Football Talk

Η Δανία έγινε μόλις η τρίτη ομάδα που χάνει το απόλυτο σε προκριματικά Μουντιάλ, την τελευταία αγωνιστική!

Η Δανία έγινε μόλις η τρίτη ομάδα που χάνει το απόλυτο σε προκριματικά Μουντιάλ, την τελευταία αγωνιστική!

Ήταν μαθηματικά δεδομένο πως θα βρεθεί στο Κατάρ, όμως η Δανία αποφάσισε να το πάει ένα σκαλί παραπάνω. Να μπει στο «κλειστό» κλαμπ των ομάδων που κατάφεραν να πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το απόλυτο των νικών. Η Σκωτία δεν την άφησε, όμως και πάλι, έγραψε ιστορία

Στο περασμένο EURO μας καθήλωσε. Η στιγμή που Κρίστιαν Έρικσεν ήταν απλά η αρχή για το πιο όμορφο παραμύθι της Εθνικής Δανίας, μετά την κατάκτηση του EURO το 1992. Οι Σκανδιναβοί έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά όπου δεν κατάφεραν να προκριθούν επί της Αγγλίας. Ωστόσο, το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζαν, ήταν το κατάλληλο για να την συνέχεια.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022, μπήκαν με ένα σκοπό. Να δώσουν το παρών στα γήπεδα του Κατάρ. Σε έναν όμιλο με Ισραήλ, Μολδαβία, Αυστρία, Σκωτία και Νησιά Φερόε, οι Δανοί ήταν άκρως επιβλητικοί. Εννιά σερί νίκες και μία ανάσα από ένα ιστορικό επίτευγμα. Ωστόσο, το απόλυτο σταμάτησε στους Σκωτσέζους και οι Δανοί δεν κατάφεραν να αντιγράψουν τις Ισπανία και Γερμανία. Όμως το έκαναν με άλλες δύο χώρες.

Δεν ένιωσαν τι σημαίνει ήττα!

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2008, Ισπανία, ρίχνεται στη μάχη για να κερδίσει μία θέση στα τελικά του Μουντιάλ του 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Στην κλήρωση, ο όμιλός της απαρτιζόταν από τις Βοσνία/Ερζεγοβίνης, Αρμενία, Εσθονία, Βέλγιο και Τουρκία. Ένας δύσκολος όμιλος, που οι Ρόχας το έκαναν να φαίνεται… εύκολο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε σάρωσε στην κυριολεξία κάθε αντίπαλο που βρήκε απέναντί της και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της με το απόλυτο νικών. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη στην ιστορία που το κατάφερε, δείχνοντας δείγματα των όσων θα βλέπαμε στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Όσο για τους αριθμούς, εκτός από το απόλυτο, μέτρησε 28 γκολ υπέρ και τέσσερα κατά.

Από την άλλη, η Γερμανία ήταν απλά… τρομακτική. Η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, ρίχτηκε στη μάχη για μία θέση στο Μουντιάλ του 2018, ώστε να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Ο όμιλος ήταν ιδιαίτερα βατός, με Νορβηγία, Τσεχία, Β. Ιρλανδία, Αζερμπαϊτζάν και Σαν Μαρίνο να είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να προσπεράσει για να ταξιδέψει στην Ρωσία. Το σύνολο του Γιοακίμ Λεβ δεν λυπήθηκε κανέναν αντίπαλο και κατασπάραξε όποια χώρα έδινε την ευκαιρία.

Με 10/10 νίκες στον όμιλο, τα «πάντσερ» γέμισαν τα αντίπαλα δίχτυα, καθώς ο απολογισμός στο τέλος, ήταν συνολικά 43 γκολ (!) ενώ ο Μάνουελ Νόιερ δέχθηκε μόλις τέσσερα γκολ. Η μοναδική ομάδα που έκανε τους Γερμανούς να… δυσκολευτούν ήταν η Τσεχία, ωστόσο η συνέχεια στη διοργάνωση, δεν ήταν ανάλογη. Τα «πάντσερ», σε αντίθεση με τους Ισπανούς, αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων (!).

Όταν φτάνεις στην πηγή και δεν πίνεις… νερό

Η λίστα θα μπορούσε να είναι σαφώς μεγαλύτερη, όμως τόσο η Ρουμανία, όσο και η Ελβετία, έχασαν την είσοδό τους σε αυτό το «κλαμπ», την τελευταία αγωνιστική. Αρχικά, η Ρουμανία, στα προκριματικά του Μουντιάλ για το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, είχε από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της, με τον Χάτζι μπροστάρη. Ο όμιλος αποτελούταν από τις Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Σκόπια, Ισλανδία και Ιρλανδία.

Καμία δεν μπορούσε να κοντράρει την ποιότητά της και οι Ρουμάνοι είχαν πετύχει το απόλυτο νικών μέχρι και την τελευταία στροφή. Εκεί, όμως, βρέθηκε η Ιρλανδία, η οποία κατάφερε να κρατήσει το 1-1 και να βάλει στοπ σε αυτό το τρομερό σερί των Ρουμάνων. Αυτή η ισοπαλία, έδωσε την ευκαιρία και στην Ισπανία να γίνει η πρώτη που το κατάφερε, το 2010.

Από την άλλη, η Ελβετία είχε σαφώς δυσκολότερο έργο, στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Την ίδια στιγμή που η Γερμανία σάρωνε, η Ελβετία ακολουθούσε το παράδειγμα της απέναντι στις Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ανδόρρα, Νησιά Φερόε και Λετονία. Οι Ελβετοί δεν είδαν καμία χώρα να στέκεται εμπόδιο στο «τρένο» τους, όμως στο φινάλε, και με την πρόκριση στα χέρια τους, η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο επικράτησε με 2-0 και έκοψε μία τρομερή επίδοση της Ελβετίας.

 



Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0