Football Talk

Όταν οι παίκτες «κλωτσούν» τον ρατσισμό: Από την απάντηση του Ρότα, έως τον Ζλάταν και το... χαστούκι της Εθνικής Γαλλίας στον Λεπέν! (video)

Όταν οι παίκτες «κλωτσούν» τον ρατσισμό: Από την απάντηση του Ρότα, έως τον Ζλάταν και το... χαστούκι της Εθνικής Γαλλίας στον Λεπέν! (video)

Υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να σωπαίνουν οι ρατσιστικές κραυγές μίας κερκίδας; Μάλλον όχι! Ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ, Λάζαρος Ρότα, βρέθηκε στο στόχαστρο μερίδας φιλάθλων του ΠΑΣ Γιάννινα και απάντησε με τον δικό του τρόπο, θυμίζοντας ανάλογες περιπτώσεις που οι διακρίσεις τσακίστηκαν άμεσα, στο… χορτάρι!

Ούτε στα γήπεδα, ούτε πουθενά. Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία και το ποδόσφαιρο αποτελεί, αποδεδειγμένα, ένα κομμάτι αυτής. Κατά συνέπεια, κάθε προσπάθεια διάκρισης στον δικό του μικρόκοσμο δεν πρέπει να μένει αναπάντητη. Δυστυχώς, το ελληνικό πρωτάθλημα ήρθε αντιμέτωπο με ένα ανάλογο περιστατικό.

Ο παίκτης της ΑΕΚ, Λάζαρος Ρότα, δέχθηκε τα ρατσιστικά «πυρά» μερίδας οπαδών του ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν άφησε, ωστόσο, αναπάντητη την επίθεση. Με ένα ειρωνικό χειροκρότημα, που ακολούθησε η... υπόδειξη του σκορ με τα δάκτυλά του, αποχώρησε προς τα αποδυτήρια. Οι Ηπειρώτες καταδίκασαν τα γεγονότα, αλλά το θλιβερό γεγονός καταγράφηκε, φέρνοντας στο «φως» τη σκοτεινή πλευρά της κερκίδας, που δυστυχώς, φαίνεται πως υπάρχει σε κάθε χώρα και πρωτάθλημα. Κάτι που φάνηκε πρόσφατα και στη γειτονική Ιταλία.


Στο ντέρμπι της Ρόμα με τη Μίλαν στις 31 Οκτωβρίου, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς βρέθηκε στο στόχαστρο μίας μερίδας οπαδών των «τζιαλορόσι», που φώναζε ρυθμικά: «sei uno zingaro», δηλαδή «είσαι ένας γύφτος» και ο Ζλάταν… γέλασε, γιατί ο Ζλάταν ξέρει!

Με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει πως έχουν κυλήσει είκοσι έξι λεπτά στο παιχνίδι, με μία απίστευτη εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρούι Πατρίσιο, πετυχαίνοντας ένα πανέμορφο, αλλά και ιστορικό γκολ

Χωρίς δεύτερη σκέψη, γύρισε προς την κερκίδα και με το ξεχωριστό του επιβλητικό ύφος, τους… ενημέρωσε πως δεν τους βλέπει και έδειξε τα αυτιά του, καλώντας το κοινό να ανεβάσει την ένταση των συνθημάτων εναντίον του.

Η καλύτερη απάντηση σε κάθε ρατσιστική κραυγή είχε δοθεί, θυμίζοντας μερικές από τις αρκετές περιπτώσεις παικτών, που όταν χρειάστηκε, δεν… μάσησαν και στάθηκαν με τον τρόπο τους, ένας εναντίον χιλιάδων!
Image

Η «δαγκωνιά» του Ντάνι Άλβες στον ρατσισμό!

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Απριλίου του 2014, όταν η Βιγιαρεάλ υποδεχόταν την Μπαρτσελόνα στο El Madrigal.

Στο 76ο λεπτό, ο Ντάνι Άλβες αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα κόρνερ από τα δεξιά και βλέπει μία μπανάνα να προσγειώνεται στον αγωνιστικό χώρο. Μόλις γίνεται αντιληπτή, την σηκώνει από το έδαφος και κάνει μία δαγκωνιά.


