Football Talk

Νούνο Εσπιρίτο Σάντο: Από το τρία στα τρία τον Αύγουστο, στο ταμείο… ανεργίας τον Νοέμβρη! (video)

Νούνο Εσπιρίτο Σάντο: Από το τρία στα τρία τον Αύγουστο, στο ταμείο… ανεργίας τον Νοέμβρη! (video)

Όταν ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο υπέγραφε το καλοκαίρι στην Τότεναμ και συμφωνούσε με τον Ντάνιελ Λίβι έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, πολλοί θεωρούσαν πως οι «Spurs» βρήκαν τον προπονητή που θα τους καθοδηγήσει με ασφάλεια στην αγωνιστική βελτίωση. Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό και κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια. Και όμως… Το 3/3 έγινε δύο στα… επτά, με τον Χάρι Κέιν να… περπατά, και η απόλυση του έμπειρου προπονητή ήρθε άμεσα!

Μπορεί οι περισσότερες ομάδες της Premier League να αξιοποίησαν το καλοκαίρι ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καλύψουν τα κενά στο ρόστερ τους και να ενισχυθούν, ωστόσο κάτι ανάλογο δεν ισχύει και για την Τότεναμ, η οποία ήταν χωρίς προπονητή, και μάλιστα καθυστέρησε αρκετά να επέλθει σε συμφωνία με κάποιον.

Η αναζήτηση προπονητή από την Τότεναμ το καλοκαίρι, οι συνεργάτες του Νούνο και το τελικό «ναι» πριν από την έναρξη της σεζόν

Τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν αναρίθμητα. Αρχικά ο Αντόνιο Κόντε, εν συνεχεία ο Φονσέκα, ο Φαβρ και… κάπου ενδιάμεσα ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο, ο οποίος άφηνε την Γουλβς μετά από 199 ματς στον πάγκο της, και επιζητούσε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Βασική προϋπόθεση όμως για να υπογράψει στους Λονδρέζους ήταν να έχει μαζί του, όλους τους συνεργάτες που είχε και στους «λύκους». Εκεί το πράγμα «κολλούσε».

Ο καιρός περνούσε, η επικείμενη έναρξη της Premier League ήταν προ των πυλών, και αμφότερες πλευρές έμοιαζαν εκτεθειμένες. Ο Νούνο δεν είχε αναλάβει κάποιον σύλλογο, και η Τότεναμ δεν είχε βρει τον κατάλληλο, προκειμένου να του παραχωρήσει τα «κλειδιά» της ομάδας. Όλα αυτά βεβαίως, σε συνδυασμό με το ζήτημα του Χάρι Κέιν, που ναι μεν… έφευγε, αλλά εν τέλει κατέληξε να παραμείνει!

Κάπως έτσι, και με τον χρόνο να κυλά, και οι δύο πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις. Ο Νούνο Εσπιρίτο υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας, και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Τότεναμ ήταν γεγονός.

Το 3/3 στο ξεκίνημα και η κορυφή της βαθμολογίας στην πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος

Το ξεκίνημα ήταν σχεδόν… «ονειρικό». Τρία στα τρία, «μηδέν» παθητικό, νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι με γκολ του Σον στην πρεμιέρα, και διακοπή του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, με την Τότεναμ να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας.

Πλέον, ο Νούνο άρχιζε να πιστεύει και ο ίδιος, πως είναι όντως ο κατάλληλος για αυτή την θέση. Ούτως ή άλλως, ο στόχος ήταν η επιστροφή σε μία εκ των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μιας και φέτος η Τότεναμ αποτελεί την πρώτη αγγλική ομάδα που εκπροσωπεί το «νησί» στο Europa Conference League, ούσα και η μοναδική που έχει κερδίσει και έχει χάσει, σε κάθε θεσμό που έχει λάβει χώρα!

Η συνέχεια όμως, αν και ανεξήγητα, έπαψε να θεωρείται το ίδιο θετική, ή τέλος πάντων, οι Λονδρέζοι έπαψαν να είναι το ίδιο αποτελεσματικοί. Ηττήθηκαν με τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο από την Κρίσταλ Πάλας του Πατρίκ Βιεϊρά, και στην συνέχεια είχαν μπροστά τους δύο ντέρμπι του Λονδίνου.

Τα ντέρμπι του Λονδίνου, ο Πατρίκ Βιεϊρά, το Έμιρεϊτς της… μισής ώρας, και η αμφισβήτηση

Αυτό με την Τσέλσι στο «σπίτι» τους, και το ταξίδι στο Έμιρεϊτς, για το κλασσικό ματς του Βορείου Λονδίνου, από το οποίο η Τότεναμ στο εν λόγω γήπεδο, είχε βγει μόλις μία φορά νικήτρια, στα χρόνια ζωής του… Μπουκάγιο Σάκα της Άρσεναλ!


Η παράδοση δεν ήταν μαζί της, σε κανένα από τα δύο ματς, αλλά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα στην σεζόν, έδινε στους φίλους της μία τρόπον τινά αισιοδοξία. Παρόλα αυτά, ο «φόβος» επιβεβαιώθηκε.

