Football Talk

ΑΕΚ: Η γκέλα στη Ριζούπολη ήταν τεράστια, έχει εξηγήσεις και πρέπει να τσαντίσει τους παίκτες

ΑΕΚ: Η γκέλα στη Ριζούπολη ήταν τεράστια, έχει εξηγήσεις και πρέπει να τσαντίσει τους παίκτες
Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα ξεκάθαρο στόχο που πρέπει να παραμείνει πιστή σε αυτόν, όμως στον δρόμο που ακολουθεί πρέπει να φτιάχνει χαρακτήρα και μέσα από βράδια όπως το χθεσινό.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Πάντα τα… εύκολα πρέπει να τα φοβάσαι, γιατί τότε βγαίνει ο κακός μας εαυτός. Πάντα τα ματς που θεωρητικά είσαι «καλύτερος» και «ανώτερος» του αντιπάλου, «μυρίζει» γκέλα. Για την ΑΕΚ… μύριζε στραβοπάτημα στη Ριζούπολη. Το απόγευμα της Παρασκευής γράφτηκε κομμάτι για το πόσο μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξει η ομάδα στο χορτάρι και ο κόσμος στις εξέδρες, ώστε να έρθουν οι τρεις βαθμοί και να μην υπάρξει υποψία για τιμωρία της έδρας. Στόχος ήταν να έρθει ο Ολυμπιακός στις 21 Νοέμβρη σε ένα ΟΑΚΑ με 40.000 κόσμο κι ας ήταν, έστω, ένα βαθμό μπροστά.

Στις εξέδρες όλα πήγαν καλά. Πολύς κόσμος, φωνή, στήριξη, πίστη και τίποτα το άσχημο. Περίμεναν στην γωνία της ΑΕΚ για τιμωρία… Δεν τους έγινε το χατίρι. Στο χορτάρι, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για την ομάδα. Δίχως αμφιβολία αυτό το 2-2 και οι δυο πεταμένοι βαθμοί είναι μεγάλη γκέλα. Το θέμα είναι πως υπήρξαν κακώς κείμενα στο παιχνίδι της ΑΕΚ ιδιαίτερα ανησυχητικά, τα οποία και ζητούν άμεση επίλυση από προπονητή και παίκτες. Στο ομαδικό κομμάτι, η ΑΕΚ βρήκε γκολ γρήγορα στο παιχνίδι (στο 13’ με τον Γκαρσία), όμως από εκεί και πέρα αν και είχε σαφή υπεροχή, κατοχή και πίεζε, έβγαζε μία σοκαριστική επιπολαιότητα και αφέλεια στην τελική προσπάθεια. Αυτά τα ματς, ειδικά από τη στιγμή που έχεις μπει καλά στο παιχνίδι και έχεις βρει ένα γρήγορο γκολ, τα καθαρίζεις γρήγορα. Μετά κάνεις ό,τι γουστάρεις – σε λογικά πλαίσια, πάντα. Αλλά πρώτα εξασφαλίζεις τη νίκη. Η ΑΕΚ είχε 11 κόρνερ στο πρώτο ημίχρονο και πέτυχε ένα γκολ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχέδιο σε όλα τα στημένα. Από εκεί και πέρα το σοκαριστικό είναι άλλο: Ο Απόλλων Σμύρνης στο πρώτο ημίχρονο έκανε τρεις επιθέσεις: Πέτυχε ένα γκολ που σωστά ακυρώθηκε (έχει πιάσει τη μπάλα και με τα δύο χέρια ο Στάνκοβιτς, μέσα στη μικρή του περιοχή), πέτυχε άλλο ένα που μέτρησε και είχε άλλη μία τελική! Δεν μιλάμε μόνο για την αποτελεσματικότητα του αντιπάλου, αλλά και τη δική σου τραγική αμυντική συμπεριφορά. Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε και το δεύτερο γκολ του Απόλλωνα στην πρώτη του ουσιαστική κατεβασιά.

