Football Talk

Εθνική Σερβίας: Η απομυθοποίηση του Κριστιάνο, ο Ζίβκοβιτς και το παραμύθι του Μουντιάλ

Εθνική Σερβίας: Η απομυθοποίηση του Κριστιάνο, ο Ζίβκοβιτς και το παραμύθι του Μουντιάλ
Ποιος μπορεί να φανταστεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου; Ελάχιστοι, όμως λίγοι το σκέφτηκαν όταν είδαν τον Μίτροβιτς να νικάει τον Ρουί Πατρίσιο, στέλνοντας την Σερβία στα τελικά του Μουντιάλ. Το BN Sports σας θυμίζει πως… χτίστηκε η «δήμιος» του Πορτογάλου αστέρα.

Ο όμιλος της Πορτογαλίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 ήταν από τους ιδιαίτερους στην τελευταία αγωνιστική. Ο λόγος ήταν η ισοβαθμία στην κορυφή ανάμεσα σε εκείνη και την Σερβία, με την ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο να υπερτερεί στην διαφορά των γκολ. Οπότε νίκη ή ισοπαλία, της έδινε το εισιτήριο για τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μπορεί να προηγήθηκε, να κράτησε ισορροπία μετά την ισοφάριση όμως λογάριαζε χωρίς τον… Μίτροβιτς, ο οποίος με κεφαλιά στο 91’, έκανε το γήπεδο της Λισσαβόνας να γεμίζει με σημαίες Σερβίας. Ωστόσο, το σύνολο του Ντράγκαν Στόικοβιτς, μόνο τυχαία δεν έφτασε αυτό το σημείο, καθώς η συγκεκριμένη επιτυχία, χτίζεται εδώ και πολλούς μήνες.

Από τις στάχτες που άφησε η… Σκωτία και μία εκδίκηση!

Τον Νοέμβριο του 2020, η Σερβία είχε καταφέρει να αφήσει εκτός EURO την Νορβηγία του Έρλινγκ Χάαλαντ και να κοντραριστεί στον μεγάλο τελικό των play off με την Σκωτία. Οι Σκωτσέζοι έκαναν την έκπληξη και μετά το ισόπαλο 1-1 στην κανονική διάρκεια, πήραν την πρόκριση στα πέναλτι. Η απουσία της Σερβίας από το EURO 2020 ήταν αισθητή, όμως στα σπλάχνα της, είχε σχεδιαστεί ήδη η επόμενη μέρα.

Η ομάδα στόχευε να βρίσκεται ανάμεσα στις ομάδες που θα παρουσιαστούν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Η αρχή έγινε με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο Ντράγκαν Στόικοβιτς ανέλαβε τις τύχες της ομάδας και παραδέχθηκε πως θέλει να χτίσει έναν «γίγαντα» μέσα από τις… στάχτες που άφησε πίσω της η Σκωτία. Παράλληλα, ο λόγος που οι Σέρβοι μπήκαν σε διαδικασία μπαράζ, ήταν επειδή η… Πορτογαλία είχε κατακτήσει, μαζί με την Ουκρανία, τις δύο θέσεις που οδηγούσαν απευθείας στο EURO.

Σταθερά πρόσωπα, νέο σύστημα και… Τάντιτς!

Ο σχεδιασμός για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022, ξεκίνησε από την συσπείρωση και την προσαρμοστικότητα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα. Ο 56χρονος προπονητής λατρεύει το 3-4-1-2. Ένα ιδιαίτερο πλάνο που κούμπωσε παράλογα… τέλεια στον τρόπο που αγωνίζονται οι Σέρβοι. Ταυτόχρονα, ο Στόικοβιτς προτίμησε να δώσει την «μπαγκέτα» αλλά και το περιβραχιόνιο στον Ντούσαν Τάντιτς. Ο επιθετικός του Άγιαξ, ως ένας από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές, ήταν δεύτερο «στόμα» του προπονητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Παράλληλα, τόσο ο Κόστιτς, όσο και ο Μίτροβιτς έδιναν τις δίκες τους πολύτιμες βοήθειες. Ο συγκεκριμένο σύστημα, έδινε την δυνατότητα στον μπακ-χαφ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης να παίρνει όλη την πλευρά δική του, και στον φορ της Φούλαμ να έχει την απαραίτητη βοήθεια στην κορυφή της επίθεσης.

Πως έφτασε μέχρι τον «τελικό» με τους Πορτογάλους…

Για να καταφέρεις να φτάσεις μέχρι την τελευταία αγωνιστική και να είσαι χέρι-χέρι με την ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο, σίγουρα έκανες υπέρβαση. Η Σερβία, μάλλον, το πήγε και λίγο παρακάτω. Από την κακή πορεία σε προκριματικά EURO αλλά και Nations League (τελευταία θέση με έξι βαθμούς), το μάθημα που πήραν οι Σέρβοι ήταν αρκετό για να παρουσιαστούν παραπάνω από έτοιμοι στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022. Ο απίστευτος απολογισμός ήταν έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και καμία… ήττα.

