Football Talk

Τα 5+1 ντέρμπι του ΑΕΚ - Ολυμπιακός που δεν γίνεται να ξεχάσεις στον 21ο αιώνα: Η ματσάρα των ανατροπών, οι θρίαμβοι και ο τελικός του «αιώνα»

Τα 5+1 ντέρμπι του ΑΕΚ - Ολυμπιακός που δεν γίνεται να ξεχάσεις στον 21ο αιώνα: Η ματσάρα των ανατροπών, οι θρίαμβοι και ο τελικός του «αιώνα»

Ένα ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό έχει πάντα ενδιαφέρον, ειδικά όταν είναι γηπεδούχος η Ένωση. Το BN Sports σας θυμίζει τις 5+1 στιγμές που δεν θα ξεχάσει κανείς στον 21ο αιώνα.

Η επιστροφή από τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, φέρνει ένα μεγάλο ντέρμπι στην Superleague 1. Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι που κοντράρονται οι δύο πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος και, όπως όλα δείχνουν, άμεσοι διεκδικητές του τίτλου. Βέβαια, το ενδιαφέρον δεν είναι έντονο μόνο για την αίγλη του αγώνα αλλά και για το γεγονός πως αμφότερες, έχουν μεγάλη προϊστορία.

Συγκεκριμένα, τα ντέρμπι ανάμεσα σε Δικέφαλο και Πειραιώτες, με γηπεδούχο την Ένωση, έχουν πάντα θέαμα και πολλά… γκολ. Ανατροπές, διασυρμοί και ένα θέαμα που αποτελεί διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα τέσσερα «δάκτυλα» από τον Ριβάλντο, η ανατροπή της δεκαετίας και τα μεγάλα «διπλά» των Πειραιωτών.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-3 (2006/07)

Ένα από τα παιχνίδια που έχουν μείνει στις μνήμες όλων στον 21ο αιώνα. Η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Superleague, με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας αλλά την Ένωση, να είναι στο -8 στην 2η θέση. Οι γηπεδούχοι ήθελαν μόνο νίκη, ενώ ο Ολυμπιακός βολευόταν και με ισοπαλία.

Ο ρυθμός ήταν από την αρχή στο… κόκκινο. Αμφότερες είχαν μεγάλες ευκαιρίες, ωστόσο η ΑΕΚ ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ, χάρη στο τραγικό λάθος του Αντώνη Νικοπολίδη. Ο Έλληνας πορτιέρο έκανε κακή έξοδο, δεν έπιασε καλά τη μπάλα και εκείνη κατέληξε στα δίχτυα του. Ο Ολυμπιακός βρήκε την απάντηση μέσα σε δύο λεπτά. Συγκεκριμένα, οι Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο έφεραν τούμπα το ματς λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, η ΑΕΚ μπήκε ξανά στο παιχνίδι, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Ο Ζούλιο Σέζαρ έβαλε ξανά τους «ερυθρόλευκους» μπροστά στο σκορ για να έρθει να ισοφαρίσει ο Λεωνίδας Καμπάνταης στο 89ο λεπτό για το τελικό 3-3.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 4-0 (2007/08)

Μία σεζόν μετά, ΑΕΚ και Ολυμπιακός ήταν ξανά πολύ κοντά στον βαθμολογικό πίνακα, μόνο που αυτή τη φορά, υπήρχε ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός. Η Ένωση είχε μία από τις καλύτερες ομάδες στον 21ο αιώνα και όλα έδειχναν πως θα επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδας. Μία μεγάλη απόδειξη, ήταν το παιχνίδι της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Εκεί καταγράφηκε και μία από τις μεγαλύτερες νίκες της Ένωσης κόντρα στον Ολυμπιακό.

Μέσα σε ένα ημίχρονο, οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν επίδειξη δύναμης, καθώς πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 3-0 (!). Μόλις στο 10’, ο Ισμαέλ Μπλάνκο άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ ενώ ο Εντίνιο διπλασίασε τα τέρματα μόλις δύο λεπτά αργότερα. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν εκείνος που έστειλε τους γηπεδούχους με τρία τέρματα μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια, ενώ το «κερασάκι» στην τούρτα, έβαλε ο Παντελής Καφές, στο 60’, για το τελικό 4-0.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-4 (2012/13)

Το τελευταία ντέρμπι των δύο ομάδων πριν τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, με γηπεδούχο την Ένωση. Με τους «κιτρινόμαυρους» στην τελευταία θέση, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, ο ανανεωμένος Ολυμπιακός, δεν συμβιβάζεται με μία απλή νίκη αλλά έναν διασυρμό. Η αποβολή στο 22ο λεπτό, άνοιξε τον δρόμο για τα καλά στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Τζαμέλ Αμπντούν.