Η ατομική ευθύνη των παικτών

Δεν γίνεται να… μυρίζει γκολ κάθε επίθεση του αντιπάλου, όποιος κι αν είναι αυτός! Πρόκειται για ατομική ευθύνη των παικτών και όχι τόσο ομαδική, πλέον. Ο Λιβάι Γκαρσία, για παράδειγμα, στο πρώτο γκολ του Απόλλωνα, ενώ έχει γυρίσει στη μεγάλη περιοχή, παρακολουθεί… χαλαρός τη φάση. Ο Τζαβέλλας έχει θέμα στο επιτόπιο άλμα, γνωστό αυτό, το είδαμε ξανά στη Ριζούπολη. Ο Ρότα δεν πάει με αποφασιστικότητα στον παίκτη που βγάζει τη σέντρα. Γίνεται το 1-1! Στην επανάληψη, ο Μοχαμάντι πάει χαλαρά κι αυτός στη φάση που μένει «ζωντανή» η μπάλα, λόγω κακής τοποθέτησης του Βράνιες, μετά την καλή άμυνα του Ρότα. Και στη συνέχεια τέσσερις παίκτες της ΑΕΚ δέχονται και σουτ και κεφαλιά – γκολ στην ίδια φάση! Πολλά λάθη μαζεμένα. Όπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά αμυντικά προβλήματα όταν παίζουν μαζί Βράνιες – Τζαβέλλας και μπροστά τους είναι ο Λε Ταλέκ! Αυτή η τριάδα δεν έχει «δέσει» κι ας έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια μαζί απ’ την αρχή της σεζόν.

Λάθη έκανε και ο προπονητής: ο Ρότα είναι ένα φιλότιμο παιδί, όμως η ΑΕΚ χρειαζόταν περισσότερο τα ανεβάσματα του Μισελέν σε αυτό το ματς. Τα περισσότερα όμως είναι των παικτών, για τη χθεσινή γκέλα: Ο Τσούμπερ για δεύτερο σερί παιχνίδι και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν άφαντος! Ο Γκαρσία τακτικά το ίδιο. Πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις και πολλά αβίαστα λάθη ακόμη και από τον Μάνταλο, τον καλύτερο παίκτη της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, μόλις κουράστηκε και… πιέστηκε στο δεύτερο. Και ο Αραούχο το ίδιο, παρά την γκολάρα που έβαλε και έκανε το 2-2. Ακόμη και ο Ανσαριφάρντ, μετά την ισοφάριση, περιμένεις να κάνει γκολ την αμέσως επόμενη φάση.

Η ΑΕΚ λοιπόν, πήγαινε για μία άνετη νίκη στη Ριζούπολη. Έπαιξε προς αυτή την κατεύθυνση, οδηγούσε εκεί το ματς, όμως στράβωσε… εύκολα. Και μετά οι παίκτες δεν κατάφεραν να το… ισιώσουν.

Η διακοπή, το ματς με τον Ολυμπιακό και η συνέχεια

Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι πρέπει να περιμένουμε: Η ΑΕΚ καλείται να βγάλει αντίδραση. Δυστυχώς το ματς με τον Ολυμπιακό δεν είναι την επόμενη Κυριακή. Μεσολαβεί η διακοπή. Μέσα σε αυτό το 15νθημερο πρέπει να δουλευτεί κι άλλο η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών και οι μεταξύ τους συνεργασίες.

Η ομάδα είναι καινούργια, με νέο προπονητή και μέχρι τα Χριστούγεννα, πρέπει να περιμένουμε αυτά τα μπρος – πίσω. Θα είναι λογικά. Έως τότε οι νίκες είναι «χρυσάφι». Το βράδυ του Σαββάτου στη Ριζούπολη πετάχτηκαν δυο βαθμοί πολύτιμοι, αλλά όχι ικανοί να σταματήσουν την ανοδική πορεία της ΑΕΚ.

Στόχος είναι να γίνει η ομάδα! Στόχος είναι να φτιάξει ένα όμορφο αγωνιστικό σύνολο, που αυτό θα της φέρει τίτλους. Αν στο φετινό της δρόμο έρθει και το πρωτάθλημα ακόμη καλύτερα. Όμως πρώτα και πάνω απ’ όλα ο στόχος είναι η ΑΕΚ να γίνει ξανά ομάδα! Αυτό είναι το πιο δύσκολο και ούτε στο 40% δεν το έχει καταφέρει. Αν κάτι πρέπει να νιώσουν οι ποδοσφαιριστές από χθες είναι τσαντίλα με τους εαυτούς τους, που έδειξαν επιπολαιότητα και αφέλεια σε ένα ματς που το είχαν δικό τους. Αυτή την τσαντίλα καλούνται να την βγάλουν με τον Ολυμπιακό, αλλά και στη συνέχεια!

Δεν… τελειώνει το πρωτάθλημα στις 21/11, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του ντέρμπι. Σε αυτό το ματς όμως πρέπει να υπάρξει η αντίδραση των ποδοσφαιριστών. Για κλείσιμο δυο λόγια που τα έχετε διαβάσει ξανά, όμως η επανάληψη χρειάζεται για να μην παρεκκλίνουμε όλοι από τον βασικό στόχο: Ψυχραιμία, πολλή δουλειά στα Σπάτα, πίστη και υπομονή χρειάζεται η ΑΕΚ και θα περπατήσει καλύτερα το μονοπάτι της.  Α, και μία ή δυο μεταγραφικές κινήσεις τουλάχιστον τον Γενάρη…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0