Football Talk

Άγιαξ: Ούτε το 1995 ξεκίνημα στο Champions League με τέσσερα στα τέσσερα, αλλά όλα κρίνονται στο νέο έτος!

Άγιαξ: Ούτε το 1995 ξεκίνημα στο Champions League με τέσσερα στα τέσσερα, αλλά όλα κρίνονται στο νέο έτος!
Όταν η άγνοια κινδύνου του ταλέντου σμίγει με την ωριμότητα "μπαρουτοκαπνισμένων" παικτών το αποτέλεσμα συνήθως είναι μοναδικό. Με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι... Άγιαξ
Η έναρξη της σεζόν για τον Αίαντα είναι τέτοια, που κανείς δεν εξεπλάγη από μία νέα επιβλητική νίκη επί της Ντόρτμουντ, ακόμα και μέσα στην έδρα των Γερμανών.
Ναι, επιβλητική, αφού όποιος παρακολουθούσε το παιχνίδι έβλεπε πως το γήπεδο των Βεστφαλών έγερνε επικίνδυνα, πόσο μάλλον από το χρονικό σημείο που έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Χούμελς (29').
Η τέταρτη σερί νίκη στο Champions League ήρθε, το απόλυτο επιτεύχθηκε και εφόσον συμβαίνει για πρώτη φορά, ένα νέο ρεκόρ προστέθηκε στο πλούσιο με κατορθώματα βιβλίο ιστορίας του. Ούτε τα... μωρά του φαν Χάαλ δεν έπραξαν κάτι ανάλογο, κι ας έφτασαν ως την κατάκτηση του τροπαίου το 1995! 


Το ερώτημα όλων -και δικαιολογημένα- είναι: Που μπορεί να φτάσει φέτος ο Άγιαξ
Η απάντηση, προφανώς, δεν μπορεί να δοθεί με μερικές μόνο λέξεις, αφού η φόρμα μιας ομάδας πριν τον ερχομό του νέου χρόνου και την έναρξη των νοκ-αουτ, συχνά δεν παίζει κανένα ρόλο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η νυν κάτοχος του τροπαίου, Τσέλσι, που πέρυσι στην ανάλογη χρονική περίοδο, δεν έμπαινε καν στη συζήτηση των ομάδων που θα προχωρούσαν στον θεσμό. 
Στην περίπτωση του Άγιαξ, άσχετα από το ρεκόρ του και την έως τώρα παρουσία του, όπου έχει δεχθεί μόλις δύο γκολ στους ομίλους του Champions League και άλλα δύο στις έντεκα (!) αγωνιστικές του πρωταθλήματος, άπαντες γνωρίζουν πως πρέπει να τρυπήσει πολλές φορές το ταβάνι του για να πραγματοποιήσει μια τέτοια έκπληξη. 
Με λίγα λόγια, θα πρέπει να θέσει εκτός -και ίσως όχι για μία μόνο φορά- ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Παρί Σεν Ζερμέν ή η Μπάγερν Μονάχου. Πολύ καλή ομάδα η Ντόρτμουντ, αλλά όχι του επιπέδου τους.
Με δεδομένο πως ο Αίαντας θα είναι στους "16" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (για να χάσει την πρωτιά πρέπει να χάσει με πέντε γκολ διαφορά στην έδρα του από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας) ως πρωτοπόρος του 3ου ομίλου, το πρώτο βήμα μοιάζει να έχει γίνει, μέσω ενός ομίλου με επικίνδυνες ομάδες μεν, αλλά όχι μεγαθήρια δε. 
Το γεγονός πως φιλοδώρησε με χαρακτηριστική ευκολία με επτά γκολ την Μπορούσια Ντόρτμουντ που πέρυσι έφτασε έως τα προημιτελικά του Champions League μπορεί να του δίνει θάρρος, αλλά δεν προδικάζει για τίποτα. 
Το μόνο σίγουρο; 
Βλέποντας τον Άντονι να μοιράζει ασίστ σαν να μην υπάρχει... αύριο, υποστηριζόμενος από τον Γκράβενμπερχ και πλαισιωμένος επιθετικά από τον Αλέ και τον Τάντιτς, μια νέα χρυσή φουρνιά για τον Άγιαξ όχι έρχεται, αλλά είναι ήδη εδώ. Και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό, για το ερχόμενο καλοκαίρι. 
Είτε σταματήσει στους "16" του Champions League, είτε φτάσει ως τον τελικό, το κύριο ζητούμενο του συλλόγου - η ανάδειξη και έπειτα πώληση παικτών- έχει επιτευχθεί ήδη από τον Νοέμβριο! 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0