Η απάθειά του «τσακίζει» όσους ήθελαν να τον λυγίσουν, ενώ παράλληλα, γίνεται μία συμβολική κίνηση που παίρνει μεγάλες διαστάσεις και υποστηρίζεται από πληθώρα παικτών, μέσω του συνθήματος «we are all monkeys».

Image


Τα δάκρυα του «
Super Mario» και η… προφητεία του Ζλάταν!

Ιταλικό ντέρμπι μίσους στις 18 Απριλίου του 2009 και ο 18χρονος τότε, Μάριο Μπαλοτέλι, βρέθηκε στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων των οπαδών της «Γηραιάς Κυρίας». Μία από τις πολλές που έμελλε να αντιμετωπίσει στα ιταλικά γήπεδα.

«Μην ανησυχείς. Θα σκοράρεις και θα τους κάνεις να σωπάσουν» του ψιθύρισε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Όπως και έγινε!

Ο Μπαλοτέλι άνοιξε το σκορ στο 64ο λεπτό και έτρεξε να πανηγυρίσει το γκολ μπροστά στους οπαδούς της Ίντερ.


Ποιος να του έλεγε πως τέσσερα χρόνια μετά θα βίωνε ίδιου τύπου επιθέσεις, ως παίκτης της Μίλαν, από τους φίλους των «νερατζούρι» που εκείνη την ημέρα τον αποθέωναν;



Μουσά Μαρεγκά: Μόνος μου και όλοι σας!

Η Πόρτο αντιμετωπίζει την Γκιμαράες στις 16 Φεβρουαρίου του 2020 και οι οπαδοί της δεύτερης δεν αντέχουν το γεγονός πως ο Μουσά Μαρεγκά κρίνει την αναμέτρηση, με το γκολ του στο 60’.

Εννέα λεπτά μετά το 2-1 υπέρ των «δράκων», ρατσιστικές ιαχές κάνουν την εμφάνισή τους.


Ο επιθετικός από το Μάλι δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, αφού πρώτα στολίζει τους οπαδούς, κινούμενος ένας εναντίον μίας ολόκληρης κερκίδας κρατώντας στα χέρια ακόμα και καθίσματα που εκτοξεύθηκαν εις βάρος του.


Πάντως, τα «βέλη» του -δικαιολογημένα- δεν επικεντρώθηκαν μόνο στους οπαδούς.

«Ευχαριστώ τον διαιτητή που δεν με υποστήριξε, αλλά με τιμώρησε που υπερασπίστηκα το χρώμα του δέρματός μου».


Εθνική Γαλλίας: «Η ισχύς εν τη ενώσει» κόντρα στη ρατσιστική ρητορική του Λεπέν!

«Δεν έχει νόημα να φέρνεις παίκτες από ξένες χώρες και να ονομάζεις αυτήν την ομάδα, Εθνική Γαλλίας. Μερικοί δεν ξέρουν καν τον εθνικό ύμνο!» ανέφερε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, τις ημέρες που οι «τρικολόρ» αγωνίζονταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Η απάντηση του συνόλου του Εμέ Ζακέ ήρθε στις 12 Ιουλίου εκείνου το καλοκαιριού. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ύψωσε στον ουρανό του Stade de France το βαρύτιμο τρόπαιο, αποδεικνύοντας αυτό που ανέφερε χρόνια μετά: «Δεν είχε να κάνει με τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος. Δεν μας ένοιαζαν αυτά. Ήμασταν μαζί και απολαμβάναμε τη στιγμή».

France win the 1998 World Cup

Η ρητορική μίσους του Γάλλου πολιτικού, ωστόσο, δεν ξεχάστηκε.

Όταν το 2002 έφτασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο αγωνίστηκαν με ζέση εναντίον του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αρχηγό των «τρικολόρ», Μαρσέλ Ντεσαγί!

«Οι απόψεις τους είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία, ειδικότερα σε μία πολυπολιτισμική χώρα, όπως η Γαλλία».

BmlGIEnIgAA__i3.jpg

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0