Football Talk

Όσα κρύβει η τελευταία στροφή των προκριματικών του Μουντιάλ: Προκρίσεις, μπαράζ και… εκπλήξεις!

Όσα κρύβει η τελευταία στροφή των προκριματικών του Μουντιάλ: Προκρίσεις, μπαράζ και… εκπλήξεις!

Η τελευταία στροφή των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 συλλέγει αρκετή αγωνία, καθώς θα κρίνει ποιες χώρες θα «τσεκάρουν» τα εισιτήρια τους για το Κατάρ. Το BN Sports σας αναλύει ανά όμιλο, τι περιμένουμε, τι θα δούμε και τι θα μας… σοκάρει.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ πλησιάζει και το γεγονός πως διανύουμε την τελευταία στροφή των προκριματικών, μας κάνει να το αντιληφθούμε. Το BN Sports σας δίνει στο πιάτο τι συμβαίνει σε κάθε όμιλο και τι θα περιμένουμε αυτό το τριήμερο γεμάτο δράση.

1ος όμιλος: Το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ Πορτογαλίας και Σερβίας…

Όταν ολοκληρώθηκε η κλήρωση και είδαμε τον όμιλο της Πορτογαλίας, δεν υπήρχε κάποιος που θα περίμενε να δούμε στην πρώτη δυάδα άλλη χώρα από την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο και της Σερβίας. Λουξεμβούργο, Ιρλανδία και Αζερμπαϊτζάν στάθηκαν άξιοι αντίπαλοι αλλά μέχρι εκεί. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε να φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική για δούμε ποιος θα… προκριθεί.

Συγκεκριμένα, η 1η θέση οδηγεί απευθείας στο Μουντιάλ και η δεύτερη στα μπαράζ. Αυτή την στιγμή Πορτογαλία και Σερβία είναι στην κορυφή του ομίλου με 17 βαθμούς, με την πρώτη να έχει τέσσερα γκολ διαφορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προηγείται της βαθμολογίας και να έχει την πρόκριση ακόμα και με ισοπαλία στο μεταξύ τους παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, όποιος κερδίσει, προκρίνεται απευθείας στα γήπεδα του Κατάρ.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Πορτογαλίας = Πρόκριση
  • Νίκη Σερβίας = Πρόκριση
  • Ισοπαλία = Πρόκριση Πορτογαλίας

Βαθμολογία:

1. Πορτογαλία 7 17 (16-4)

2. Σερβία 7 17 (16-8)

3. Λουξεμβούργο 7 9 (8-15)

4. Ιρλανδία 7 6 (8-8)

5. Αζερμπαϊτζάν 8 1 (5-18)

serbia_v_portugal_-_fifa_world_cup_2022_qatar_qualifier.webp

2ος όμιλος: Ελλάδα και Γεωργία δημιούργησαν μία… «τιτανομαχία»

Και πάμε στον όμιλο της Ελλάδας. Η χώρας μας, μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ με 1-0 από την Ισπανία, πηγαίνει στο παιχνίδι με το Κόσοβο δίχως κάποια βαθμολογική ανάγκη, καθώς μαθηματικά είναι εκτός Κατάρ. Ωστόσο η ήττα της, σε συνδυασμό με την τεράστια νίκη της Γεωργίας επί της Σουηδίας, δημιούργησε ένα μεγάλο ντέρμπι στην τελευταία αγωνιστική. Ισπανία και Σουηδία θα τα παίξουν όλα για όλα στην τελευταία αγωνιστική.

Συγκεκριμένα, οι Ρόχας εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την ήττα των Σουηδών και τους προσπέρασαν στην βαθμολογία, με αποτέλεσμα να έχουν το προβάδισμα πλέον. Πιο αναλυτικά, στην έδρα τους, οι Ισπανοί, έχουν ηττηθεί μόλις μία φορά σε προκριματικό γύρο, στον 21ο αιώνα. Το 2003 από την Ελλάδα με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Έτσι, οι Σουηδοί πρέπει να γράψουν… ιστορία για να προκριθούν, αφού η ισοπαλία είναι υπέρ της Ισπανίας.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Ισπανίας = Πρόκριση
  • Νίκη Σουηδίας = Πρόκριση
  • Ισοπαλία = Πρόκριση Ισπανίας

Βαθμολογία:

1.Ισπανία 7 16 (14-5)

2. Σουηδία 7 15 (12-5)

3. Ελλάδα 7 9 (7-7)

4. Γεωργία 8 7 (6-12)

5. Κόσοβο 7 4 (4-14)

sweden_v_spain_-euro_qualifier_1.jpg

3ος όμιλος: Μόνο η νίκη δεν φτάνει για Ιταλία και Ελβετία!

