Football Talk

Ζενίτ: Η αυτοκρατορία στο εσωτερικό, φέρνει απαιτήσεις για την Ευρώπη!

Ζενίτ: Η αυτοκρατορία στο εσωτερικό, φέρνει απαιτήσεις για την Ευρώπη!

Η 7άρα της Ζενίτ κόντρα στην Σπάρτακ Μόσχας ήταν μία μικρή επιβεβαίωση, πως ο ρωσικός σύλλογος έχει πάρει τα ηνία στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να κοιτάζει να κάνει κάτι παραπάνω στην Ευρώπη.

Μάϊος του 2018. Μετά από 1,5 χρόνο πλήρους επιτυχίας στην Ούφα, ο Σεργκέι Σεμάκ μπαίνει στο ραντάρ της Ζενίτ, η οποία έχει μόλις απολύσει τον Ρομπέρτο Μαντσίνι μετά την κάκιστη πορεία στο πρωτάθλημα. Ο ρωσικός σύλλογος τερμάτισε στην 5η θέση και ο στόχος ήταν η άμεση επιστροφή στους τίτλους.

Έπειτα από τρία χρόνια, η Ζενίτ όχι μόνο έχει δημιουργήσει την αυτοκρατορία της, αλλά πλέον στοχεύει στο κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Η 7άρα στην Σπάρτακ Μόσχας και ο τρόπος που κατακτάει το πρωτάθλημα, δίνει μία διαφορετική αίγλη στον σύλλογο. Η κακή αμυντική λειτουργία και ισορροπεί με την τρομερή μεσοεπιθετική γραμμή αλλά και τα ελάχιστα χρήματα που δίνει πλέον.

Βάσεις από την αρχή στον μεταγραφικό σχεδιασμό…

Τα 100 εκατ. ευρώ που χάλασε ένα καλοκαίρι πριν, δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα περίμεναν στην Ζενίτ. Έτσι, το καλοκαίρι του 2018, ο Σεμάκ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα και ο Λέαντρο Πάρεδες, με τα 40 εκατ. ευρώ έδωσε οικονομική ανάσα στον σύλλογο. Παράλληλα, ο αντικαταστάτης άκουγε στο όνομα Βίλμαρ Μπάριος, ο οποίος με μόλις 15 εκατ. ευρώ άφησε την Μπόκα Τζούνιορς για το ρωσικό πρωτάθλημα.

Παράλληλα, ο Σαρντάρ Αζμούν άλλαξε στρατόπεδο, αφού τα 12 εκατ. ευρώ έπεισαν την Ρουμπίν Καζάν για να τον παραχωρήσει. Τέλος, ο έμπειρος στόπερ της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Γιάροσλαβ Ρακίτσκι ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την αμυντική γραμμή και πρόσθεσε εμπειρία. Τέλος, ο Κλαούντιο Μαρκίζιο έβαλε το «κερασάκι» στην τούρτα.

Αμφότεροι, δεν αποκτήθηκαν τυχαία. Εκτός από τον τελευταίο, άπαντες είναι βασικοί και αναντικατάστατοι στα πλάνα του Σεμάκ. Ο Μπάριος έχει πάρει ρόλο βασικού στον άξονα και έχει εκτοξεύσει την τιμή του στα 30 με 40 εκατ. ευρώ αυτή την στιγμή. Στα ίδια πλαίσια κινείται και ο διεθνής Ιρανός επιθετικός, ο οποίος μαζί με τον Τζιούμπα, είναι το καυτό δίδυμο της Ρωσίας. Συνολικά 60 γκολ σε 97 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, είναι κάτι που μιλάει από μόνο του.

Τέλος, ο 32χρονος Ουκρανός στόπερ έχει επαληθεύσει τους λόγους που αποκτήθηκε. Έχει παίξει ήδη 99 παιχνίδια και είναι ο βασικός ηγέτης της αμυντικής γραμμής. Σε εκείνον χρωστάει τα περισσότερα αποτελέσματα η Ζενίτ.

Τρία στα τρία αλλά πρόβλημα στην Ευρώπη…

Ο Σεμάκ διανύει τον τέταρτο του χρόνο στον σύλλογο και το έργο μόνο επιτυχημένο μπορεί να θεωρείται. Η Ζενίτ όχι μόνο επέστρεψε στην κορυφή, αλλά είναι μόνιμα εκεί εδώ και τρία χρόνια. Ακλόνητο φαβορί και συνεχής επιβεβαίωση στο τέλος της κάθε σεζόν. Δύο φορές η Λοκομοτίβ Μόσχας και μία η συμπολίτισσα Σπάρτακ, ήταν οι ομάδες που προσπάθησαν για το κάτι διαφορετικό αλλά μάταια.

Ωστόσο, οι οπαδοί της ομάδας έχουν ένα μικρό παράπονο. Αυτό της Ευρώπης. Την πρώτη σεζόν μπορεί οι Ρώσοι να έφτασαν μέχρι τους «16» του Europa League αλλά σταμάτησαν πάνω στην Βίγιαρεαλ. Από την άλλη, οι επόμενες σεζόν σταμάτησαν στους… ομίλους. Τη μία με… επτά βαθμούς και την άλλη δίχως… νίκη. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται είναι πραγματικότητα και φέτος, υπάρχει μία καλή ευκαιρία να αλλάξει αυτό.

Στην κούρσα του πρωταθλήματος, η Ζενίτ είναι πρώτη. Μπορεί να είχε δύο σερί ήττες αλλά το 7-1 κόντρα στην Σπάρτακ Μόσχας, επανάφερε την δυναμική της στο προσκήνιο. Σαν μία επιβεβαίωση. Στον όμιλο της στο Champions League, έχει δύο ήττες από Γιουβέντους και Τσέλσι αλλά και μία μεγάλη νίκη με 4-0 επί της Μάλμε. Ο δρόμος για το Europa League είναι ανοιχτός.

Το θέμα είναι πως το πλάνο της ομάδας τραβάει… Αρέσει. Όλοι το βλέπουν αυτό και σιγά-σιγά, με τον Σεμάκ στον πάγκο, η Ζενίτ μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι αρκετά μεγάλο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0