Η Τσέλσι κέρδισε την Τότεναμ με 3-0, με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ οι «κανονιέρηδες» κατέστησαν το ντέρμπι… υπόθεσης μισής ώρας. Βρήκαν τρία γκολ μέχρι και το 35ο λεπτό, και στο δεύτερο μέρος απλώς διαχειρίστηκαν το αποτέλεσμα. Το σφύριγμα της λήξης και η… επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος, έδειχνε την Άρσεναλ πάνω από την Τότεναμ στην βαθμολογία, την ώρα που τρεις εβδομάδες νωρίτερα, οι «κόκκινοι» ήταν τελευταίοι, και ο Νούνο φιγούραρε στην κορυφή, για πρώτη φορά από το 1975.

Το καλύτερο ματς της στην Premier League στο ιστορικό παιχνίδι με τη Νιούκαστλ, το πρώτο γκολ του Κέιν και το «σοκ» από την Φίτεσε


Η κατάσταση ανετράπη γρήγορα, και αυτό «πλήγωσε» άπαντες στο «στρατόπεδο» του Ντάνιελ Λίβι. Τρεις νίκες με 1-0, συνοδεύτηκαν από ισάριθμες ήττες με εννέα γκολ παθητικό αθροιστικά και την 10η θέση. Κάπου εκεί όμως, η Τότεναμ συνήλθε και πάλι.

Πήρε ματς που όφειλε να κερδίσει, όπως αυτό με την Άστον Βίλα στην έδρα της, και εν συνεχεία αποτέλεσε την πρώτη ομάδα που θα συναντούσε τη Νιούκαστλ στην εποχή των Σαουδαράβων!

Εκεί, πιθανότατα έκανε και το καλύτερο παιχνίδι της. Αν και έμεινε πίσω στο σκορ στο 2ο λεπτό, εξαιτίας των Σεντ Μαξιμίν και Γουίλσον, βρήκε τον τρόπο να γυρίσει το ματς στο ημίχρονο, με τον Χάρι Κέιν να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στην σεζόν, για πρώτη φορά έπειτα από τόσο μεγάλο αριθμό αγωνιστικών στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος!

Το τελικό 3-2 για την Τότεναμ έδινε και πάλι κάτι από την χαμένη της αυτοπεποίθηση, και δημιουργούσε μία πρόκληση, ώστε το ντέρμπι του Λονδίνου κόντρα στην Γουέστ Χαμ, να σηματοδοτήσει ένα δεύτερο 3/3 στην χρονιά, μετά από εκείνο στις 28 Αυγούστου.

Και πάλι όμως, μάταια… Η Γουέστ Χαμ ήταν ανώτερη σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο, το σοκ της ήττας από την Φιτέσε με 1-0 στην Ευρώπη, δεν αφύπνισε την Τότεναμ, και το τελικό 1-0 ήρθε απολύτως δικαιολογημένα.

Το ντέρμπι που «σφράγισε» την απόλυση, οι αριθμοί που αναδεικνύουν τους λόγους και η… επόμενη συνάντηση

Φτάνουμε λοιπόν στην 9η αγωνιστική, ατενίζοντας την 10η. Ένα ακόμη ντέρμπι, με την Τότεναμ να υποδέχεται την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πιθανότητα απόλυσης, οποιουδήποτε προπονητή ηττηθεί! Σημειωτέον, ότι η Τότεναμ, μέχρι και το ντέρμπι, δεν είχε καμία ισοπαλία!


Με την ίδια λογική θα αγωνιζόταν και κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους», αλλά με τον ίδιο τρόπο γνώρισε ακόμη μία «βαριά ήττα». Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε απέναντί της για 11η φορά στην καριέρα του, οι γηπεδούχοι τελείωσαν το ματς χωρίς τελική προσπάθεια εντός στόχου, ο Σον με τον Κέιν άφησαν τις 14 περσινές τους συνεργασίες στην… περσινή χρονιά, και η Τότεναμ αποτελούσε την 19η ομάδα σε δημιουργία ευκαιριών, μόνο μπροστά από τη Νόριτς.

Κατά συνέπεια, η απόλυση του Νούνο Εσπιρίτο Σάντο ήταν μονόδρομος. Το project δεν στέφθηκε από επιτυχία, και το 3/3 στις 28 Αυγούστου αποτέλεσε απλώς την περίοδο χάριτος για τον έμπειρο προπονητή στο Λονδίνο. Πέρασαν 65 ημέρες άλλωστε και πλέον αποτελεί παρελθόν.

Η συνέχεια και για τις δύο πλευρές δεν είναι δεδομένη. Στην Τότεναμ φημολογείται πως έχουν συμφωνήσει και… ανακοινώνουν τον Αντόνιο Κόντε, ενώ αναφορικά με το μέλλον του Νούνο Εσπιρίτο, η Νιούκαστλ που αναζητά εδώ και 20 ημέρες προπονητή «καλοβλέπει» την περίπτωσή του.
E24ljdaXwAA4l6E.jpg

Η συνεργασία των δύο πλευρών, αποτέλεσε πιθανώς χαμένο χρόνο. Ο Νούνο ήθελε στήριξη και υπομονή, και ο Ντάνιελ Λίβι δεν βρήκε τον λόγο να του τα παραχωρήσει. Η επόμενη συνάντησή τους στο γήπεδο, δεδομένα θα είναι ενδιαφέρουσα…

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0