Football Talk

Τα ΑΕΚ - Άρης που έγραψαν ιστορία: Από το πρώτο διπλό, έως την τελευταία παράσταση στο Νίκος Γκούμας και το πρωτάθλημα του... Βάλνερ! (video)

Τα ΑΕΚ - Άρης που έγραψαν ιστορία: Από το πρώτο διπλό, έως την τελευταία παράσταση στο Νίκος Γκούμας και το πρωτάθλημα του... Βάλνερ! (video)
Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Άρη στο ΟΑΚΑ (31/10, 19:30) στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Super League και το BN Sports κάνει μία αναδρομή στις πέντε συναντήσεις τους που ξεχώρισαν. Από την πρώτη νίκη των «κιτρίνων» στην Αθήνα, έως το πρωτάθλημα του... Βάλνερ και ματς που έριξε την «αυλαία» στην ιστορική έδρα της «Ένωσης».
Ώρα κιτρινόμαυρου ντέρμπι και μία ιστορική αναδρομή κρίνεται απαραίτητη. 
 
Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Άρη στο ΟΑΚΑ (31/10, 19:30), σε μία αναμέτρηση που βρίσκει και τις δύο ομάδες σε εξαιρετική κατάσταση, με τον «Δικέφαλο Αετό» να μετρά τρεις σερί νίκες και τους Θεσσαλονικείς να είναι αήττητοι για πέντε συνεχόμενα ματς. 

Ωστόσο, οι συναντήσεις τους στο πέρασμα του χρόνου, δεν τους βρήκαν πάντοτε σε παρόμοια κατάσταση.

Το BN Sports πατά το rewind και θυμάται-θυμίζει τις πέντε συναντήσεις των δύο συλλόγων επί αθηναϊκού εδάφους που έγραψαν ιστορία!
 
Η αρχή γίνεται από τις 31 Μαΐου του 1981, όταν οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες μέσω... αγγλικού σκορ, αφού το παιχνίδι έληξε στο 4-4, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
31-5-1981-aek-aris-4-4.jpg 

Ημερομηνία-σταθμός είναι η 12η Φεβρουαρίου του 1989, όταν ο Άρης καταφέρνει να φύγει με το διπλό από την Αθήνα για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια, που πρωτοσυναντήθηκαν οι δύο ομάδες. 
 
Μία χρονιά νωρίτερα οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στις 16 Μαρτίου του 2008, με τον Νίκο Κωστένογλου ως προπονητή της ΑΕΚ να τίθεται αντιμέτωπος με τον δάσκαλο, Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Το τελικό σκορ της αναμέτρησης ήταν 1-1 με την «Ένωση» να συνεχίζει ένα νικηφόρο σερί πέντε αγωνιστικών μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ωστόσο αυτοί οι δύο βαθμοί που άφησε στο ΟΑΚΑ στάθηκαν αρκετοί για να της στερήσουν έναν τίτλο που κέρδισε εντός του αγωνιστικού χώρου όταν ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε στην υπόθεση Βάλνερ, αφού οι «ερυθρόλευκοι» ερμάτισαν με 70 βαθμούς ενώ η «Ένωση» με 68.


Μάλιστα, για να επαναλάβει μία νίκη επί της ΑΕΚ μακριά από τη Θεσσαλονίκη χρειάστηκαν να περάσουν 20 χρόνια, όταν το έπραξε ξανά το 2008/09.
 
Στα τέλη των '90s σημειώθηκε και η ευρύτερη νίκη στις συναντήσεις των δύο ομάδων, όταν η «Ένωση» επικράτησε με 6-0 του Άρη, με τα «φώτα» να πέφτουν πάνω στον Ντέμη Νικολαΐδη που σημείωσε χατ τρικ.
 
Τέλος, το πιο ιδιαίτερο παιχνίδι της λίστας εντοπίζεται στις 3 Μαΐου του 2003. 
 
Η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Άρη στο Νίκος Γκούμας, σε ένα παιχνίδι που έμελλε να είναι το τελευταίο της στη φυσική της έδρα μέχρι σήμερα. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς έτρεψαν το ματς σε γιορτή με ένα χορταστικό 4-0, αλλά η «γεύση» που αφήνει μέχρι σήμερα είναι γλυκόπικρη. 
 

Πλέον, μετά από 18 χρόνια, το όνειρο της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια μοιάζει πιο κοντινό από ποτέ. 
 
Ευχή όλων, το ανάλογο ντέρμπι της επόμενης σεζόν, να πραγματοποιηθεί σε ένα γήπεδο-κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην περιοχή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την «Ένωση».
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0