Football Talk

Τότεναμ: Ήταν τελικά ο Νούνο Εσπιρίτο το πρόβλημα ή ο Αντόνιο Κόντε απλώς δυσκολεύεται να προσαρμοστεί;

Τότεναμ: Ήταν τελικά ο Νούνο Εσπιρίτο το πρόβλημα ή ο Αντόνιο Κόντε απλώς δυσκολεύεται να προσαρμοστεί;

Μπορεί ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο να αποχώρησε από την Τότεναμ μετά από το πέρας εννέα αναμετρήσεων στην Premier League, εξαιτίας της αγωνιστικής αστάθειας των «spurs», όμως ο χρόνος έχει αποδείξει πως το πρόβλημα ίσως και να μην… ήταν αυτός. Ο Αντόνιο Κόντε μπορεί πλέον να το επιβεβαιώσει…

Ξεκίνησε την σεζόν με το εντυπωσιακό 3/3. Ένα σερί αγώνων που διατήρησε ανέπαφη την εστία της, επικράτησε απέναντι σε άπαντες με το «ισχνό» 1-0 και ήταν η μοναδική ομάδα που στην πρώτη διακοπή της Premier League για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, είχε το απόλυτο.

Έπειτα γύρισε ο διακόπτης, με το Νούνο Εσπιρίτο να αδυνατεί να βγάλει την Τότεναμ από το αγωνιστικό αδιέξοδο που αδικαιολόγητα προέκυψε. Ηττήθηκε από την Κρίσταλ Πάλας με 3-0, έχασε τα δύο ντέρμπι του Λονδίνου με χαρακτηριστική ευκολία και παθητικό τερμάτων 6-1, ενώ ενδιάμεσα γνώρισε και μία πρωτοφανή αποτυχία για τα δεδομένα του συλλόγου, καθώς η Φίτεσε μπόρεσε να την κερδίσει στην Ολλανδία, για το Europa Conference League.
Nuno-Espirito-Santo-696x479.jpg

Η κορυφή του πρωταθλήματος αποτελούσε μία… ευχάριστη ανάμνηση μετά από 30 ημέρες και η μέχρι πρότινος, τελευταία του βαθμολογικού πίνακα, Άρσεναλ, κατάφερε να την προσπεράσει. Η περίοδος χάριτος του Νούνο Εσπιρίτο είχε ολοκληρωθεί. Κάθε αποτέλεσμα της ομάδας του περνούσε από εξονυχιστικό έλεγχο και οι διαφορές στα μεγέθη των Λονδρέζων με την τέως ομάδα του Γουλβς, με την οποία έδωσε 199 ματς πρωταθλήματος, έμοιαζαν χαοτικές.

Κάπως έτσι η Τότεναμ πέρασε σε μία διαφορετική νοοτροπία, η οποία αποδεικνυόταν και από τα αποτελέσματά της. Μπήκε στην λογική του «πρέπει», δεν συμβιβαζόταν με την ισοπαλία και έφτασε στο ντέρμπι απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας στο νου της πως οφείλει να κερδίσει.

Ένα ματς που ή θα διατηρούσε τον Νούνο στην θέση του, είτε θα τον απομάκρυνε, 90 ημέρες μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας για την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας. Εν τέλει, το δεύτερο σενάριο ήταν αυτό που επιβεβαιώθηκε.

Η ήττα με 3-0 αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Πορτογάλου στον πάγκο της Τότεναμ και η διάδοχη λύση για τον Ντάνιελ Λίβι έμοιαζε μονόδρομος, με τους ελεύθερους προπονητές στην αγορά να είναι πολλοί, αλλά τον στόχο να είναι… καθορισμένος.
b25lY21zOmE4NjkxMTIxLTA4N2YtNGE2Yy1iN2Q4LTM1ZjIzMmQ3ZTRkNTplM2VjNWQyNy04MGE5LTRmOTgtYmM4Yi02N2UzMTIyZTNiZjM.jpg

Το όνομα αυτού… Αντόνιο Κόντε. Του πρωταθλητή Ιταλίας με την Ίντερ, ο οποίος όμως ήταν στο… ταμείο ανεργίας, με δική του επιλογή. Αποχώρησε από τους «νερατζούρι» και περίμενε την κατάλληλη στιγμή.