Ακόμα ένα αμφίρροπο ζευγάρι στην κορυφή της βαθμολογίας στα προκριματικά. Ο 3ος όμιλος με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλίας και τις Ελβετία, Βόρεια Ιρλανδία, Βουλγαρία, Λιθουανία, εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ μέχρι το τέλος. Συγκεκριμένα, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ελβετοί έχουν μοιρασμένες πιθανότητες να βρεθούν απευθείας σε τελική φάση Μουντιάλ. Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους ομίλους, οι δύο χώρες θα παίξουν τις πιθανότητες τους σε ξεχωριστά ματς.

Συγκεκριμένα, αμφότερες έχουν 15 βαθμούς και τους χωρίζουν τρία γκολ υπέρ των «ατζούρι». Αυτό σημαίνει πως μόνο η νίκη δεν φτάνει αλλά σίγουρα, είναι με το μέρος των Ιταλών. Έχουμε και λέμε, οι πρωταθλητές Ευρώπης φιλοξενούνται στην έδρα της Βόρειας Ιρλανδίας ενώ οι Ελβετοί θα υποδεχθούν την Βουλγαρία. Και οι δύο είναι φαβορί για τη νίκη, όμως η Ελβετία θέλει να κερδίσει με +3 γκολ διαφορά, ή σε καλύτερο σενάριο, να μην κερδίσει η Ιταλία.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Ιταλίας – Νίκη Ελβετίας = Πρόκριση Ιταλίας
  • Ήττα ή ισοπαλία Ιταλίας – Νίκη Ελβετίας = Πρόκριση Ελβετίας
  • Νίκη Ιταλίας – Νίκη Ελβετίας καλύπτοντας την διαφορά τερμάτων που θα δημιουργηθεί = Πρόκριση Ελβετίας

Βαθμολογία:

1. Ιταλία 7 15 (13:2)

2. Ελβετία 7 15 (11:2)

3. Βόρεια Ιρλανδία 7 8 (6:7)

4. Βουλγαρία 7 8 (6:10)

5. Λιθουανία 8 3 (4:19)

widmer-donnarumma-goal-italy-2111-epa.jpg

4ος όμιλος: Προβάδισμα της Φινλανδίας αλλά η Ουκρανία… καραδοκεί.

Μπορεί στους παραπάνω ομίλους, να υπάρχει κόντρα για 1η ή 2η θέση, όμως στον 4ο όμιλο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Γαλλία τσέκαρε το εισιτήριο της με το επιβλητικό 8-0 επί του Καζακστάν και η τελευταία αγωνιστική έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Όχι όμως, για την 2η θέση. Εκεί όπου Φινλανδία και Ουκρανία ψάχνουν μία δεύτερη… ευκαιρία μέσω των μπαράζ.

Μπορεί η διαφορά των δύο ομάδων να είναι στο +3 υπέρ των Φινλανδών, όμως η τελευταία αγωνιστική δείχνει άλλα πράγματα. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία έχει μεγάλη ευκαιρία να προσπεράσει στην 2η θέση, καθώς φιλοξενείται από την Βοσνία, την ίδια στιγμή που η ομάδα του Πούκι, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Γαλλία. Η διαφορά στα γκολ είναι στο ένα τέρμα, με τους Ουκρανούς να θέλουν μόνο νίκη και ήττα των Φινλανδών. Σε κάθε άλλο σενάριο, θα μείνουν εκτός.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Φινλανδίας – Νίκη Ουκρανίας = 2η θέση Φινλανδία
  • Ήττα Φινλανδίας – Νίκη Ουκρανίας καλύπτοντας την διαφορά τερμάτων = 2η θέση Ουκρανία
  • Ισοπαλία Φινλανδίας – Νίκη Ουκρανίας = 2η θέση Φινλανδία

