Football Talk

Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ: Το θαύμα του Βελγίου ξαναζωντανεύει τον μύθο του

Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ: Το θαύμα του Βελγίου ξαναζωντανεύει τον μύθο του

Το Βέλγιο παραμιλάει και η Ευρώπη παρακολουθεί καθηλωμένη τα ποδοσφαιρικά δρόμενα της χώρας. Η κορυφή έχει καπαρωθεί από την Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και το BN Sports σας απαντάει στο ερώτημα «μα καλά, ποια είναι αυτή;»…

Σχετικά Άρθρα

«Νομίζω πως ήταν ο θρύλος της Άντερλεχτ, Γιαν Μούλντερ, που μίλησε για τη γοητεία της Ουνιόν, θυμίζοντας ότι κάποτε δεν ήταν η Κλαμπ Μπριζ, η Σταντάρ Λιέγης, η Γκενκ ή ακόμα και η Γάνδη, που έπρεπε να φοβάται η Άντερλεχτ. Ήταν η Ουνιόν». Πάμε τον χρόνο πίσω. Στο πολύ μακρινό 1935, στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Βέλγιο δεν είναι η γνωστή «ποδοσφαιρομάνα» αλλά έχει ένα θηρίο που θα ζήλευε κάθε χώρα.

Το όνομά της ήταν Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ. Μία ομάδα στην περιοχή Φόρεστ, νότια των Βρυξελλών. Ένας σύλλογος που μέχρι τότε, είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της χώρας. Ένας πραγματικός «γίγαντας», με έντεκα τίτλους πρωταθλητή στο παλμάρε του και δύο κύπελλα. Ταυτόχρονα, είναι από τις αρχαιότερες ομάδες της Ευρώπης, με 124 χρόνια ιστορίας (!) και μία μοναδική αύρα πρωταθλητή. Μετά τον πόλεμο έμεινε στην αφάνεια και η επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία μετά από 48 χρόνια, είναι έτοιμη να συνοδευτεί με κάτι τρελό.

Μονοπώλιο στα προπολεμικά χρόνια και ο υποβιβασμός…

Η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ ιδρύθηκε το 1897 και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο το 1904. Ήταν η αρχή της εξέλιξης μίας από τις πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία της χώρας. Κατέκτησε συνολικά έντεκα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα μέχρι το 1935, ενώ έφτασε σημείο να είναι 60 σερί παιχνίδια αήττητη (!).

Το ρεκόρ, μάλιστα, υπάρχει μέχρι και σήμερα και ήταν ο μοναδικός λόγος, για να αντιληφθούν οι νέοι τι επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία. Όσο για την ευρωπαϊκή της παρουσία, η μεγαλύτερη επιτυχία της, εντοπίζεται το 1958, όταν έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών, έχοντας αποκλείσει νωρίτερα την Ρόμα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πράγματα δεν είχαν εξελιχθεί όπως θα έπρεπε. Η ομάδα έχανε όλο και περισσότερο την ισχύ της και στις 6 Μαΐου του 1973, έπαιξε το τελευταίο της παιχνίδι στην μεγάλη κατηγορία.

Από τότε, έπρεπε να φτάσει στον περασμένο Μάϊο, για να την δούμε και πάλι στα μεγάλα σαλόνια. Συνολικά 48 χρόνια απουσίας, τα οποία ήταν αρκετά για να βυθίσουν στον πάτο της ιστορίας κάθε επίτευγμα που είχε κάνει η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, πριν τον πόλεμο. Ωστόσο, η επιστροφή της, είναι πιο ηχηρή από ποτέ.

unnamed_16.jpg

Κάνει… «θόρυβο» σε όλη την Ευρώπη!

Δεν είναι απλώς ότι επέστρεψε ως πρωταθλήτρια της δεύτερης κατηγορίας, αλλά είναι ο τρόπος που κάνει το «μπαμ» στο Βέλγιο. Η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ είναι πραγματικά… ασταμάτητη. Έχουν συμπληρωθεί 15 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και ο σύλλογος βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με επτά βαθμούς διαφορά από την Κλαμπ Μπριζ (!). Με λίγα λόγια, έχει βάλει να επιστρέψει στον θρόνο του πρωταθλητή έπειτα από 87 χρόνια (!!). Ναι, ακριβώς. Είναι 87 χρόνια μετά.

