Football Talk

Πορτογαλία: Με τέτοια Σερβία, ήταν άραγε η πρωτιά στο χέρι της και χάθηκε στο… Δουβλίνο; (video)

Πορτογαλία: Με τέτοια Σερβία, ήταν άραγε η πρωτιά στο χέρι της και χάθηκε στο… Δουβλίνο; (video)

Η Πορτογαλία των Κριστιάνο Ρονάλντο και Φερνάντο Σάντος καλείται να διεκδικήσει το «εισιτήριό» της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μέσω των μπαράζ και ενώ πολλοί εστιάζουν στη «λευκή ισοπαλία» με την Ιρλανδία (11/11, 0-0) τα αίτια είναι βαθύτερα και δεν αφορούν μονάχα την ίδια!

Λίγες ώρες μετά την κλήρωση των ομίλων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, το φαβορί του πρώτου ομίλου έμοιαζε ξεκάθαρο.

Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος έμπαινε στη σχετική διαδικασία ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης και σε ένα μεγάλο μέρος φέρθηκε ως τέτοια. Το «μαρτυρούν» άλλωστε και οι αριθμοί της.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση του τότε τίτλου απέναντι σε μία τόσο καλή Σερβία, δεν ήταν ποτέ, αποκλειστικά στο χέρι της!


Απόλυτο φαβορί; Μετά την κλήρωση ναι, αλλά στη συνέχεια, γιατί;

Το σύνολο του Στοΐκοβιτς φρόντισε να δείξει από τη δεύτερη αγωνιστική πως δεν θα είναι ένα μικρό εμπόδιο για τους Ίβηρες. Ένα επεισοδιακό 2-2 στο Βελιγράδι ήταν αρκετό για να το αποδείξει. Επεισοδιακό για αρκετούς λόγους.

Πρώτον, γιατί οι Σέρβοι επέστρεψαν από το διαμορφωθέν 2-0 υπέρ της Πορτογαλίας μέχρι το 36’ και κατάφεραν να διατηρήσουν το 2-2 μέχρι το τέλος της αναμέτρησης και δεύτερον, γιατί σημαδεύτηκε ως το παιχνίδι που ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε από το ματς σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον μη καταλογισμό ενός γκολ, που δεδομένα η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας.

Oκτώ μήνες μετά, η Σερβία το επανέλαβε με τον βαθμό δυσκολίας να είναι σαφώς μεγαλύτερος, ούσα αγωνιζόμενη εκτός έδρας. Παράλληλα, το πρόσημο ήταν πολύ πιο θετικό!

Ίσως να μην το έχουν αντιληφθεί πολλοί, αλλά ολοκλήρωσε αήττητη τα προκριματικά συγκεντρώνοντας τους 20 από τους 24 διαθέσιμους βαθμούς που βρήκε στο διάβα της.

Έγινε φανερό, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο εκείνο το βράδυ της 27ης Μαρτίου, πως η Πορτογαλία θα συνεχίσει να νιώθει την «καυτή ανάσα» της Σερβίας μέχρι το τέλος. Όπως κι έγινε.

Όταν στην εξίσωση προστέθηκε το βάρος της ίδιας απώλειας με τον διώκτη της (ισοπαλία με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο) οι καταστάσεις την λύγισαν.


Το αδιέξοδο του Δουβλίνου

Ένα κακό ματς σε έναν όμιλο με τόσο λεπτές ισορροπίες, προφανώς και ανατρέπει τα δεδομένα.

Η επίσκεψη της Πορτογαλίας στο Δουβλίνο έχει δύο αναγνώσεις. Είτε αυτήν της χαλαρότητας ενός μεγάλου φαβορί, είτε αυτήν του άγχους σε ένα ματς όπου υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα! Αυτό που μένει και μετρά στο τέλος, είναι το ίδιο και για τις δύο αναγνώσεις: οι δύο χαμένοι βαθμοί! Ωστόσο, το σενάριο της «αυλαίας» των προκριματικών δεν άλλαξε. Η ήττα και τότε θα παρέμενε απαγορευτική.

Σαν «απόσταγμα» των παραπάνω μένει πως είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο, οι Πορτογάλοι θα έπαιζαν για δύο αποτελέσματα στην τελευταία αγωνιστική.

Ίσως το «στραβοπάτημα» στο Δουβλίνο να έκανε ασήκωτο το βάρος, αλλά αντί να αναζητούνται τα αίτια της χαμένης πρωτιάς στα λάθη των Πορτογάλων, η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στα σωστά που έπραξαν οι Σέρβοι!

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0