Football Talk

Οι 5+1 στιγμές στο ντέρμπι του Μάντσεστερ: Το τακουνάκι του Ντένις Λόου, το χατ-τρικ του Καντσέλσκις, και το τελευταίο ματς του Ρονάλντο κόντρα στην Σίτι! (video)

Οι 5+1 στιγμές στο ντέρμπι του Μάντσεστερ: Το τακουνάκι του Ντένις Λόου, το χατ-τρικ του Καντσέλσκις, και το τελευταίο ματς του Ρονάλντο κόντρα στην Σίτι! (video)

Η μεγάλη «μάχη» ανάμεσα στα «μεγαθήρια» του Μάντσεστερ αναμένεται σε λίγες ώρες! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Μάντσεστερ Σίτι στο Όλντ Τράφορντ, σε ένα ματς που «ξυπνάει» μνήμες από τον υποβιβασμό της το 1974, το 6-1 των «πολιτών» πριν από μία δεκαετία, αλλά και το… μοναδικό χατ-τρικ που έχει λάβει χώρα, σε ένα από τα πιο «κλασσικά» ντέρμπι του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί και οι δύο να εδρεύουν στο Μάντσεστερ, όμως η εικόνα τους και η πορεία τους, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Τόσο αντικριστές, όσο και τα χρώματα που τις αντιπροσωπεύουν. Το κόκκινο και το γαλάζιο, αν αναλογιστούμε πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φιλοξενεί την Σίτι στο Θέατρο των Ονείρων, ευελπιστώντας πως αυτή η παράσταση δεν θα μετουσιωθεί σε… τραγωδία.

Όπως δηλαδή συνέβη στο τελευταίο ντέρμπι επί αγγλικού εδάφους, που έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο γήπεδο. Αυτό απέναντι στην Λίβερπουλ. Το 5-0 των «κόκκινων» αποτέλεσε «ιστορική» αποτυχία για τους «κόκκινους διαβόλους», αλλά η ποδοσφαιρική κρίση στο «στρατόπεδο» του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, πέρασε λόγω… Ρονάλντο, μετά το αήττητο κόντρα σε Τότεναμ και Αταλάντα, μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Την ίδια ώρα, διαφορετικό είναι το κλίμα στις τάξεις των «πολιτών». Η Σίτι «ξέσπασε» για διαδοχική φορά, μετά από ανεπιτυχές αποτέλεσμα σε όλες τις διοργανώσεις, μετουσιώνοντας σε κίνητρο το 2-0 της Κρίσταλ Πάλας στο Έτιχαντ. Επικράτησε με 4-1 της Κλαμπ Μπριζ στο Champions League, και πλέον αντιμετωπίζει την «συμπολίτισσά» της, έχοντας και στο πίσω μέρος του μυαλού της το αρνητικό της ρεκόρ στο πρώτο μέρος. Εκεί που αν βρεθεί να ηττάται, δεν επιστρέφει σε όλη την διάρκεια του 21ου  αιώνα, εξαιρουμένου ένα ματς με την Χάντερσφιλντ, πριν από μία τετραετία.

Το ντέρμπι λοιπόν είναι προ των πυλών. Ποια είναι τα 5+1 ματς, ή μάλλον οι έξι κορυφαίες στιγμές που έχουν παραμείνει αλησμόνητες στις μνήμες των φίλων του αγγλικού ποδοσφαίρου; Το BN Sports σας παρουσιάζει…

Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3 (1993-94):

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα της Μάντσεστερ Σίτι στο ματς, ναι μεν μνημονεύεται ακόμη, αλλά κυρίως έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων, για την διάρκεια που… δεν είχε, σηματοδοτώντας το πρώτο come back στην εποχή της Premier League, και το πρώτο σε ντέρμπι του Μάντσεστερ μετά από μία δεκαετία.

Ο Καντονά ισοφάρισε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το γκολ νίκης επετεύχθη τρία λεπτά πριν από την συμπλήρωση των 90’, χάρη στο μοναδικό γκολ σε ολόκληρη την καριέρα του Ρόι Κιν σε μία τέτοιου είδους αναμέτρηση!


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 5-0 (1994-95):

Ένα ιστορικό ματς για το εν λόγω ζευγάρι, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι και το μοναδικό στις αναμετρήσεις που έχουν παρέλθει, στις οποίες κάποιος από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, σημείωσε χατ-τρικ.

Ο λόγος για τον Αντρέι Καντσέλσκις, ο οποίος το Νοέμβριο του 1994, πέτυχε τρία γκολ απέναντι στους «πολίτες», πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, σε μία ευρεία νίκη του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κόντρα στην Σίτι.


