφύλλι», παρά τα προβλήματα στάθηκε επάξια και κέρδισε μία θέση στην ΑΕΚ ως αντικαταστάτης του Μανόλο Χιμένεθ. Ακολούθησε ο ΑΠΟΕΛ και η Κραϊόβα της Ρουμανίας πριν μείνει ελεύθερος. Όπως και ο Δώνης, έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Κύπρου και έκανε την έκπληξη με το κύπελλο της Ρουμανίας.

ouzounidis-craiova_182837.jpg

Μανόλο Χιμένεθ

Ακόμη μία περίπτωση που είναι γνωστή το ελληνικό κοινό. Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι από τους προπονητές που αγαπήθηκαν όσο λίγοι στο στρατόπεδο της ΑΕΚ και ξέρει τι εστί το ελληνικό ποδόσφαιρο, παρότι Ισπανός. Συγκεκριμένα, ο 57χρονος κόουτς πέρασε μία ολόκληρη ζωή στη Σεβίλλη ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής πριν έρθει στην Ελλάδα και αναλάβει την ΑΕΚ το 2010. Ακολούθησαν συνολικά τέσσερις θητείες με την Ένωση (!).

Σε μία από αυτές, την έφερε πίσω στον θρόνο της Superleague. Συγκεκριμένα, το 2017/18, η ΑΕΚ κατάφερε να τερματίσει πρώτη στην βαθμολογία, να επιστρέψει στα πρωταθλήματα και ο Ισπανός προπονητής να σημαδευτεί στις καρδιές των οπαδών της. Ο ίδιος αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στη Λας Πάλμας χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Από το περασμένο καλοκαίρι, μετά την 4η θητεία του στην Ένωση, είναι ελεύθερος και η Ελλάδα καρτερεί.

2119059-e1608724834427-750x430.jpg

Ερνέστο Βαλβέρδε

Από τα τραβηγμένα σενάρια, όμως σίγουρα θα αποτελούσε μία εξαιρετική επιλογή. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μπορεί να μπήκε στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά τελικά παρέμεινε στο ταμείο ανεργίας, κάνοντας την ΕΠΟ να μην τον βγάλει από το κάδρο. Ο 57χρονος κόουτς ξέρει τι σημαίνει η πίεση του ελληνικού ποδοσφαίρου και η πορεία του στις ομάδες που έχει προπονήσει, μόνο θετικό πρόσημο έχει.

Μπιλμπάο, Βιγιαρεάλ, Εσπανιόλ και Βαλένθια είναι μερικοί από τους συλλόγους που έχει κάτσει στον πάγκο τους και φυσικά, η άκρως επιτυχημένη καριέρα στον Ολυμπιακό σε δύο θητείες. Αποκορύφωμα, δεν είναι άλλο από τα 2,5 χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Δίπλα στον Λιονέλ Μέσι, πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο ενώ με τον Ολυμπιακό είχε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ελλάδας.

valverde.jpg

Προβάδισμα σε… ξένο προπονητή!

Τα παραπάνω ονόματα ακούγονται σε διάφορα ρεπορτάζ και όπως ξεκαθαρίστηκε και πιο πάνω, δεν είναι σίγουρο πως θα είναι ένα από αυτά ο εκλεκτός. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω, είναι πως υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα σε ξένο προπονητή και όχι Έλληνα. Είτε έχει προπονήσει σε ομάδα της χώρας μας, είτε όχι. Τα δεδομένα είναι μοιρασμένα και η ΕΠΟ θέλει να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή για να συνεχίσει η ανοδική πορεία της χώρας μας.

Το γεγονός πως προηγείται ένας ξένος προπονητής, είναι λόγω των επιτυχιών της χώρας μας επί Ότο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοιχτά για τη αντικατάσταση του Τζον Φαν’τ Σχιπ με μοναδικό στόχο την πρόκριση στα τελικά του EURO 2024.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0