Football Talk

Νιούκαστλ: Η υποκρισία των χορηγών, το «τουμπεκί» στην ομοφοβία και το «μπλέξιμο» με τη Σαουδική Αραβία

Νιούκαστλ: Η υποκρισία των χορηγών, το «τουμπεκί» στην ομοφοβία και το «μπλέξιμο» με τη Σαουδική Αραβία

Η εξαγορά της Νιούκαστλ από το fund των Σαουδαράβων φέρνει αντιδράσεις από γκρουπ κατά της ομοφοβίας, αλλά μέχρι στιγμής οι χορηγοί της ομάδας δεν παίρνουν θέση…

Σχετικά Άρθρα

Σιγή ιχθύος τηρούν οι χορηγοί της Νιούκαστλ για την αγορά της ομάδας από το Public Investment Fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας. Ομάδες της LGBTQ κοινότητας χαρακτηρίζουν υποκριτική τη στάση εταιρειών όπως η Carling και η Pulman Volkswagen, καθώς στην πραγματικότητα δεν στηρίζουν τη διαφορετικότητα.

Όπως ισχυρίζονται οι καμπάνιες, δεν μπορεί οι χορηγοί να λένε θεωρητικά ότι στηρίζουν τη διαφορετικότητα, αλλά στην πράξη να συνεργάζονται με ένα σύλλογο που ανήκει σε συμφέροντα Σαουδαράβων. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι πρόεδρος του PIF και πολιτικός αρχηγός της χώρας που ποινικοποιεί τη LGBTQ κοινότητα με τιμωρίες που μπορούν να φτάσουν ακόμα και στη θανατική ποινή.

«Όταν μια εταιρεία βάζει το λογότυπό της στη φανέλα μιας ομάδας ευθυγραμμίζεται με το σύλλογο, δηλαδή τους παίκτες τους οπαδούς και τους ιδιοκτήτες. Έτσι λοιπόν, όταν ένας σύλλογος ανήκει εν μέρει ή κατά πλειοψηφία σε ομοφοβικά καθεστώτα ή σε αυτούς που συνδέονται με αυτά, οι χορηγοί δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γώριζαν», δηλώνει ο συνιδρυτής της LGB Alliance, Μπεβ Τζάκσον.

Ένα ακόμα παράδειγμα υποκρισίας είναι η δήλωση στο site της Pulman Group κατά της σύγχρονης δουλείας, τη στιγμή που συνεργάζεται με ομάδα που ανήκει στο fund της Σαουδικής Αραβίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως εκατομμύρια μετανάστες εργάτες βιώνουν απαράδεκτες συνθήκες από ένα σύστημα που τους απαγορεύει να φύγουν από τη χώρα ή να αλλάξουν εργασία χωρίς την άδεια του εργοδότη τους.

Πρέπει να τονίσουμε πως η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κριτική για τα δικαιώματα των γυναικών. Μέχρι το 2018 οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να μπουν στα γήπεδα, ενώ μόλις φέτος τους επετράπη να ζουν μόνες χωρίς την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα.

Στο site της Bet365, η οποία είναι επίσημος στοιχηματικός συνεργάτης της Νιούκαστλ, αναφέρεται πως η εταιρεία διασφαλίζει την παροχή ενός περιβάλλοντος όπου οι υπάλληλοι μπορούν να απολαύσουν την επαγγελματική τους ζωή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι στοιχηματικές εταιρείες απαγορεύονται στη Σαουδική Αραβία.

Την περασμένη εβδομάδα η Νιούκαστλ επαίνεσε τον Αυστραλό ποδοσφαιριστή Τζος Καβάλο που έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής. Το post στο Twitter της ομάδας «Ένα δυνατό και εμπνευσμένο μήνυμα» ήταν λόγος που κατηγορήθηκε το κλαμπ για υποκρισία καθώς η ιδιοκτησία του ανήκει στη Σαουδική Αραβία… Όπως αναφέρει ο Μπεβ Τζάκσον, η Premier League πρέπει να δείξει πως είναι σοβαρή καταδικάζοντας δημόσια τους ομοφοβικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από καθεστώτα που θανατώνουν ομοφυλόφιλους…

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0