Βαθμολογία:

1. Γαλλία 7 15 (16-3)

2. Φινλανδία 7 11 (10-8)

3. Ουκρανία 7 9 (9-8)

4. Βοσνία 7 7 (9-10)

5. Καζακστάν 8 3 (5-20)

fbl-wc-2022-eur-qualifers-ukr-fin.webp

5ος όμιλος: Τσεχία και Ουαλία… αντιγράφουν το 4ο γκρουπ

Ότι είπαμε για παραπάνω, ισχύει και για εδώ. Όχι μόνο στο θέμα της κορυφής αλλά και στο θέμα της 2ης θέσης. Συγκεκριμένα, το Βέλγιο έχει κλείσει μία θέση στο Μουντιάλ του 2022 ως πρωτοπόρο και πλέον το ενδιαφέρον, συλλέγεται στα μπαράζ. Εκεί, όπου αυτή την στιγμή βρίσκεται η Ουαλία αλλά η Τσεχία την παρακολουθεί σε απόσταση τριών βαθμών και με δύο γκολ λιγότερα.

Βέβαια, η ερχόμενη αγωνιστική, δίνει πλεονέκτημα στους… δεύτερους. Η Ουαλία θα υποδεχθεί το Βέλγιο ενώ οι Τσέχοι την Εσθονία στην τελευταία αγωνιστική. Εφόσον οι Ουαλοί δεν ηττηθούν, τότε θα πάρουν την πρόκριση στα μπαράζ. Από την άλλη αν ηττηθούν, τότε η παρέα του Σικ θα πρέπει να κερδίσει με διαφορά τριών γκολ και άνω.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Ουαλίας – Νίκη Τσεχίας = Πρόκριση Ουαλίας
  • Ήττα Ουαλίας – Νίκη Τσεχίας καλύπτοντας διαφορά τερμάτων = Πρόκριση Τσεχίας
  • Ισοπαλία Ουαλίας – Νίκη Τσεχίας = Πρόκριση Ουαλίας

Βαθμολογία:

1. Βέλγιο 7 19 (24-5)

2. Ουαλία 7 14 (13-8)

3. Τσεχία 7 11 (12-9)

4. Εσθονία 7 4 (9-19)

5. Λευκορωσία 8 3 (7-24)

pic-1200x675.jpg

6ος όμιλος: Μόνο το απόλυτο της… Δανίας

Ο μόνος όμιλος που δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Η νίκη της Σκωτίας επί της Μολδαβίας την προηγούμενη αγωνιστική και η ήττα του Ισραήλ στην ματσάρα με την Αυστρία, επισφράγισε μία θέση στα μπαράζ για τους Σκωτσέζους. Από την άλλη, η Δανία έχει εξελιχθεί σε… τρένο και με το απόλυτο έως τώρα, έχει τσεκάρει μαθηματικά το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης.

Το μόνο που ψάχνει τώρα είναι να ολοκληρώσει το… ρεκόρ. Συγκεκριμένα, με νίκη στην έδρα της Σκωτίας, την τελευταία αγωνιστική οι Δανοί θα έχουν πετύχει το απόλυτο νικών στον όμιλό τους και θα έχουν συλλέξει όλους τους βαθμούς που έχουν διαθέσιμους. Αυτό, θα τους βάλει σε ένα «κλειστό» κλαμπ χωρών που το έχουν καταφέρει.

Βαθμολογία:

1. Δανία 9 27 (30-1)

2. Σκωτία 9 20 (15-7)

3. Ισραήλ 9 13 (20-19)

4. Αυστρία 9 13 (15-16)

5. Νησιά Φερόε 9 4 (5-20)

6. Μολδαβία 9 1 (4-26)

fbl-wc-2022-eur-qualifers-ukr-fin_1.webp

7ος όμιλος: Τρεις χώρες για δύο θέσεις και… εκπλήξεις

Ίσως ο πιο ενδιαφέρον όμιλος από βαθμολογική πλευρά. Μπορεί η Ολλανδία να είχε καθαρίσει την πρόκριση από την προηγούμενη αγωνιστική, όμως η ισοπαλία της κόντρα στο Μαυροβούνιο με 2-2, έφερε ανατροπές και… δυσκολίες. Συγκεκριμένα, έβαλε φωτιά στον όμιλο, αφού η τελευταία αγωνιστική μπορεί να στείλει ακόμα και εκτός… Μουντιάλ (!). Και αυτό, γιατί Τουρκία και Νορβηγία έκαναν το καθήκον τους και μπορούν να κάνουν την μεγάλη έκπληξη.

