Football Talk

Κολλημένες στο… μηδέν στην Ευρώπη: Από τις «πρωτάρες», έως τις αδικαιολόγητες, Μπεσίκτας και Φερεντσβάρος! (video)

Κολλημένες στο… μηδέν στην Ευρώπη: Από τις «πρωτάρες», έως τις αδικαιολόγητες, Μπεσίκτας και Φερεντσβάρος! (video)

Μόλις ένα βήμα μακριά από την ολοκλήρωση των ομίλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τέσσερις ομάδες δεν έχουν βαθμό, παρά τις πέντε ευκαιρίες που είχαν. Λίνκολν και Αλασκέρτ δικαιολογούνται ως «πρωτάρες» στην Ευρώπη. Οι «μπαρουτοκαπνισμένες» Μπεσίκτας και Φερεντσβάρος, όμως;

Το όνειρο της παρουσίας σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελεί διακαή πόθο όλων των ομάδων που βρίσκονται υπό τη σκέπη της UEFA. Ωστόσο, υπάρχουν πορείες στις οποίες το όνειρο δεν απέχει πολύ από τον εφιάλτη!

Η είσοδος του νεοσύστατου Europa Conference League στην ποδοσφαιρική ζωή των συλλόγων είχε στόχο να ανοίξει νέες ευκαιρίες συμμετοχής, αλλά και διάκρισης. Όμως, πέντε αγωνιστικές μετά την έναρξή της φάσης των ομίλων, υπάρχουν δύο σύλλογοι στον θεσμό χωρίς βαθμό. Στο Europa League και στο Champions League; Η Φερεντσβάρος και η Μπεσίκτας αντίστοιχα.

Aν στην περίπτωση των άπειρων Αλασκέρτ και Λίνκολν αναγνωρίζονται «ελαφρυντικά» λόγω απειρίας, στις δικές τους απλώς «γεννιούνται» απορίες για το τι πήγε λάθος!
Beşiktaş' Albtraum geht weiter – und jetzt kommt Ajax! | LIGABlatt -  Fußball zur Stunde!


Μπεσίκτας
, Champions League

Η κλήρωση των ομίλων του Champions League θα μπορούσε να είναι σαφώς πιο δύσκολη. Σε έναν όμιλο με Άγιαξ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι λεπτές οι ισορροπίες μεν, δεν υπάρχουν τα μεγαθήρια που βρίσκει κανείς σε άλλους δε.

Παρόλα αυτά, το πέρας της πέμπτης αγωνιστικής βρήκε την Μπεσίκτας με ακόμα μία ήττα στην πλάτη, παρά το γεγονός πως ο Άγιαξ ήρθε στην Τουρκία αδιάφορος βαθμολογικά! Το τελικό 2-1 υπέρ των Ολλανδών (24/11) δεν ήταν τόσο βαρύ, όσο οι δύο σερί «τεσσάρες» εντός (19/10, 4-1) και εκτός έδρας (03/11, 4-0) από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αλλά πόνεσε εξίσου!

Πλέον, η Μπεσίκτας καλείται να σώσει ό,τι σώζεται στην τελευταία αγωνιστική στο γήπεδο της Ντόρτμουντ (07/12, 22:00) σε ένα ματς γοήτρου, αφού το βλέμμα της είναι στραμμένο στο πρωτάθλημα, όπου διάγει παρόμοιο «κακό φεγγάρι», ούσα 9η, δεκατρείς βαθμούς μακριά από την κορυφή.


Φερεντσβάρος, Europa League

Η 32 φορές πρωταθλήτρια Ουγγαρίας βρέθηκε σε έναν από τους πιο δύσκολους ομίλους της διοργάνωσης, αλλά η εμπειρία της εκτός συνόρων, πόσο μάλλον η ιστορία της, επέβαλε ένα διαφορετικό φινάλε στον θεσμό. Άλλωστε, πρόκειται για μία ομάδα που υπήρξε φιναλίστ στο Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1974-75!

Η συνύπαρξη με την Μπάγερ Λεβερκούζεν, την Μπέτις και τη Σέλτικ αποδείχθηκε «Γολγοθάς» για τους Μαγυάρους, οι οποίοι στις πέντε έως τώρα αναμετρήσεις τους στους ομίλους, παρουσίασαν ένα τελείως διαφορετικό από το εντός συνόρων πρόσωπο.

Εκεί έχουν δεχθεί σε 12 αγωνιστικές 9 γκολ και βρίσκονται πρώτοι στον βαθμολογικό πίνακα με 28 βαθμούς. Στο Europa League έχουν δεχθεί 12 τέρματα σε πέντε παιχνίδια και έχουν ηττηθεί σε όλα τα ματς.
Image


Αλασκέρτ
Λίνκολν, Europa Conference League

Αμφότερες λογίζονται ως νεοσύστατες ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως καμία από τις δύο δεν είχε ιδρυθεί, όταν η προαναφερθείσα, Φερεντσβάρος, αγωνιζόταν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η Λίνκολν ιδρύθηκε το 1976, ενώ η Αλασκέρτ το 1990!

Ωστόσο, δεδομένα αποτελούν, πλέον, το ποδοσφαιρικό… καμάρι της χώρας τους, αφού τόσο η Αρμενία, όσο και το Γιβραλτάρ, δεν είχαν ξαναδεί σύλλογό τους να φτάνει έως τους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Φέτος, το Europa Conference League τους έδωσε την ευκαιρία, την... άρπαξαν και πιθανότατα ποσώς τους ενδιαφέρει αν θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς βαθμό.

Ο στόχος επετεύχθη, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, όταν είδαν το όνομά τους στην αυγουστιάτικη κλήρωση της Κωνσταντινούπολης.
Λίνκολν: Αστυνομικοί, βιβλιοθηκάριοι και τελωνειακοί οι αντίπαλοι  ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ | Gazzetta

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0