Και πως να μην κάνει την αίσθηση, όταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κερδίζεις με ευκολία την Άντερλεχτ με 3-1 μέσα στην έδρα της. Στο τελευταίο κατόρθωμα δεν είναι άλλο από τον θρίαμβο με 7-1 μέσα στην έδρα της Οστάνδης. Αυτή, μάλιστα, ήταν η 6η σερί νίκη στο πρωτάθλημα και η 11η σε 15 αγωνιστικές. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο σύλλογος είναι έτοιμος να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» στην Ευρώπη.

Ο Φελίς Μαζού και οι… υπόλοιποι!

Το καλοκαίρι του 2020, οι άνθρωποι της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ είχαν αντιληφθεί πλήρως πως έφτασε η ώρα για τη μεγάλη επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία. Για να γίνει αυτό, έπρεπε στο τιμόνι να υπάρχει κάποιος που κοιτάει και πιο μακριά από αυτό. Ο λόγος για τον Φελίς Μαζού. Ο Βελγοιταλός προπονητής ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου με μοναδικό στόχο την άμεση άνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Όχι μόνο το έκανε με επιτυχία αλλά απογείωσε τον σύλλογο σε άλλο επίπεδο.

Η άνοδος ήταν απλώς η αρχή, καθώς η πορεία στο φετινό πρωτάθλημα, ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Τα έξι χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της Σαρλερουά, ήταν αρκετά για να δείξει την αξία του. Έκανε την ομάδα να φτάσει μέχρι και την 3η θέση της κατηγορίας ενώ κατέκτησε και ένα κύπελλο επί της Γκενκ (!). Η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ είναι το νέο του δημιούργημα για να κάνει την υπέρβαση. Όμως δεν είναι μόνος του.

Το ρόστερ μπορεί να κοστίζει μόλις 20,7 εκατ. ευρώ, όμως είναι αρκετό για να κρατήσει με σχετική ευκολία την κορυφή της κατηγορίας. Μπροστάρηδες σε αυτό, είναι οι Ντάντε Βανζέιρ και Ντένιζ Ουντάβ. Αμφότεροι είναι επιθετικοί και έχουν κάνει την απόλυτη διαφορά καθώς έχουν πετύχει 23 από τα συνολικά 40 γκολ του συλλόγου στο φετινό πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, από κοντά είναι και η αμυντική τριάδα του συλλόγου, η οποία μαζί με τον Μόρις στα καρέ, έχουν δημιουργήσει έναν εντυπωσιακό αμυντικό σύνολο. Τα 14 γκολ σε 15 αγωνιστικές, μιλάνε από μόνα τους, με τον Μπέργκες να είναι ο ηγέτης της τριάδας.

Ο «τζογαδόρος» Τόνι Μπλουμ που ξέρει να ανεβάζει… ομάδες!

Στην προεδρία του συλλόγου και ο υπεύθυνος πίσω από την οικονομική αναγέννηση της ομάδας, βρίσκεται ο Τόνι Μπλουμ. Πρόκειται για έναν Άγγλο επιχειρηματία, ο οποίος είναι γνωστός από το πέρασμά του στην Μπράιτον. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κυρίου είναι πως έχει εθισμό στον… τζόγο. Συγκεκριμένα, ο Μπλουμ παίζει τεράστια ποσά και ειδικά στο πόκερ, όπου έχει κερδίσει αρκετά τουρνουά. Από αυτά, μάλιστα, φημολογείται πως έχει βάλει στην τσέπη του γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ (!), με αποτέλεσμα να μην είναι κάποιος που θες απέναντί σου στο τραπέζι.

Μετά το 2009 και την επιστροφή της Μπράιτον στην Premier League, ο Μπλουμ έκανε πρόταση, το 2018, να αποκτήσει και τον Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ. Αρχικά άπαντες κράτησαν επιφυλακτική στάση, καθώς φαινόταν πως ο γνωστός επιχειρηματίας έχει ως στόχο να μετατρέψει τον βελγικό σύλλογο ως το «φυτώριο» του αγγλικού συλλόγου. Τρία χρόνια μετά, όχι απλώς άπαντες διαψεύσθηκαν αλλά οι σχέσεις των δύο ομάδων διατηρούνται… μικρές. Το μεγάλο τους κοινό, είναι ο τρόπος λειτουργίας που παραπέμπει σε αγγλικά δείγματα γραφής.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει δοθεί ούτε… ευρώ για μεταγραφές. Αντίθετα, οι ποδοσφαιριστές είτε είναι ελεύθεροι, είτε δανεικοί, όμως η εξέλιξή τους παραμένει σταθερή και… επικερδή.

B9716511594Z.1_20180802164516_000G05BPPRBV.2-0.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0