Το βάρος πέφτει στις πλάτες της Νορβηγίας. Πιο αναλυτικά, οι «οράνιε» είναι στην κορυφή με 20 βαθμούς και στο +2 από την χώρα του Χάαλαντ και την Τουρκία. Στο θέμα των γκολ, οι Τούρκοι υπερτερούν με ένα παραπάνω των Νορβηγών, ενώ οι Ολλανδοί έχουν ξεφύγει (+13 και +14). Στην τελευταία στροφή, η Ολλανδία φιλοξενεί την Νορβηγία ενώ η Τουρκία ταξιδεύει στο Μαυροβούνιο.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Νορβηγίας – Νίκη Τουρκίας = Εκτός η Ολλανδία
  • Νίκη Ολλανδίας – Νίκη Τουρκίας = Εκτός η Νορβηγία
  • Νίκη Νορβηγίας – Ήττα ή ισοπαλία Τουρκίας = Εκτός η Τουρκία
  • Ισοπαλία ή νίκη της Ολλανδίας – Ήττα Τουρκίας = Εκτός η Τουρκία
  • Νίκη της Ολλανδίας – οποιοδήποτε αποτέλεσμα Τουρκίας = Εκτός η Νορβηγία

Βαθμολογία:

1. Ολλανδία 9 20 (31-8)

2. Τουρκία 9 18 (25-15)

3. Νορβηγία 9 18 (15-6)

4. Μαυροβούνιο 9 12 (13-13)

5. Λετονία 9 6 (8-13)

6. Γιβραλτάρ 9 0 (3-40)

5XRHN3SF7BHMXPCTF55HUEHSIU.jpg

8ος όμιλος: Η Ρωσία το προβάδισμα στο ντέρμπι με Κροατία

Ακόμα ένα ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής. Ρωσία και Κροατία κοντράρονται για μία θέση στην κορυφή της βαθμολογίας και την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ. Ο όμιλος της Κύπρου σύλλεξε αρκετό ενδιαφέρον, ωστόσο οι δύο χώρες ξεχώρισαν και έχουν την ευκαιρία για μία θέση στο Κατάρ. Η διοργανώτρια του Μουντιάλ 2018, απέναντι στην φιναλίστ της διοργάνωσης.

Οι Ρώσοι έχουν το προβάδισμα, καθώς είναι στο +2 και κάθε άλλο παρά ήττα, τους κάνει. Αντίθετα, η Κροατία θέλει μόνο τη νίκη για να προσπεράσει, με την έδρα της να είναι στα υπέρ της για αυτή την αναμέτρηση. Φυσικά, το ενδεχόμενο των μπαράζ δεν θα άρεσε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Κροατίας = Πρόκριση Κροατίας
  • Νίκη Ρωσίας ή ισοπαλία = Πρόκριση Ρωσίας

Βαθμολογία:

1. Ρωσία 9 22 (19-5)

2. Κροατία 9 20 (19-4)    

3. Σλοβακία 9 11 (11-10)    

4. Σλοβενία 9 11 (11-11)   

5. Μάλτα 9 5 (9-23)

6. Κύπρος 9 5 (3-19)

m_7292887_1024.jpg

9ος όμιλος: Μόνο με… αυτοκτονία μπορεί να πέσει από την κορυφή η Αγγλία

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ομίλους, το αποτέλεσμα σε αυτόν, είναι λίγο-πολύ δεδομένο. Η Αγγλία έχει κάνει το καθήκον της, όμως η πολύ καλή Πολωνία, κρατάει μέχρι τελευταία αγωνιστική μαθηματικές ελπίδες, οι οποίες στον ποδοσφαιρικό κόσμο, μόνο ρεαλιστές δεν μπορούν να θεωρηθούν. Η διαφορά τους είναι στους τρεις βαθμούς, με τα «λιοντάρια» να προπορεύονται με έξι γκολ την Πολωνία.