Σε έναν όμιλο με Πορτογαλία, Ιρλανδία, το αναγεννημένο Λουξεμβούργο και το πάντα απρόβλεπτο Αζερμπαϊτζάν. Στο κομμάτι των ισοπαλιών, εκεί λειτούργησε αρμονικά η… Ιρλανδία. Συγκεκριμένα, τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Πορτογάλοι έχασαν δύο βαθμούς από την ομάδα του Στέφεν Κένι. Στη συνέχεια, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στο Βελιγράδι, έγινε ένα πραγματικό ντέρμπι.

Το σύνολο του Φερνάντο Σάντος προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο, όμως η Σερβία έφερε τούμπα το ματς και το ισοφάρισε 2-2, φτάνοντας πολύ κοντά και σε τρίτο τέρμα στο τέλος. Η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, σε αντίθεση με το δεύτερο ματς. Στη Λισσαβόνα, η Πορτογαλία ήθελε νίκη ή ισοπαλία, αφού στην διαφορά τερμάτων, έπαιρνε την πρωτιά. Μόλις στο 2ο λεπτό, ο Ρενάτο Σάντσες ανοίγει το σκορ και κάνει αφόρητα δύσκολα τα δεδομένα για την Σερβία.

Όμως, όταν ο Ντούσαν Τάντιτς βρήκε την ισοφάριση, υπήρξε ένα μικρό déjà vu. Οι Σέρβοι δεν ήθελαν να επαναλάβουν το πρώτο ματς αλλά ούτε και την προηγούμενη διοργάνωση των προκριματικών. Και εκεί, εμφανίστηκε ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς. Ο αναγεννημένος φορ της Φούλαμ που στο Νησί έχει πετύχει ήδη 20 γκολ σε 17 ματς στο Νησί. Με καρφωτή κεφαλιά, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και τους Σέρβους στον 7ο ουρανό.

Έγραψε ιστορία…

Το βράδυ της Κυριακής, η Σερβία δεν είχε βρεθεί σε τελικά Μουντιάλ από το 2010, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Δώδεκα χρόνια αναμονής ήταν πολλά, ακόμα και αν απέναντι βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η, γεμάτη με αστέρια, παρέα του. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το γήπεδο της Λισσαβόνας είχε περάσει στην ιστορία των Σέρβων, ως ένα στάδιο όπου γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο τους.

Το γκολ του Μίτροβιτς είναι παραπάνω από ένα buzzer beater. Η Σερβία κέρδισε μία χώρα που έχει ρόστερ, διπλάσιο σε αξία από το δικό της και μάλιστα, μέσα στην έδρα της. Από την άλλη, η Πορτογαλία δίνει σερί το παρών σε τελικές φάσεις Μουντιάλ, από το 2002 και μετά. Έχει μία δεύτερη ευκαιρία μέσω των μπαράζ αλλά το γεγονός πως η Σερβία την έβαλε σε αυτή την διαδικασία, λέει πολλά.

Ο «δικός» μας Ζίβκοβιτς…

Ένας από τους λόγους που πήρε έκταση η νίκη της Σερβίας, είναι αναμφίβολα ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο εξτρέμ του ΠΑΟΚ, έπαιξε ως βασικός απέναντι στον Κριστιάνο Ρονάλντο και την Πορτογαλία, καλύπτοντας όλη την δεξιά πλευρά. Σαν μπακ-χαφ, κάνοντας πολύ καλό ματς και κερδίζοντας ακόμα περισσότερους πόντους στα μάτια του Στόικοβιτς. Ειδικά ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο 25χρονος άσος του Δικεφάλου δείχνει να έχει βρει τον εαυτό του και η εξαιρετική πορεία του στην Ελλάδα, καθρεφτίζεται και με το εθνόσημο στο στήθος. Ταυτόχρονα, τα 70 λεπτά που αγωνίστηκε, συνάπτουν με την πιθανή παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει απότομα η αξία του. Να θυμίσουμε πως πριν λίγες μέρες, υπέγραψε νέο, ηγετικό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, με σημαντική αύξηση αποδοχών.

Όταν έγινε γνωστό πως ο Στόικοβιτς θα αντικαταστήσει τον τραυματία Λάζοβιτς με τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, άπαντες έμειναν με ερωτηματικά, αφού υπήρχε η επιλογή του ακόμα πιο έμπειρου, σε υψηλό επίπεδο, Ραντόνιτς. Τελικά, ο Ζίβκοβιτς έκλεισε στόματα και επαλήθευσε γιατί θεωρεί πολύ σωστή την επιλογή της Ελλάδας, το καλοκαίρι του 2020.

Serbia-792x402-1.jpg

Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0