Στο δεύτερο μέρος, το ματς έγινε παράσταση για έναν ρόλο. Ο Κώστας Μήτρογλου ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0 ενώ ο ίδιος, έκανε και το τελικό 4-0, τρία λεπτά μετά το τέρμα του Νταβίντ Φούστερ. Μετά το παιχνίδι του 2008, αυτό το ματς ήταν εξίσου ένα από τα μεγαλύτερα σκορ που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο ομάδες.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-2 (2017/18)

Η αρχή της επιστροφής στον θρόνο του πρωταθλητή για την ΑΕΚ, δεν γινόταν να είναι καλύτερος. Η Ένωση φιλοξένησε τον Ολυμπιακό για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τους «ερυθρολεύκους» να έχουν μπει στην εποχή του Μπέσνικ Χάσι και να έχουν ήδη πετύχει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Με την ίδια ορμή, η ομάδα του Πειραιά μπαίνει και στο μεγάλο ντέρμπι.

Ο Μάρκο Μάριν ανοίγει το σκορ στο 22ο λεπτό και ο Οτζίτζα-Οφόε διπλασιάζει τα τέρματα των φιλοξενούμενων με τρομερό σουτ στο 46’. Κάπου εκεί, αρχίζει και η μεγάλη ανατροπή της ΑΕΚ. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, με δύο προσωπικά του τέρματα, φέρνει τούμπα το παιχνίδι και ισοφαρίζει 2-2 για να πετύχει το γκολ της νίκης, ο Πέτρος Μάνταλος στο 89’. Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-5 (2020/21)

Ακόμα μία τεράστια, σε εύρος, νίκη του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν μία νίκη για να κλειδώσουν και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή και φιλοξενούνται από την ΑΕΚ για την 2η αγωνιστική των play-off. Οι Πειραιώτες όχι μόνο κάνουν το καθήκον τους αλλά και με εμφατικό τρόπο, αποδεικνύοντας γιατί είναι πρωταθλητές. Από την άλλη, η ΑΕΚ δέχθηκε μία από τις πιο βαριές ήττες στην σύγχρονη ιστορία της.

Ο Ολυμπιακός κλείνει το πρώτο ημίχρονο, προηγούμενος με 4-0 (!!). Συγκεκριμένα, ο Μαντί Καμαρά άνοιξε στο σκορ στο 17’ και από εκεί και πέρα, ήρθε… καταιγίδα. Ο Γιώργος Μασούρας σκόραρε δις, και ενδιάμεσα, δίχτυα βρήκε και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, αποδεικνύοντας πως τίποτα η Ένωση θα είχε δύσκολο βράδυ. Ο Κωνσταντίνος Φορτούνης ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-0 και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ έβαλε το γκολ της τιμής στο 90’ για να μειώσει απλά σε 5-1.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 4-4, 14-15 πεν. (2008/09)

Ο τελικός του «αιώνα». Ότι πιο συγκλονιστικό αντίκρισε ο ελληνικός αθλητισμός τις τελευταίες δεκαετίας. Η 2η μέρα του Μαΐου του 2009 έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς ΑΕΚ και Ολυμπιακός, μετέτρεψαν τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, σε μία μοναδική παράσταση. Η Ένωση προηγείται στα πρώτα οκτώ λεπτά του τελικού με 2-0 (!) χάρη στους Μπλάνκο και Σκόκο. Ο Ματ Ντάρμπισαϊρ μειώνει σε 2-1 στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου και ο Ντουντού ολοκληρώνει την απόλυτη ανατροπή.

Αν και όλα έδειχναν παράταση, ο Ιγκνάσιο Σκόκο έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ την ΑΕΚ, στο 90ο λεπτό. Ένα τέρμα που χάριζε απλόχερα τον τίτλο στην Ένωση, όμως η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο Ματ Ντάρμπισαϊρ, πήρε τη κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας και στο 94ο λεπτό και έκανε το 3-3. Στην παράταση, ο ρυθμός δεν άλλαξε.

Αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός ήταν που προηγήθηκε χάρη στο τέρμα του Λουτσιάνο Γκαλέτι πριν το τέλος του πρώτου μέρους. Όμως, η ΑΕΚ είχε και εκείνη απάντηση, με τον Σκόκο να ολοκληρώνει χατ-τρικ και το τελικό 4-4, να στέλνει το θέμα του τίτλου, στην διαδικασία των πέναλτι. Απόλυτη ευστοχία και από τις δύο πλευρές, με τον Ολυμπιακός να χάνει δύο φορές την ευκαιρία να κερδίσει το ματς.

Τη μία με το χαμένο πέναλτι του Μαϊστόροβιτς, το οποίο δεν εκμεταλλεύτηκε ο Τζότζερβιτς και την άλλη την αστοχία του Γεωργέα που ακολούθησε ο Άντζας. Το παράδειγμά τους, όμως, δεν ακολούθησε ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο Έλληνας πορτιέρο απέκρουσε την εκτέλεση του Πελετιέρι και με δική του ευστοχία, πρόσθεσε ακόμα ένα κύπελλο στην φαρέτρα του Ολυμπιακού. Χτυπήθηκαν συνολικά 34 πέναλτι (!), κάνοντας τον τελικό ως τον κορυφαίο στην ιστορία του θεσμού.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0