Έτσι, στην τελευταία στροφή, εκτός από το γεγονός πως η παρέα του Λεβαντόφσκι πρέπει να καλύψει την διαφορά των τερμάτων κόντρα στην Ουγγαρία (έξι γκολ και άνω), θα περιμένει και ήττα της Αγγλία από το… Σαν Μαρίνο. Η χώρα με τα 36 γκολ παθητικό και το μόλις ένα υπέρ (!). Είναι εύκολα αντιληπτό, πως μόνο ένα θαύμα που δεν έχουν ξανασυναντήσει στο ποδόσφαιρο, θα φέρει τους Πολωνούς στην κορυφή. Αλλά για αυτό αγαπάμε αυτό το άθλημα.

Τα σενάρια:

  • Ήττα Αγγλίας – Νίκη Πολωνία με έξι γκολ διαφορά και άνω = Πρόκριση Πολωνίας
  • Νίκη ή ισοπαλίας της Αγγλίας – Οποιοδήποτε αποτέλεσμα Πολωνίας = Πρόκριση Αγγλίας

Βαθμολογία:

1. Αγγλία 9 23 (29-3)

2. Πολωνία 9 20 (29-9)

3. Αλβανία 9 15 (11-12)

4. Ουγγαρία 9 14 (17-12)

5. Ανδόρα 9 6 (8-23)

6. Σαν Μαρίνο 9 0 (1-36)

41047800-9406433-England_beat_Albania_to_make_it_two_wins_from_two_in_their_2022_-a-1_1616957667801.jpg

10ος όμιλος: Πανικός για την 2η θέση ανάμεσα σε τρεις χώρες!

Και εδώ, η 1η θέση και καπαρωθεί. Η Γερμανία έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, σάρωσε κάθε αντίπαλο με αποκορύφωμα την 9άρα στο Λιχτενστάιν και τσέκαρε ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2022. Από εκεί και πέρα, το απόλυτο χάος. Η ισοπαλία της Ρουμανίας με την Ισλανδία και ο θρίαμβος της Βόρειας Μακεδονίας με 5-0 μέσα στην Αρμενία, έφερε τα πάνω-κάτω.

Συγκεκριμένα, τρεις ομάδες διεκδικούν μία θέση. Η μία από αυτές, βέβαια, φαίνεται πως έχει χάσει το… τρένο των μπαράζ. Πιο αναλυτικά, η Αρμενία βρέθηκε στο -8 στα τέρματα και απέχει τρεις βαθμούς από την 2η θέση, στην οποία βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία με +10. Ακόμα και να κερδίσουν οι Αρμένιοι την Γερμανία (!), θα πρέπει να το κάνουν παραπάνω από… 12 γκολ. Είναι εύκολα αντιληπτό πως η μάχη περιορίζεται σε Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία, με τους πρώτους να φιλοξενούνται στο Λιχτενστάιν και να έχουν σαφώς ευκολότερο έργο, ενώ οι δεύτερου υποδέχονται την Ισλανδία.

Τα σενάρια:

  • Νίκη Βόρειας Μακεδονίας = Πρόκριση Βόρειας Μακεδονίας
  • Νίκη Ρουμανίας – Ισοπαλία ή ήττα Βόρειας Μακεδονίας = Πρόκριση Ρουμανίας
  • Νίκη Αρμενίας με +12 γκολ – Ήττα από Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία = Πρόκριση Αρμενίας
  • Ήττα ή ισοπαλία Ρουμανίας – Ήττα Βόρειας Μακεδονίας = Πρόκριση Βόρειας Μακεδονίας

Βαθμολογία:

1. Γερμανία 9 24 (32-3)

2. Βόρεια Μακεδονία 9 15 (20-10)

3. Ρουμανία 9 14 (11-8)

4. Αρμενία 9 12 (8-16)

5. Ισλανδία 9 9 (11-15)

6. Λιχτενστάιν 9 1 (2-32)

1440x810_cmsv2_9295380f-dcdf-58b5-b475-f9334cdb1828-5692676.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0