Football Talk

Τζέραρντ - Ρέιντζερς: Μια σχέση που θα έγραφε ιστορία κι έληξε άδοξα (Video)

Τζέραρντ - Ρέιντζερς: Μια σχέση που θα έγραφε ιστορία κι έληξε άδοξα (Video)

Ο Στίβεν Τζέραρντ αποφάσισε να αφήσει την Ρέιντζερς για την Άστον Βίλα και όλος ο κόσμος αναρωτιέται αν τελικά έκανε καλά να αφήσει τους πρωταθλητές Σκωτίας για τους «χωριάτες» χάνοντας την ευκαιρία να γίνει θρύλος στην Γλασκώβη. Το BN Sports αναλύει.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Μπορεί η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος να ανοίγει την κουβέντα για το αν μπορεί ένας προπονητής να θεωρηθεί θρύλος ενός συλλόγου όταν η σχέση τους περιορίζεται σε ένα τίτλο, ακόμα και αν αυτός ήρθε με ρεκόρ βάζοντας παράλληλα τέλος στην αυτοκρατορία της αιωνίου αντιπάλου; Η απάντηση είναι θα μπορούσε αν ο προπονητής αυτός ολοκλήρωνε το έργο του και δεν αποχωρούσε από την Ρέιντζερς με προορισμό την Premier League και την Άστον Βίλα.

Ο Στίβεν Τζέραρντ ανέλαβε το καλοκαίρι του 2018 την ομάδα της Γλασκώβης σε ένα πρότζεκτ  πρωτόγνωρο και για τις δύο πλευρές. Από τη μία ένας τεχνικός που έκανε το πρώτο του σοβαρό επαγγελματικό βήμα στην καριέρα του (μοναδική του εμπειρία οι μικροί της Λίβερπουλ) και από την άλλη μια ομάδα που προσπαθούσε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της βλέποντας την αιώνιο αντίπαλο Σέλτικ να κατακτά το ένα πρωτάθλημα πίσω από το άλλο.

Το πρότζεκτ αυτό αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και νότια στην Αγγλία ειδικά στο Λίβερπουλ, αφού όπως φαίνεται είναι της μοίρας γραφτό κάποια στιγμή ο μεγάλος αρχηγός της reds να υπηρετήσει το κλαμπ και από την θέση του προπονητή. Η αρχή για τον Τζέραρντ στο Άιμπροξ δεν ήταν εύκολη, η ομάδα ήταν αρκετά πίσω από την Σέλτικ σε όλα τα επίπεδα και θα έπρεπε να γίνει αρκετή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Και όπως η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα, έτσι και ο νεαρός τεχνικός άρχισε σιγά σιγά να βάζει την σφραγίδα του στην ομάδα.

Και αν τις δύο πρώτες χρονιές η ομάδα τερμάτισε πίσω από την μεγάλη της αντίπαλο, την τρίτη χρονιά ήρθε η ώρα της επιβράβευσης. Αήττητο πρωτάθλημα με μόλις 13 γκολ παθητικό σταματώντας τους «κέλτες» να κάνουν το ιστορικό δεκά σερί πρωταθλήματα.


Ο Τζέραρντ είχε γίνει ο απόλυτος ήρωας για τους απανταχού Ρέιντζερς και ο ίδιος μιλώντας για την επιτυχία αυτή είχε τονίσει πως πλέον αισθανόταν ξανά νικητής μετά το οδυνηρό 2014 και το ματς εκείνο με την Τσέλσι προσθέτοντας πως ο τίτλος αυτός θα πρέπει να είναι η αρχή για πολλούς ακόμα. Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός πως το να είσαι προπονητής της Ρέιντζερς είναι σαν να είσαι αρχηγός της Λίβερπουλ. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του είχε τονίσει πως κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον.

Το ιδανικό timing με την πρόταση της Βίλα


Και όπως φαίνεται δικαιώθηκε. Η πρόταση της Βίλα ήρθε σε μια στιγμή που η Ρέιντζερς ήταν πρώτη με τέσσερις βαθμούς διαφορά από την Σέλτικ, στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ και κοντά στην πρόκριση από την φάση των ομίλων του Europa League. Αν σκεφτεί κανείς πως την σεζόν 2022-23 ο πρωταθλητής Σκωτίας μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Champions League καταλαβαίνει κανείς πως ο δρόμος για την απόλυτη δόξα στο «Άιμπροξ» ήταν στρωμένος. Αλλά όπως φάνηκε αυτό ήταν το τελευταίο που απασχολούσε τον 40χρονο τεχνικό. Άλλωστε, οι νίκες επί της κάθε Λίβινγκστον και Σεντ Μίρεν δεν θα άνοιγαν έτσι εύκολα την πόρτα του Άνφιλντ.

Και τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί τον προηγούμενο μήνα. Παρά το γεγονός πως ο Τζέραρντ επέμενε πως ήταν χαρούμενος στην Σκωτία την ίδια ώρα τόνιζε: «Για να βρεθούμε σε θέση να ανταγωνιστούμε τις ομάδες με τις οποίες αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη θα πρέπει να ξοδέψουμε μεγάλα ποσά. Αν θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι κάθε χρόνο και να βρεθούμε στο επόμενο επίπεδο θα πρέπει να ενισχυθούμε στις μεταγραφές». Την ίδια ώρα η Ρέιντζερς λόγω και της πανδημίας είχε να παρουσιάσει απώλειες στα οικονομικά της και προφανώς δεν υπήρχε η ίδια διάθεση από τους οπαδούς - επενδυτές να δοθούν ξανά μεγάλα ποσά κάτι που ο πρώην πια προπονητής της προφανώς και γνώριζε.

gerrard_villa_2.jpg

Και η πρόταση από τους «χωριάτες» ήρθε την κατάλληλη στιγμή γι αυτόν. Τα έβαλε κάτω και είδε ότι δύσκολα θα μπορούσε να πάει τον σύλλογο ένα βήμα παραπάνω. Κι εδώ δεν μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, άλλωστε ο τίτλος στην Σκωτία θα είναι πάντα μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων. Και πράγματι ο τρόπος που φεύγει από την Ρέιντζερς δεν είναι και ο καλύτερος, ειδικά για τους οπαδούς που θεωρούσαν τον άλλοτε αρχηγό της Λίβερπουλ ως τον άνθρωπο που θα έφτιαχνε μια δυναστεία στην Γλασκώβη. Πλέον όμως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί, την ώρα που οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ Scottish Premiership και Premier League παραμένουν ακόμα τεράστιες. Παρόλα αυτά, ο τίτλος που κατέκτησε θα είναι ιστορικό για τους «διαμαρτυρόμενους», ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία τους γιατί ήταν το πρώτο μετά την οικονομική κατάρρευση το 2012 σταματώντας παράλληλα την Σέλτικ να φτάσει τα δέκα σερί πρωταθλήματα προκαλώντας την πτώση της με εκκωφαντικό τρόπο.

Τα λεφτά της Άστον Βίλα δύσκολα θα μπορούσε να τα αρνηθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι το στάτους του στο Άιμπροξ θα περιοριστεί απλά σε έναν προπονητή που ναι μεν επανέφερε τον σύλλογο στην κορυφή χωρίς όμως να κερδίσει τα πάντα. Και αυτό θα μείνει για πάντα γιατί πολύ απλά ο Στίβεν Τζέραρντ έχασε την ευκαιρία να μπει το όνομα του δίπλα σε θρύλους της ομάδας όπως ο Γουόλτερ Σμιθ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0