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 2-0 (2009-10)

Πρόκειται για το τελευταίο ματς του Κριστιάνο Ρονάλντο απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι. Και το τελευταίο γκολ του Πορτογάλου απέναντι στους «πολίτες» επί αγγλικού εδάφους.

Σκόραρε στο 17ο   λεπτό, η Γιουνάιτεντ «διπλασίασε» τα γκολ της πριν από την λήξη του πρώτου μέρους με τον Κάρλος Τέβες, και η λήξη της 36ης  αγωνιστικής της Premier League, βρήκε τους «κόκκινους διαβόλους» να μην έχουν δεχθεί γκολ απέναντι στους «πολίτες» σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις.


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 1-6 (2011-12)

Μία από τις πιο εντυπωσιακές νίκες της Μάντσεστερ Σίτι σε ολόκληρη την ιστορία της σε επίπεδο Premier League, αναλογικά βεβαίως και με την δυναμική του αντιπάλου.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκατσε στον πάγκο της ομάδας του σε 725 εντός έδρας αγώνες για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά τη διάρκεια της 27χρονης θητείας του στον σύλλογο, αλλά το μόνο παιχνίδι που γνώρισε ήττα με διαφορά τεσσάρων ή περισσότερων γκολ ήταν το ντέρμπι του Μάντσεστερ τον Οκτώβριο του 2011.

Μια εντός έδρας ήττα από την Σίτι με 6-1 είχε τρομερές συνέπειες, με την Γιουνάιτεντ να χάνει τον τίτλο της Premier League από τη συμπολίτισσα στη διαφορά τερμάτων, με οκτώ γκολ να χωρίζουν τις δύο ομάδες.

Σε έναν αγώνα που κάποιοι θυμούνται για τον πανηγυρισμό του Μάριο Μπαλοτέλι. αποκαλύπτοντας ένα «Γιατί πάντα εγώ;» φανέλα, η Σίτι επιχείρησε 22 σουτ, σκόραρε έξι φορές και ανάγκασε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να φτάσει στα όρια της παραίτησης…

Ο Φέργκιουσον αποκάλυψε αργότερα ότι θα είχε αποσυρθεί στο τέλος του 2011-12, αν η Γιουνάιτεντ είχε κερδίσει τον τίτλο, αλλά έμεινε για άλλη μια σεζόν και κατέληξε να πάρει το 13ο  και τελευταίο στέμμα του στην Premier League το 2012-13.


Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (2019-20)

Ήταν 16η  αγωνιστική της Premier League και αρχές Δεκεμβρίου, όταν η Μάντσεστερ Σίτι υποδεχόταν την αντίπαλό της στο Έτιχαντ, λίγους μήνες μετά από την κατάκτηση ενός εκ των συγκλονιστικότερων πρωταθλημάτων στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Οι «πολίτες» ωστόσο δεν αποδείχθηκαν το ίδιο αποτελεσματικοί και την επόμενη χρονιά, και το 2-1 της Γιουνάιτεντ στην έδρα των «γαλάζιων», χάρη στα γκολ των Ράσφορντ και Μαρσιάλ, έμοιαζε απόλυτα δίκαιη. Το μόνο που κατάφερε άλλωστε η Σίτι ήταν να μειώσει με τον Οταμέντι, πέντε λεπτά πριν από την λήξη, στο τελευταίο γκολ του Αργεντίνου στόπερ επί αγγλικού εδάφους, πριν από την αποχώρησή του!


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 0-1 (1973-74):

Μία από τις πιο αλησμόνητες στιγμές για τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι. Στιγμή που συζητούν ακόμη, υποστηρίζοντας πως εκείνοι ήταν που επί της ουσίας με τη νίκη τους, υποβίβασαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τελικό αποτέλεσμα στην μεταξύ τους συνάντηση; 1-0 για τους «πολίτες» στο Όλντ Τράφορντ, με το γκολ του Ντένις Λόου που… επέλεξε να μην το πανηγυρίσει. Αρκετά χρόνια μετά, σε συνέντευξή του στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ και σκόρερ με το περιβόητο πλέον τακουνάκι- γκολ, δήλωσε:

«Αυτό το γκολ ήταν τυχαίο, δεν είχα ποτέ σκοράρει με τακουνάκι ήταν εντελώς συμπτωματικό, αλλά πρέπει να προσέχω τι λέω γιατί έχουμε τέσσερα παιδιά στην οικογένεια και ο ένας γιος μου είναι φανατικός οπαδός της Σίτι!»


Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0