Football Talk

Το «τρένο» του Καναδά έχει μπει στις ράγες για… Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια (video)

Το «τρένο» του Καναδά έχει μπει στις ράγες για… Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια (video)

Φρέσκο αίμα, αήττητη και με ένα… ιδιαίτερο πάθος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Ο Καναδάς ετοιμάζεται να κάνει την έκπληξη και να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και Μεξικό στο Μουντιάλ.

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ κοντραριζόντουσαν με το Μεξικό, για την κορυφή του ομίλου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, ο Καναδάς ήταν έτοιμος να το… εκμεταλλευτεί. Συγκεκριμένα, ο Τζόναθαν Ντέιβιντ είχε δώσει τη νίκη στη χώρα του επί της Κόστα Ρίκα, με αποτέλεσμα, όχι απλώς να εδραιωθεί στην 3η θέση αλλά και να πλησιάσει στο -1 από την κορυφή, μετά την επικράτηση των Αμερικάνων.

Το φρέσκο αίμα με ηγέτη τον Αλφόνσο Ντέιβις αλλά και ένα ιδιαίτερο… αήττητο. Ο Καναδάς παρουσιάστηκε σε τελικά Μουντιάλ το 1986, με την γεύση μόνο ευχάριστη να μην είναι. Από τότε, ένα Gold Cup το 2000 είναι ο μοναδικός απολογισμός της ομάδας, όμως φέτος, τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά.

Ντέιβιντ, Ντέιβις και οι… υπόλοιποι!

Ο Καναδάς έχει βγάλει αρκετά αστέρια τα τελευταία χρόνια. Μπορεί ο Αλφόνσο Ντέιβις να επισκίασε κάθε άλλο συμπατριώτη του, όμως αρκετοί Καναδοί κάνουν την διαφορά σε Αμερική και Ευρώπη. Πάνω σε αυτούς, την τελευταία τριετία, έχει στηριχθεί ο Τζον Χέρντμαν. Η εξέλιξη που έχει η ομάδα είναι τρομερή και αυτό βγαίνει στο χορτάρι, με τον Καναδά να ετοιμάζει… βαλίτσες για Καναδά.

Συγκεκριμένα, πέρα του Αλφόνσο Ντέιβις, ο Τζόναθαν Ντέιβιντ είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην μεσοεπιθετική γραμμή της χώρας. Ο άσος της Λιλ είναι «φωτιά» φέτος και με δικό του γκολ, οδήγησε τον Καναδά σε μία πολύ σημαντική νίκη επί της Κόστα Ρίκα. Ταυτόχρονα, ο Κάιλ Λάριν, είναι από τους πιο ποιοτικούς αλλά και… αδικημένους φορ, καθώς, παρότι έχει 89 γκολ στην καριέρα του, δεν έχει κάνει το μεγάλο βήμα.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, είναι πρώτος σκόρερ στα προκριματικά για το Μουντιάλ 2022, με εννέα γκολ και δεν είναι μυστικό, πως είναι το βαρύ πυροβολικό του Καναδά.

Να πάει Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια…

Ήταν καλοκαίρι του 1986. Στα γήπεδα του Μεξικό, ο Καναδάς πραγματοποιεί την πρώτη και τελευταία του συμμετοχή μέχρι σήμερα σε τελικά του Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, κληρώθηκε σε όμιλο με Γαλλία, Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία. Ένας αρκετά δύσκολος όμιλος για μία πρωτάρα, όπως και αποδείχτηκε. Οι «κόκκινοι» τερμάτισαν στην τελευταία θέση χωρίς βαθμό αλλά και χωρίς… γκολ.

Πιο αναλυτικά, ηττήθηκε στην πρεμιέρα από την Γαλλία με 1-0 και με 2-0 από Ουγγαρία και Σοβιετική Ένωση. Οι Καναδοί το πάλεψαν, όμως η μοναδική τους συμμετοχή σε Μουντιάλ, έληξε άδοξα. Από τότε, μεγαλύτερη επιτυχία είναι μόνο η κατάκτηση του Gold Cup το 2000 και από τότε… τίποτα. Μέχρι φέτος (?).

Ο… «ερυθρόλευκος» Ίγκορ Βράμπλιτς!

Λίγους μήνες μετά το Μουντιάλ του 1986, ο Ίγκορ Βράμπλιτς ήταν ένα από τα καυτά ονόματα της διοργάνωσης. Ο Καναδός με καταγωγή από την Σλοβακία, είχε ξεχωρίσει παρότι ο Καναδάς δεν έκανε κάτι αξιόλογο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο διεθνής επιθετικός έρχεται σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό και οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν στην απόκτησή του από την βέλγικη Σερενσιέν.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε την μεταγραφή και οι «ερυθρόλευκοι» του εκπλήρωσαν την επιθυμία. Φυσικά, η μεταγραφή προκάλεσε ντόρο στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο ο έμπειρος φορ έμεινε για μόλις έξι μήνες, μετρώντας μόλις επτά συμμετοχές με ένα τέρμα απολογισμό. Με λίγα λόγια, πέρασε και δεν… άγγιξε.
VRABLIC_1986.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0