Football Talk

Η Ελβετία ξέρει πως να… προσγειώνει τους πρωταθλητές! (video)

Η Ελβετία ξέρει πως να… προσγειώνει τους πρωταθλητές! (video)

Κόντρα στην Γαλλία θεωρήθηκε «θαύμα». Όμως απέναντι στην Ιταλία, αποδείχθηκε πως είναι ένα καλοδουλεμένο σχέδιο, στο οποίο θα μπορούσε να είχε πέσει και η Πορτογαλία. Η Ελβετία μπορεί να είναι η πρώτη δύναμη αλλά ξέρει πως να κουμαντάρει… πρωταθλητές.

Σχετικά Άρθρα

Η ήττα της Δανίας από την Σκωτία, στο φινάλε των προκριματικών του Μουντιάλ 2022, έφερε ένα μεγάλο déjà vu στην Ελβετία. Οι «κόκκινοι» είχαν ακριβώς την ίδια πορεία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, όμως στο φινάλε, είδαν την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο να παίρνει τη νίκη, να σπάει το αήττητο αλλά και να κερδίζει την πρωτιά.

Ουσιαστικά, οι κάτοχοι του EURO 2016, ήταν ένα βήμα από το να μπουν σε διαδικασία μπαράζ για να προκριθούν, όμως κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Ελβετών και να πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά στα γήπεδα της Ρωσίας. Όμως, από εκεί και έπειτα, η Ελβετία έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο, όταν αντιμετωπίζει κατόχους EURO ή Μουντιάλ.

Η μεγάλη έκπληξη στο EURO 2020…

Η ώρα για το EURO 2020 είχε φτάσει και η Ελβετία τοποθετήθηκε στον όμιλο με τις Ιταλία, Τουρκία και Ουαλία. Ένα γκρουπ μοιρασμένο, χωρίς κάποιο ακλόνητο φαβορί, πέρα από τους ατζούρι. Η Ελβετία, έστω και την τελευταία στιγμή, κατάφερε να τερματίσει 2η και να περάσει στους «16». Εκεί την περίμενε το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, η Γαλλία. Για πολλούς, το πιο ολοκληρωμένο ρόστερ σε εκείνον τον θεσμό, με μπροστάρη τους Μπενζεμά και Εμπαπέ.

Φυσικά, η Ελβετία δεν φαινόταν για την ομάδα που θα… τρόμαζε το θηρίο, όμως η παρέα του Ζόμερ είχε διαφορετική άποψη. Σε ένα παιχνίδι-ροντέο, οι Ελβετοί δεν τα παράτησαν ακόμα και όταν οι «τρικολόρ» ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 3-1, αφού πρώτα ανέτρεψαν το τέρμα του Σεφέροβιτς. Τότε έγινε το αδιανόητο. Ο διεθνής φορ, με δεύτερο προσωπικό τέρμα, μείωσε σε 3-2 και ο Μάριο Γκαβράνοβιτς έφερε το ματς στα ίσια, στο 90’.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και από εκεί, στα πέναλτι, όπου ο Γιαν Ζόμερ έγινε ο απόλυτος ήρωας. Ο πορτιέρο της Γκλάντμπαχ είχε δεχθεί επτά εκτελέσεις, όμως η ομάδα είχε δώσει ισάριθμες απαντήσεις. Τελικά, με το σκορ στο 8-7, ο Εμπαπέ βλέπει τον έμπειρο τερματοφύλακα να αποκρούει την εκτέλεσή του και να στέλνει τη χώρα του στους «8» της διοργάνωσης.

Το EURO δεν έκανε καλό στην Ιταλία…

Σε εκείνη την διοργάνωση, η Ιταλία κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο μέσα στο σπίτι της Αγγλίας και να πανηγυρίσει μία ιστορική στιγμή. Ωστόσο, το μυαλό όλων ήταν και στο Μουντιάλ του 2022, με τα προκριματικά να είναι σε εξέλιξη. Στις πρώτες αγωνιστικές, είχε ο τρία στα τρία κόντρα σε Β. Ιρλανδία, Λιθουανία και Βουλγαρία. Όμως, η εικόνα της Ελβετίας δεν έχει μάθημα στους «ατζούρι».

Την ίδια στιγμή, εκείνοι είχαν το δύο στα δύο, απειλώντας ξεκάθαρα την ομάδα της Ιταλίας. Η επιστροφή στους προκριματικούς, μόνο ευχάριστη δεν ήταν για τους «ατζούρι». Σε πέντε αναμετρήσεις, μέτρησαν μόλις μία νίκη (!) ενώ όλα τα ματς έληξαν ισόπαλα. Ανάμεσα σε αυτά και κόντρα στην Ελβετία μέσα-έξω. Ειδικά την προτελευταία αγωνιστική, το 1-1 μέσα στη Ρώμη, έφερε μπελάδες στο σύνολο του Μαντσίνι.

Ο λόγος ήταν, το γεγονός πως αμφότερες ήταν στην κορυφή της βαθμολογία με 15 βαθμούς, με τους Ιταλούς να έχουν δύο γκολ περισσότερα και να αποκτούν το προβάδισμα. Στην τελευταία στροφή, η Ελβετία έκανε το καθήκον και με επιβλητικό τρόπο, νικώντας με 4-0 την Βουλγαρία, την ίδια στιγμή που η Ιταλία όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά έμεινε στο 0-0 στην έδρα της Β. Ιρλανδίας. Έτσι, οι Ελβετοί πήραν απευθείας το εισιτήριο για το Μουντιάλ ενώ η Ιταλία θα περάσει από μπαράζ.



Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0