Η συζήτησή του με τον Ντάνιελ Λίβι αποδείχθηκε καταλυτική. Πείστηκε για το project της Τότεναμ, πιστεύει στον εαυτό του και θεώρησε πως είναι ο κατάλληλος για να αντιστρέψει το κακό κλίμα στο Βόρειο Λονδίνο, θέτοντας βεβαίως και ως στόχο την δραστηριοποίηση και του Χάρι Κέιν, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
clubannouncement_antonioconte_1.jpg

Το ντεμπούτο του έλαβε χώρα απέναντι στην Φίτεσε και ήταν νικηφόρο (3-2), ενώ η επίσημη επιστροφή του στο πρωτάθλημα απέναντι στην Έβερτον και η «λευκή» ισοπαλία κόντρα στα «ζαχαρωτά» που ουδέποτε έχουν σκοράρει απέναντί του, κρίθηκε επίσης θετική. Ακολούθησε η νίκη με ανατροπή επί της Λιντς, μόλις στην δεύτερη φορά που οι «spurs» επέστρεψαν στο ματς, ενώ βρέθηκαν πίσω στο σκορ τον τελευταίο ένα χρόνο, και όλα έδειχναν πως η αύρα του Ιταλού ήταν διάχυτη επί αγγλικού εδάφους.

Ένα ταξίδι στην Σλοβενία όμως, ήταν αρκετό για να διαψεύσει την αίσθηση που προέκυπτε μετά την πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε. Η Τότεναμ ηττήθηκε στις καθυστερήσεις με 2-1 από την «άσημη» και πρωτάρα Μούρα στο νεοσύστατο Europa Conference League και η πρόκρισή της εξακολουθεί να μην θεωρείται δεδομένη.


Ο Κέιν σκόραρε, αλλά η «ζημιά» μοιάζει μεγαλύτερη από το… κέρδος, αφού η ομάδα μίας σλοβενικής πόλης που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ολόκληρη στο Tottehnam Hotspur Stadium επί 5,5 φορές, πανηγύρισε την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της!
conte-tottenham.jpg

Ο Αντόνιο Κόντε, ο οποίος είχε διαπιστώσει τα προβλήματα, έπαψε να θεωρεί πως όλα θα διαφοροποιηθούν απλώς και μόνο λόγω του ονόματός του. Βίωσε ένα «σκληρό» αποτέλεσμα και δεν δίστασε να δηλώσει πως το ρόστερ και η κατάσταση που επικρατεί, δεν είναι τα ανάλογα με αυτά που ανέμενε.

Θέλει δουλειά, θέλει υπομονή και κυρίως αντίληψη από ολόκληρο τον οργανισμό πως η εν λόγω ομάδα είναι «άρρωστη». Πιθανώς θα συνέλθει, αλλά θέλει ένα χρονικό περιθώριο που ενδέχεται να της στερήσει την συμμετοχή της στην Ευρώπη της επόμενης σεζόν ή μπορεί να την ανταμείψει απλώς με μία ακόμη παρουσία στο Europa Conference League.

Από όλα αυτά, απορρέει μία σοβαρή απορία και προκύπτει μία συζήτηση που δεδομένα δεν… οδηγεί πουθενά. Έφταιγε ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο και έπρεπε να αποχωρήσει ή ο Αντόνιο Κόντε δυσκολεύεται να προσαρμοστεί προς το παρόν στις απαιτήσεις της Τότεναμ;

Αν κάποιος εξακολουθεί να αναρωτιέται αν η αποχώρηση του πρώτου ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή, αυτομάτως αναιρεί το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Καταλήγει στο συμπέρασμα πως το θέμα είναι δομικό και πως ο Ντάνιελ Λίβι δυσαρέστησε και… άλλους, πέραν του Χάρι Κέιν, μετά και την «αναγκαστική» παραμονή του.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεωρηθεί πως ο Αντόνιο Κόντε θέλει περισσότερο χρόνο και θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση. Όση κατανόηση μπορεί να υπάρχει, μετά την πρώτη ήττα στην ιστορία της ομάδας του από σύλλογο που εδρεύει στην Σλοβενία!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0